Csúcson maradni

SALÁNKI MIKLÓSSALÁNKI MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2008.06.10. 23:32
Címkék
A világon egyre népszerűbb lovassport nyolc szakága közül a magyarok egyedül a fogathajtásban tartoznak az élmezőnybe. Mondok József szakági elnök vezetésével hajtóink visszatértek az aranyútra.

Pedig egyre nehezebb ebben a költséges sportágban az élen maradni, a nemzetközi mezőny mind népesebb. A rendszerváltozás után, a kilencvenes évek elején – amikor hazánkban megszűntek az állami gazdaságok és a szövetkezeti ménesek – úgy festett, hogy a fogathajtás is lecsúszik a többi szakág színvonalára. Vajon hogyan sikerült visszahajtani a csúcsra?

„Fogathajtásban a rendszerváltozás viszonylag gyorsan és hatékonyan megtörtént, a fogatfenntartók kicserélődtek – magyarázta Mondok József, a szakbizottság elnöke. – A termelőszövetkezetek és állami gazdaságok helyett magánvállalkozások, cégek támogatják a fogatokat. Jó példa erre a Lázár testvérek sikere: családi vállalkozásuk biztosítja az anyagi feltételeket.”

A fogathajtás „magánosításával” sok sikeres üzletember került be a sportágba, akik saját pénzüket költve sokszor a maguk érdekét a nemzeti elé helyezték. A szakágat négy éve irányító Mondok Józsefnek viszont sikerült nyugodt körülményeket biztosítania a felkészüléshez. És ez meg is látszik az eredményeken.

„A szakbizottságban nagyon jó csapatban játszom – hangsúlyozta Mondok József. – Fintha Gábor szövetségi kapitánnyal együtt minden döntésünknél a nemzeti érdek vezérel. A válogatott csapatok összeállításánál csak az eredményeket vesszük figyelembe. S mivel nyílt lapokkal játszunk, nincs miért reklamálni. ”

A kecskeméti vb (2004) kettős sikere és a tavalyi három vbérem ellenére a hajtók csak a bakon ülnek, és nem a babérjaikon. Ezt bizonyítja, hogy hazánkban már háromszáz versenyfogat van, és egyre több hobbihajtó.

„Csak széles alapról lehet a csúcsra jutni, ezért felkaroltuk és támogatjuk a pónifogatok, az egyes fogatok versenyeztetését. Nagyon fontos az utánpótlás-nevelés, hiszen a sok tehetséges hajtó közül jó, ha egy lesz világklasszis – folytatta Mondok József. – A négyes fogatok is kikerültek a hullámvölgyből, a számuk megduplázódott. Egyre több fogatunk szerepel külföldi versenyeken, ezért megváltoztattuk a bajnoki kiírást, négy forduló helyett a szeptemberi izsáki versenyen dől el az érmek sorsa.”

A június 12-én kezdődő vecsési nemzetközi viadalon már képet kaphatunk róla, miként sikerült a válogatott fogatok felkészítése. Az idei nagy vizsga az egyes fogatoknak augusztus végén a lengyelországi Jarantowban, a négyeseknek pedig a hollandiai Beesdben lesz.

„Az egyes fogatok eddig nem remekeltek a világversenyeken, tőlük azt várjuk, hogy közelítsék meg a dobogót a vébén. A négyeseknél már magasabb a mérce, Hollandiában az éremszerzés a cél. Persze addig még hátravan az izgalmas válogatósorozat” – mondta az elnök.

Rövidesen az is eldől, hogy a több lehetséges helyszín közül hol rendezik a jövő évi kettesfogathajtó-világbajnokságot Magyarországon, s Mondok József vezetésével elkezdődhet a szervezőmunka.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik