Bombagólok meccse volt

A mérkőzésről tudósított: PIETSCH TIBOR,SZÉKELYHIDI JÁNOSA mérkőzésről tudósított: PIETSCH TIBOR,SZÉKELYHIDI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2008.04.27. 01:13
Címkék
Két olyan csapat mérkőzött Székesfehérváron, amelynek stabil a jelene és szebb lehet a jövője. A korábban adósságban fuldokló, de mára stabli gazdálkodású klubbá váló FC Fehérvár újabb neves üzletemberek érdeklődését is felkeltette, Pakson pedig minden adva van az eredményesebb munkához.

Ez a hétvége is jól kezdődött: pénteken mind az FC Fehérvár, mind a Paksi FC megkapta a 2008–2009-es élvonalbeli bajnokságban való részvételhez szükséges licencet. Szombatra már azt is elfelejtették az érintett klubok vezetői, hogy az első osztályú versenyengedélyt kibocsátó testület az első körben még hiánypótlásra kötelezte őket – a Fejér megyei egylet története ebből a szempontból érdekesebb.

Az említett pótlásra két ok miatt volt szükség.

1. Az MLSZ független jogi szakértő bevonásával akarta tisztázni a sportvállalkozás körüli jogi helyzetet.

2. Az NB I-es létről határozókat alighanem az érdekelte, hogy a 2007-es esztendő gazdasági káoszából kikecmergett-e a Fehérvár.

Nos, egyfelől a döntéshozók „bólintása” is jelzi, hogy igen, másfelől szombati nyomozásunk eredménye is azt támasztja alá, hogy hamarosan a piros-kékeket irigyelheti majd a honi futballtársadalom.

Amíg tavaly decemberben megvonták az élvonalbeli licencet az akkor félmilliárd forintos adósságban fuldokló klubtól, addig ma már rend, fegyelem és törvényesség uralkodik a Sóstói Stadionban. Hogy ezzel kapcsolatban tényekkel is szolgáljunk: a télen érkezett tulajdonos, Garancsi István, továbbá az önkormányzatát az egyik legstabilabb egyesületté léptette elő a Fehérvárt. A városvezetés speciel biztosra ment: a támogatásért cserébe ötéves fejlesztési tervet kért, amit Mezey György sportigazgató tett le az asztalra. A kiválónak értékelt dokumentáción felbuzdulva pénteken úgy döntött, hogy 5.9 százalékos tulajdonrészét eladja Garancsi Istvánnak – akinek így mindössze 12.1 százalék hiányzik ahhoz, hogy egymaga birtokolja a klubot. Hogy az idilli kép teljes legyen: az önkormányzat sem száll ki, a „bizniszből”, egyrészt a jövőben is vállalja a létesítmény üzemeltetését (a hírek szerint ezzel 80 millió forintot spórol meg az egyletnek), másrészt évi 110 milliót ezután is átutal a Fehérvár számlájára, az idén még a felnőttcsapat számolhat ezzel az összeggel, 2009-től pedig az utánpótlás. Úgy tudjuk, a befektetők száma a közeljövőben bővülhet, Fehérvárott többektől is hallhattuk, hogy az OTP első embere, Csányi Sándor, illetve Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgató is feltűnt már a „Vidi” meccsein...

Ráncos homlokokat Pakson sem látni: az együttes olyan stabil lábakon áll, mint a helyi atomerőmű 1-es blokkja. Ami kuriózumnak számít: a lassan két éve elkönyvelt feljutást követően az Atomerőmű vezérkara jelezte, hogy a következő három esztendőben minden segítséget megad Tolna megye első NB I-es gárdájának, a bizalom olyannyira erős volt mindkét részről, hogy írásban nem is rögzítették. És Magyarország, láss csodát, szavukat megtartották az érintettek, így nemcsak a stadion szépítésére, hanem az együttes építésére is futja.

„Ha a legjobbakkal még nem is vehetjük fel a versenyt, feltett szándékunk, hogy néhány éven belül utolérjük az élmezőnyt.” – mondta Haraszti Zsolt ügyvezető. Azt mi fűzzük hozzá, hogy az első számú erősítés az lenne, ha az ősszel is Gellei Imre ülne a PFC kispadján. A szakember iránt – információnk szerint – ugyanis érdeklődik a Zalaegerszeg, de Pakson aligha kell aggódni: a vezetőedzőt még egy évig szerződés köti a csapathoz, ráadásul ha valaki, akkor Gellei Imre az, akinek a magyar futballban maximálisan lehet adni a szavára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik