A BMW az élre tör

IZSÁNYISZABOLCS IZSÁNYISZABOLCSIZSÁNYISZABOLCS IZSÁNYISZABOLCS
Vágólapra másolva!
2008.04.04. 00:59
Címkék
Az idén eddig a BMW szereplése a legkellemesebb meglepetés, a müncheni gyár az első két versenyen egy-egy második helyet szerzett, és 19 pontjával második a konstruktőr-vb-n. Úgy tűnik, közeleg az első győzelem.

Az idény első két futamán a BMW Sauber-istálló szereplése jelentette a legnagyobb szenzációt, Ausztráliában Nick Heidfeld, Malajziában Robert Kubica végzett a második helyen. A német-svájci csapat remekül kihasználta, hogy Melbourne-ben a Ferrarinak, Sepangban pedig a McLarennek volt gyengébb versenye, és 19 ponttal a konstruktőr-vb másodikja.

A BMW sebesség tekintetében közelebb került az élcsapatokhoz, ráadásul megbízhatóak is a négykerekűi. Az eddigi egyetlen kiesést Kubica szenvedte el az idénynyitón, miután kilökte őt a williamses Nakadzsima Kazuki. Az istálló idei célja első győzelmének megszerzése, amire igen jó esélyt lát a vezetőség. Kubica szerint ahhoz, hogy akkor is versenyben legyenek a Ferrarikkal és a McLaren-Mercedesekkel, amikor nincs gondja a két élgárdának, még gyorsulniuk kell a kék-fehér autóknak.

„Az nyer, aki a leggyorsabb, és bár közel voltunk az első két versenyen, a sebességünk még nem az igazi – mondta a lengyel. – Perszelehet olyan futam, amikor a Ferrari és a McLaren is hibázik, és így mi nyerünk, de számunkra az lenne az igazi, ha önerőből vernénk meg őket. Nincs akkora különbség, mint tavaly, és bízunk benne, hogy ezt is sikerül eltüntetni.”

Társa, Heidfeld úgy érzi, hogy az F1.08-as autót a kezdeti nehézségek után egyre könnyebben be tudják állítani a pályákra. A német lát fantáziát a konstrukcióban, s úgy véli, sokkal nagyobb lehetősége van a BMW-nek a továbbfejlesztésre, mint a két élcsapatnak.

A BMW formája a Schumacher családot is megosztja, Ralf szerint a müncheniek is képesek a Ferrari és a McLaren szintjén versenyezni, míg Michael szerint ez kizárható.

„A nem túl fiatalok emlékezhetnek rá, hogy a Williamsnél nyertem nagydíjakat a BMW-vel, ismerem a gyárat – mondta a hatszoros futamgyőztes Ralf. – Mindent tud a győzelemről, és biztos, hogy hamarosan összejön neki. Ennek következtében az idei vébé három csapat között dől el.”

„A BMW-nek lesznek jó versenyei, talán több is, mint gondolnánk, de kizártnak tartom, hogy folyamatosan hozza a csúcsformáját – fogalmazta meg ellentétesvéleményét a hétszeres világbajnok Michael. – A vébé a Ferrari és a McLaren között dől el, másnak nem marad esélye a trófeákra.”

A testvérpár az év legjobb honfitárs pilótája ügyében sem értett egyet. Ralf szerint Nick Heidfeld, Michael szerint Sebastian Vettel lesz a legjobb német – előbbi az abszolút eredmények tekintetében választott, utóbbi az autók képességeihez viszonyítva.

A BMW-nél maradva, a müncheni gyár a szintén német Mercedesszel közösen közleményt adott ki, amelyben szégyenletesnek nevezte Max Mosley nyilvánosságra hozott orgiáit, és azt kérte a Nemzetközi Automobil-szövetségtől, foglaljon állást az ügyben. A Toyota és a Honda külön-külön írásban csatlakozott, s éles kritikával illette az FIA-elnököt, kiemelve, hogy a videofelvételen hallható náci kifejezések Mosley tisztsége miatt nemcsak a szervezet, de az autósport tekintélyét is megtépázzák.

Mosley a német gyárak közleményére reagálva kifejtette, „hogy

a második világháborúban betöltött szerepük miatt kellemetlen számukra ez az eset, ezért határolódnak el az ügy náci vonalától. Sajnálatos, hogy a BMW és a Mercedes nem kérdezett meg a lapban megjelentekről, így azt sem tudják, igaz-e, amit ott leírtak.”

Mosley jelezte, hogy az FIA reagál az F1-ben szereplő gyárak közleményeire, illetve hogy ő is fontolgatja az ügyet kirobbantó News of the World lap beperlését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik