Cseh és Kis aranyérmes

KOVÁCS ERIKA jelenti EindhovenbőlKOVÁCS ERIKA jelenti Eindhovenből
Vágólapra másolva!
2008.03.21. 23:34
Címkék
Két aranyérem és egy második hely – így zárták a magyarok az eindhoveni Európa-bajnokság harmadik napját. Cseh László 200 vegyesen, Kis Gergő 800 gyorson győzött, míg Barta Nóra a műugrás egyméteres döntője után állhatott fel a dobogó második fokára.

„Hová siet, a gyerekek még csak később kezdenek, miért nem jön be a szállodába egy kicsit megmelegedni?” – az ember mindig örül, ha külföldön magyar szót hall, hát még akkor, ha a kérdés idősebb Cseh László szájából hangzik el. Mennék én, mennék, csak hát a „gyerekek” előtt még kíváncsi vagyok Barta Nórára is, aki az egyméteres műugrás döntőjében szerepel. Így nem a meleg szállodával, hanem a meglehetősen cudar arcát mutató eindhoveni időjárással „barátkozom”. Egy óra múlva pedig azzal, hogy Barta Nóra nyakába akasztják az ezüstérmet. Erre – valljuk be – nem igazán számítottunk. A magyar lányt – aki egyébként jó ideje az Európabajnokságnak otthont adó medencében edz Ligárt Balázs irányításával – sokan biztatják a döntő során. Szüksége is van rá, hiszen ő inkább három méteren jó, és a mezőny is meglehetősen sűrű. Az utolsó ugrás előtt Barta a negyedik helyen áll, és még vár rá az az ugrás, amelyet elrontott a középdöntő során: Auerbach két és fél csavarral. „Jóóóó!” – szakad ki egyszerre a maréknyi szurkolótáborból a kiáltás. De még milyen jó!

„Jaj, de boldog vagyok – mosolyog Barta Nóra. – Bíztam az éremben, még akkor is, ha a középdöntőben bizony meglehetősen rosszul ment. A fináléban szinte végig remegett a lábam, de sokat segített édesanyám és a barátaim biztatása. Egy méteren nemigen van múltam, mindössze egy ifjúsági világbajnoki aranyam még 1999ből, három méteren viszont igen, így aztán ott is érmet várok magamtól.”

S lassan a „gyerekek” is elkezdik. Elsőként mindjárt a férfi 800 gyors döntője vár ránk – Kis Gergővel a négyes pályán. Az ajkai fiú meglehetősen roszszul rajtol, féltávnál pedig a negyedik helyen fordul. Aztán kicsit játszik az idegeinkkel, hiszen ötszáznál ötödik, ám a visszaszámlálás csak ezután jön – már a harmadik, már a második. De vajon látja-e az egyes pályán úszó román Dragos Comant? Csak imádkozhatunk, hogy lássa, de néhány pillanattal később már nem is érdekes, hiszen az utolsó ötven méteren nincs ellenfele a magyar fiúnak. Aranyérem! A magyar csapat első aranya ezen az Eb-n – időeredménye új Európa-bajnoki és országos csúcs: (7:51.94)!

A férfi 200 mell középdöntőjét 2:12.93-mal „tudja le” Gyurta Dániel, és az ötödik legjobb idővel kerül a pénteki fináléba. Volt már rosszabb, lesz még jobb, a legfontosabb ezúttal a nyolc közé jutás volt – minden más kiderül a péntek esti döntőben.

Finálét érő időt úszik Verrasztó Evelyn (2:13.97) és Hoszszú Katinka (2:15.04) is a 200 vegyes középdöntőjében, ugyanez viszont nem sikerül Gercsák Balázsnak 200 pillangón (2:00.16). Férfi 200 vegyes, döntő. Kell ennél többet mondani ahhoz, hogy tudjuk, mi vár, mi várhat ránk? A négyes pályán – hol másutt – Cseh László. A pillangó az övé, a hát is, majd a mell is. Megnyugodhatunk, bár túlzottan eddig sem izgultunk. Jön az utolsó ötven, de már egy magyar sincs, aki gyorson féltené őt. Nem is kell. A halászteleki fiú, ugyan gyengébb idővel, mint a középdöntőben, de elsőként csap célba. Öröme nem hasonlítható a debreceni rövid pályás kontinensviadalon mutatotthoz, persze tudjuk: arra készült, ott világcsúcsot ígért, és be is tartotta, az eindhoveni kontinensviadalra ellenben nem készült. Első helye azonban így sem forgott veszélyben.

A nap zárásaként Szepesi Nikolett, akárcsak a délelőtti előfutamot, a középdöntőt is sikerrel veszi 100 méter háton (1:01.14).

Két arany-, egy ezüstérem, döntőt érő úszások – kell ennél több?

Talán egy kis meleg a szállodai szobában jólesne…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik