Remek magyar rajt

CH. GÁLL ANDRÁS jelenti Roseto degli AbruzzibólCH. GÁLL ANDRÁS jelenti Roseto degli Abruzziból
Vágólapra másolva!
2008.02.25. 23:53
Címkék
Harcsa Norbert, Káté Gyula és Szili István látványos győzelmével remekül kezdték a magyarok az első olimpiai bokszselejtezőt az olasz tengerparton. Ám a java még hátravan.

Roseto degli Abruzzi álmos Adria-parti kisváros, az Appenninifélsziget legmagasabb pontja, a 2919 méter magas Gran Sasso árnyékában – ennyiből ki is derül, hogy a pekingi olimpia első európai boksz-selejtezőtornáját nem Pescarában rendezik. Ott csak a küldöttségek repülőgépei szálltak le, a versenynek a rosetói Palazzo dello Sport, egy patinás kosárcsarnok a helyszíne. A tavaly őszi chicagói világbajnokság után Európának még 51 olimpiai hely maradt fenn, ebből most 26 talál gazdára tizenegy súlycsoportban. Mindegyikben kettő, kivéve az 54, az 57, a 69 és a 75 kilót, ahol az első három váltja meg a pekingi repülőjegyet. Ezekben a súlycsoportokban tehát – értelemszerűen – le kell bokszolni a bronzmeccset is.

Bármennyire hihetetlen is, körülbelül tíz fokkal hűvösebb van itt, a pálmafák között, mint odahaza Budapesten. Ugye, tudják, mennyire unalmas és kihalt Siófok vagy Balatonfüred februárban? Na, Roseto pontosan ugyanilyen…

Persze a csarnokban kellemes a hőmérséklet, egy-két percig Harcsa Norbertnek is melege volt az albán Jetmir Kuci ellen, de az elsőként szorítóba lépő magyar alapvetően könnyedén vette az akadályt a tizenhat közé jutásért. A második menetben le is ütötte a meglehetősen képzetlen, ámde jó kötésű balkánit, átvészelt néhány nehéz pillanatot a harmadikban, majd a negyedik két percben már újra jól mozgott. Következő ellenfele egy grúz bokszoló lesz, s ha Kahaber Zsivaniján is túljut Harcsa, jöhet az orosz – gondoltuk mi.

Az angol Billy Joe Saunders azonban másképp kalkulált, és 18:13-as pontozással eltakarította Andrej Balanovot Harcsa útjából.

Káté Gyula egy fiatal lett bokszolóval kezdett, s olyan ütésparádéval vetett véget a harmadik menetben a küzdelemnek, amilyenhez foghatót régen láttunk tőle – talán akkor, amikor bronzérmet szerzett a 2003-as bangkoki világbajnokságon. Az MTK klasszisa a teljes ütésskálát felvonultatta, öt perc elteltével lett meg a döntő fölényt jelző húszpontos különbség.

„Még balfelütést is láttunk Gyulától, rendre onnan előzte meg a tapasztalatlan lettet, ahonnan az nem várta. Csak így tovább!” – értékelt id. Balzsay Károly szövetségi kapitány. Káté következő ellenfele kedden az örményből göröggé „avanzsáló” Gevork Galsztjan lesz.

A harmadik hétfői magyar sikert a középsúlyú Szili István hozta, ő is balti öklözőt vert, nagyon biztosan, ami feltétlenül jelentős fegyvertény.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik