Ez ám a nagy varázslat

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.01.24. 23:20
Címkék
A szerdai sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a tavasszal Sopron-REAC néven Sopronban játssza hazai meccseit a rákospalotai csapat. Az együttműködők hosszabb távú elképzeléseiket is vázolták, ám csütörtökön Kutasi Róbert klubigazgató már tagadta a szándékot, hogy a sárga-kékek a nyártól végleg elköltöznek a XV. kerületből. A jelek azonban nem erre utalnak.

Furcsa helyzet.

Kutasi Róbert, a REAC igazgatója Fodor Tamás soproni polgármester társaságában szerdán közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a rákospalotai klub a tavasszal a fővárostól 220 kilométerre, a soproni Városi Stadionban játssza „hazai” mérkőzéseit. Erre azért volt szükség, mert a Budai II László Stadionban két és fél éve nem sikerült kiépíteni a villanyvilágítást, emiatt az MLSZ licencbizottsága nem engedi, hogy NB I-es meccseket rendezzenek a létesítményben. Ezzel párhuzamosan az FC Sopront gyakorlatilag megfojtotta az adósság, a labdarúgócsapatot működtető kft. ellen csődeljárás indult, a játékosok szétszéledtek, az együttes megszűnt. Mivel a soproni szurkolók jogos felháborodása a kámforrá váló olasz tulajdonosra nem zúdulhatott, a szintén felelős soproni önkormányzat lett az első számú célpont, amely azonban kapva kapott az alkalmon, és befogadta a REAC-ot, hogy „befogja” az elégedetlenkedők száját. A licencbizottság fenyegetése jogszerű, vagyis a megoldást a költözés jelenti, ám az az internetes hozzászólásokból leszűrhető, hogy egyesek üzleti háttéralkut, kétes játszmákat gyanítanak az ügylet mögött. És nem biztos, hogy alaptalanul élnek a gyanúperrel, merthogy a hírek szerint a REAC Sport Kft.-ben üzletrészt akar vásárolni a soproni önkormányzat (részletek keretes írásunkban), hogy így garantálja a városban az élvonalbeli profi futballt.

Igaz, Kutasi Róbert csütörtökön határozottan cáfolta, hogy ebbe belemenne a REAC.

„Szó sincs arról, hogy itt bárki eladna bármit is: ez a megállapodás ideiglenes – hangsúlyozta a REAC klubigazgatója. – Ha egy kívánságom lehetne, úgy szólna, hogy az MLSZ licencbizottsága szánja meg a REAC-ot, és a hasonló problémával küzdő Paksot, illetve a Tatabányát, s engedje meg ezeknek a csapatoknak, hogy a tavasszal saját pályájukon játsszanak. Azt azonban el kell ismernem, a szövetségnek igaza van. A kerületi önkormányzattól csaknem három éve hallom, hogy lesz világítás, aztán tessék, még most sem világítanak a lámpák. Ha beledöglünk, akkor is Rákospalotán akarunk futballt csinálni.”

Erre elvben minden esély megvan, hiszen a XV. kerületi önkormányzat már megszavazta a villanyvilágításra szánt 161 millió forintot, sőt az építési engedélyre sem kell tovább várni, csupán a közbeszerzési eljárás miatt nem indult meg a világítótestek kiépítése. Ebből az következik, hogy a REAC visszatér.

De akkor vajon miért beszéltek az érintettek a szerdai sajtótájékoztatón arról, hogy a két klub között hosszú távú együttműködés is létrejöhet? Mi több, Kutasi Róbert olyan megjegyzést is tett, hogy „...nehezen tudom elképzelni, hogy a csapat Rákospalotán játsszon nemzetközi kupaselejtezőt”.

Csütörtökön, lapunk megkeresésekor ezt már annyiban tompította a klubvezető, hogy minden csak feltételes módban hangzott el a sajtótájékoztatón.

Kutasi Róbert szerint csakis akkor jöhet szóba szorosabb kapcsolat vagy éppen a REAC Sport Kft. bizonyos hányadú üzletrészének értékesítése, ha mégsem lenne világítás Rákospalotán.

Ezen a ponton ismét érdemes idézni Kutasi Róbertet, hiszen videofelvétel is készült a szerdai sajtótájékoztatóról, amelyen a következőt mondta: „Nem kell itt egymást butítani, mondhatom azt, hogy csak hét meccs, de ez nem erről szól. Tehát ha mi egyszer eldöntöttünk valamit, akkor az hosszabb távú folyamat, és én ebben látom a REAC továbbélését.”

A szerdán beharangozott, ám csütörtökön feltételes módba helyezett hosszabb távú együttműködésre utal az is, hogy a sárga-kékek a tavaszi idényben már Sopron-REAC néven szerepelnek a Soproni Ligában. Továbbá hogy a létesítményt adó önkormányzat mindenképpen szeretné, ha soproni futballista is játszana Aczél Zoltán együttesében.

Röviden: cseppet sem alaptalanok azok a félelmek, amelyek szerint Rákospalotán hamarosan megszűnik a profi futball.

Ugyan a május 31-ig szóló szerződésre még rá kell bólintania az MLSZ elnökségének is, garantálható, ezen nem bukik el a tervezett együttműködés.

Hogy aztán az aggódó és csapatukat féltő rákospalotai szurkolók félelmei beigazolódnak-e, az előbb-utóbb kiderül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik