Szerda, a fordulat napja

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.01.16. 00:20
Címkék
A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) ma dönt a Ferencváros Üllői úti hat plusz két hektáros területére kiírt pályázatról. Információnk szerint a tender eredményes lesz, ez esetben pedig új korszak kezdődik a klub életében.

Ha hinni lehet az előzetes, ám hangsúlyozottan nem hivatalos információknak, akkor január 16-án véget ér a Ferencvárost fojtogató pénztelenség korszaka. Értesülésünk szerint a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács szerdán pozitív bírálatot hoz majd a pályázat ügyében, ami azt jelenti, hogy a klub rendbetételéért e naptól fogva az angol Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. felel. E céghez köthető Kevin McCabe, aki szerepel Nagy-Britannia száz leggazdagabb emberének toplistáján, s aki már több alkalommal is tárgyalt Budapesten az FTC elnökével a klub és a labdarúgócsapatot működtető zrt. konszolidálásáról. A Sheffield United elnök-tulajdonosának nem a ferencvárosi projekt lenne az első szigetországon kívüli futballvállalkozása, hiszen 2005 októberében megvásárolta a kínai másodosztályban szereplő Chengdu Five Bullt. Mivel ez a próbálkozása sikeresnek bizonyult, éppen kapóra jött az időközben Magyarországon a megszűnés szélére sodródott Ferencváros, illetve a Kincstári Vagyoni Igazgatóság által sokadszorra kiírt tender, amelynek érvényességét még decemberben hirdette ki a KVI. Az utolsó szó joga azonban az utódszervezeté, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsé, ám információnk szerint a pályázatban továbbra sem találtak érdemi kifogást. Ez pedig azt jelenti, hogy a Fradi megmenekül.

Valamit előre megsejthetett Kevin McCabe is, mert vasárnap többedmagával Budapestre utazott, hogy személyesen tárgyaljon Rieb György FTC-elnökkel. Az angol befektetőjelölt szándékait megerősítendő, elhozta magával Terry Robinsont, a Sheffield United klubigazgatóját (a tervek szerint Robinson segédkezne az FTC labdarúgásának újjászervezésében), Patrick Vangoidsenhoven pénzügyi igazgatót és egy jogászt is. Információnk szerint velük tartott a Kevin McCabe cégcsoportjának ingatlanfejlesztéseiért felelős építész is, aki az Üllői úton építendő új, huszonötezres stadion terveivel érkezett Magyarországra. A kedd délig tartó egyeztetésen ennek megfelelően minden részletre kiterjedő tárgyalások folytak, így szóba került a Ferencváros gazdasági, sportszakmai és létesítményhelyzete is.

Noha többen abban bíznak, hogy az NVT már délelőtt kihirdeti határozatát, erre várhatóan csak a kora délutáni órákban kerül sor, mivel a tanács ülésén nem csupán a Fradi-tender szerepel a napirendi pontok között. Az angol partnerek már nem lesznek Budapesten az eredményhirdetés időpontjában, hiszen kedden visszarepültek Nagy-Britanniába. Ha valóban jó híreket kapnak szerdán, akkor rajtuk a sor, hogy tizenöt napon belül kifizessék a vételárat, majd megkössék a szerződést a magyar állammal, végül pedig a Ferencvárosi Torna Clubbal.

Erre ugyan e pillanatban senki sem mer gondolni, ám az NVT kedvezőtlen döntést is hozhat. A Fradi számára egy ilyen határozat minden bizonnyal katasztrófával érne fel. Ez esetben ugyanis érvényét veszítené az a négyoldalú egyezmény, amely az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, a Sporfolió Kht., a KVI és a Ferencváros között jött létre. Egy újabb pályáztatási procedúra pedig akár újabb nyolc-tíz hónapot venne igénybe. Ennyi ideje viszont már nem lenne a túléléséért küzdő Ferencvárosnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik