Máris repült az ifjú skót

BÁLINT MÁTYÁS, KAMLER JÁNOSBÁLINT MÁTYÁS, KAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2008.01.14. 23:35
Címkék
Magyar idő szerint hétfő kora hajnalban elkezdődtek az Australian Open küzdelmei, és mire Magyarországon is megvirradt, a férfiaknál már ki is esett az egyik titkos esélyes, a brit Andy Murray.

Andy Murray nagy várakozásokkal érkezett az Australian Openre, bár egy kicsit maga is aggódott a tehetséges francia, JoWilfried Tsonga elleni első fordulós mérkőzés miatt.

„Hónapok kérdése, hogy ő is kiemelt legyen a nagy tornákon” - vélekedett a világranglista 38. helyén álló ellenfeléről Murray, aki jelenleg 9. a rangsorban, de Dohában tornagyőzelemmel kezdte az idényt, és egyébként is úgy remélte, ha jó formában teniszezik, messzire juthat.

Aztán pocsék formában teniszezett.

Tsonga ugyan hibázott néhányat, de bátran ütött az alapvonalról, ráadásul sokszor és eredményesen lépett fel a hálóhoz. Murray hiába kapaszkodott, ritka bréklehetőségeiből csak egyet tudott kihasználni az első két szettben, így jó másfél óra alatt kétszettes hátrányba került. A harmadik szetten ugyan végigdübörgött a 20 éves skót, miközben ellenfelét ápolni is kellett combfájdalmai miatt, de a negyedikre Tsonga összekapta magát, és 5:4-nél már a mérkőzésért szerválhatott. Ekkor sikerült a meccs leggyengébb adogatójátékát összehoznia. Murraynek azonban ez is kevés volt: a rövidítésben 5–4-nél ütött kettős hibát, és ezzel megpecsételte saját sorsát: a torna egyik titkos esélyese már az első körben, 7:5, 6:4, 0:6, 6:4-gyel esett ki.

„Pedig sikerült akklimatizálódnom, és a meleget is jól bírtam – kesergett Andy Murray. – Az lett volna a legfontosabb, hogy jól fogadjam Tsonga szerváit, de éppen ez nem sikerült a meccs első felében, így esélyem sem volt elvenni az adogatójátékait, és hibákra sem tudtam késztetni. Csalódott vagyok a vereség miatt, de mindent megtettem, ami tőlem telt. Éreztem magam sokkal rosszabbul is vereség után.”

Murray mellett még egy neves búcsúzója volt a hétfőnek: a spanyol Carlos Moyá alig egy hete még sokáig emlékezetes, 6:7, 7:6, 7:6-os vereséggel záruló mérkőzést játszott Rafael Nadallal a chennai ATP-viadalon, de az osztrák Stefan Koubek elleni melbourne-i meccse csak hoszszúságában hasonlított az említett összecsapásra. A 16. kiemelt spanyol ezúttal is több mint három és fél órát töltött a pályán, de nem mutatott valami meggyőző játékot, és csak a második szettet tudta rövidítésben megnyerni. A harmadiktól Koubek átvette a meccs irányítását, és egészen bátran teniszezett, így végül 7:6, 6:7, 7:5, 6:4-re nyert – megérdemelten. Más kérdés, hogy nagy csodára eleve nem lehetett számítani a 31 éves Moyától: legutóbb 2003-ban jutott túl Ausztráliában az első körön – akkor a másodikban esett ki…

Rafael Nadal számára viszont kissé nyögvenyelősen, de eredményesen zárult az első forduló. A szerb Viktor Trojicki tudniillik egyáltalán nem ijedt meg neves ellenfelétől, hiába csak 126. a világranglistán. (A most második Nadal akár világelső is lehet az Open végére, ha eljut a döntőig, miközben Roger Federer legkésőbb a második fordulóban kiesik – ami persze nem túl valószínű.) A spanyol, aki már fél éve nem nyert tornát, megszenvedett Trojickival: a szerb az első szettben még játszmalabdához is jutott, a másodikban pedig már 4:2-re is vezetett, mielőtt Nadal helyreállította a világ rendjét, és 7:6, 7:5, 6:1-re nyert. A nagyok közül könnyen továbblépett az amerikai Andy Roddick, a francia Richard Gasquet, az orosz Mihail Juzsnij és az orosz Nyikolaj Davigyenko.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik