Gladiátorok a taposómalomban

FAZEKAS ZOLTÁN, TURCSIK NORBERTFAZEKAS ZOLTÁN, TURCSIK NORBERT
Vágólapra másolva!
2007.12.28. 22:45
Címkék
A Championshipet a földkerekség legerősebb és legkeményebb másodosztályú bajnokságának tartják. A Premier League árnyékában meghúzódó második vonal egy taposómalom, feszes menetrendje és kiegyenlítettsége miatt valóban kiemelkedik a másodosztályú versenyek közül.

„A Championship tele van te hetségekkel. Az előző szezon huszonöt legjobb játékosa közül tizenkilenc most a Premier League-ben játszik, ami magyarázat arra, miért is annyira népszerű az angol másodosztály. Persze ez csak az egyike azoknak a jellemzőknek, amelyek miatt ez a világ legerősebb nem első osztályú versengése.”

Az idézet Hugh Sleighttől származik, s mielőtt bárki megkérdőjelezné szavainak hitelességét, gyorsan eláruljuk: az úriember az angol Four Four Two magazinszerkesztője. Európa egyik legnépszerűbb futballhavilapja esetenként hatvan oldalon át foglalkozik a Championship történéseivel, így nyugodtan kijelenthető, hogy az újság szerzői igazán jól ismerik ennek a bajnokságnak a rejtelmeit és szépségeit. Pedig a Championshipben nem a szép játék dominál, s akkor még finoman fogalmaztunk. A bajnokságban szereplő játékosokat elsősorban az erős fizikum és a kitűnő állóképesség jellemzi, s a lebonyolítást figyelembe véve ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a csapatok minimum negyvenhat bajnokit játszanak.

Sőt! Azok az együttesek, amelyek helyosztós pozícióban végeznek, még ennél is többet, mert a másodosztály első két helyezettje automatikusan feljut a Premier League-be, míg az őket követő négy gárda rájátszásban küzd meg a maradék egy helyért. Ráadásul a mezőny kiegyensúlyozottsága miatt gyakorlatilag minden meccs rangadónak számít, vagyis szinte az összes találkozó maximális erőkifejtést igényel a futballistáktól.

A legszembetűnőbb különbség az élvonal és a másodosztály között, hogy utóbbiban kemény harcot kell vívni minden játékosnak minden egyes labdáért. A labdarúgók erőnléti állapota kifogástalan, ha kell, hetente kétszer száguldoznak végig kilencven percet, éppen ezért kevés a „varázslat”, a trükközés. A Championshipben egyszerűen nincs idő cselezgetni, dajkálgatni a labdát, s ezt a „magyar kolónia” tagjai is bizonyíthatják. A bajnokságban jelenleg tíz magyar labdarúgó szerepel, közülük Gera Zoltán (West Bromwich) és Király Gábor (Burnley) már belekóstolhatott a Premier

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik