Sport vagy bársonyszék?

B. A., H. L.B. A., H. L.
Vágólapra másolva!
2007.11.30. 10:13
Címkék
Reménytelen helyzetből jutott tovább a horvát Croatia Osiguranje Zagreb a férfi kézilabdázók BL csoportköréből, s bár a klub vezetői a játékoskeret megerősítésén fáradoznak, mégis lehet, hogy jelentős veszteség éri a fővárosiakat. Az együttest irányító Lino Cervar (a horvát sporthistória egyik legsikeresebb edzője) ugyanis a politikai pálya felé kacsingat. Ha a kispad helyett a miniszteri széket vagy a nagyköveti állást választja, elveszítheti őt a csapat.

A sorozat rajtja előtt a Bajnokok Ligája egyik nagy esélyesének tartották a Croatia Osiguranje Zagreb együttesét. Nem véletlenül, hiszen a névadó szponzor (egy biztosítótársaság) rengeteg pénzt ölt a csapatba, s a válogatott érdekeit is szem előtt tartva hazahívtak több külföldön játszó sztárjátékost (így Mirza Dzombát is), s neves légiósokat is igazoltak, köztük a korábban Veszprémben játszó Kiril Lazarovot. A kispadra pedig közvetlenül a szezon rajtja előtt a szövetségi kapitányként olimpiát (2004) és világbajnokságot (2003) is nyerő Lino Cervart ültették, aki korábban szakmai alelnökként ténykedett. (A balatonfüredi felkészülési tornára még Cervar nélkül látogatott el a Zagreb.)

A horvát férfikézilabda reprezentánsa mégis csak kínkeservesen, egy szerencsésen kialakuló hármas holtversenynek köszönhetően előzte meg a svájci Kadetten Schaffhausent, s jutott be a BL legjobb 16 csapata közé. A horvát klub vezetősége valószínűleg a télen tovább erősít, két nemzetközi klasszist, egy beállóst és egy átlövőt próbál szerződtetni. Már korábban jelezték, hogy Tonci Valcicot (Ademar León) és Blazenko Lackovicot (Flensburg) szeretnék megszerezni, de mindkét válogatott játékosnak 2009-ig érvényes szerződése van. Hasonló a helyzet Renato Suliccsal, hiszen a szlovén Celjében kézilabdázó klasszis is visszatérne a horvát fővárosba, de mivel érvényes szerződés köti a Pivovarna Laskóhoz, így a váltásra csak jövő nyáron kerülhet sor. A zágrábiak ennek ellenére nem adják fel, ha másként nem megy, kölcsönbe próbálnak szerezni egy klasszis beállóst.

Ám lehet, hogy hiába oldódnának meg a játékosgondok, mert közben a Croatia Osiguranje Zagreb elveszítheti edzőjét. Lino Cervar ugyanis az elmúlt időszakban nagyon belefolyt a politikába: a HDZ nevű jobboldali párt színeiben indult a hét végi választásokon, s be is jutott a parlamentbe. A voksoláson a HDZ szerezte a legtöbb szavazatot, mégis bizonytalan, sikerül-e a kormányalakítás. A Croatia Osiguranje vezetőségétől mindenesetre tíz nap haladékot kapott az edző, hogy eldöntse: a kispadot vagy a politikát választja-e. Ha a HDZ kormányt tud alakítani, Lino Cervar lehet a sportminiszter vagy Horvátország római nagykövete (korábban dolgozott olasz szövetségi kapitányként is), akkor pedig nem kérdés, melyik utat választja...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik