Beenhakker: Senkitől sem kell tartanunk, bárki is lesz az ellenfelünk

Vágólapra másolva!
2007.11.23. 10:23
Leo Beenhakker szövetségi kapitány szerint a lengyel labdarúgó-válogatottnak senkitől sem kell tartania a jövő nyári, osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon, hiszen a selejtezőben bebizonyította, még a 2004-ben ezüstérmes, a tavalyi világbajnokságon negyedik helyezett portugál együttes ellen is jó eséllyel lép pályára. A fehér-piros csapat négy pontot szerzett Cristiano Ronaldóék ellen, végül meg is nyerte az A csoportot.
A lengyel játékosok öröme a belgák chorzówi legyőzése után
www.gazeta.pl
A lengyel játékosok öröme a belgák chorzówi legyőzése után
A lengyel játékosok öröme a belgák chorzówi legyőzése után
www.gazeta.pl
A lengyel játékosok öröme a belgák chorzówi legyőzése után

A holland szakember a németországi vb után váltotta Pawel Janast, és a kezdeti botladozás után magabiztosan harcolta ki a továbbjutást.

„El is mondtam a játékosaimnak, hogy legyenek büszkék magukra és az elért eredményre. Tudniuk kell, hogy milyen hatalmas örömöt okoztak maguk és a szurkolótábor számára. Személy szerint, már először arattam sikert, mérlegemben több a győzelem, mint a vereség” – mondta Beenhakker a Gazeta Wyborcza című politikai napilap sportrovatának adott interjújában.

A lengyelek múlt szombaton a Belgium ellen Chorzówban aratott 2-0-s győzelemmel biztosították be továbbjutásukat és nagy reményekkel várják a jövő évi kontinenstornát.

„Nem tudom, hogy milyen eredményt érhetünk el. De már megmutattuk, hogy senkitől sem kell tartanunk. Négy pontot szereztünk a világ negyedik legjobb csapatának számító Portugália ellen, ez pedig a csapatban rejlő lehetőségekről tanúskodik” – jegyezte meg a rutinos, világszerte elismert szakember.

Leo Beenhakker hozzátette: rendkívül nehéz sorozatot zárt sikerrel a lengyel válogatott, pedig a rossz kezdés (hazai pályán 3-1-es vereség Finnországtól, majd 1-1-es döntetlen Szerbiával szemben) akár szerte is foszlathatta volna a nagy álmokat.

„Nézzék meg, kik hiányoznak majd az Eb-ről: Anglia, Szerbia, Norvégia vagy Írország – mondta a lengyelek szakvezetője, majd így folytatta: - A negyedik selejtező, a portugálok chorzówi legyőzése után kezdtem hinni a továbbjutásban. De nem a győzelem, hanem a mutatott játék adott reményt, láttam, mire képesek a srácok. Pedig még ők is csodálkoztak azon, hogy ilyen jól futballoznak. Ez volt a selejtező kulcspillanata, kezdünk hinni magunkban. Én már korábban is bíztam a továbbjutásban, de a csapatom ekkor győzte meg saját magát”.

A kvalifikációhoz kilenc találattal járult hozzá Euzebiusz Smolarek, aki a „hajrában” három gólt rúgott Kazahsztán és kettőt Belgium ellen. Sokak szerint nélküle nem sikerült volna a lengyel sporttörténeti bravúrnak számító továbbjutás, de a kapitány kissé másként látja a Racing Santander csatárának szerepét.

„Nem akarok senkit sem kiemelni a csapatból. Smolarek sem szerzett volna kilenc gólt a társak nélkül. Annak idején Johan Cruyff ezt mondta: Tudom, hogy egyike vagyok a világ legjobbjainak, egy mérkőzésen akár négy gólt is szerezhetek. De mire mennék ezzel? A kollégáim nélkül nem nyerhetnék mérkőzést, ők állítják meg az ellenfeleket” – jelentette ki Beenhakker.

A holland szakember zárásként kiemelte: rengeteget fejlődött a lengyel válogatott az elmúlt több mint egy évben. Szervezetten futballozik, mindenki tudja és végrehajtja a feladatát.

„Mentálisan is erősek vagyunk. Olyan mérkőzéseken is győztünk, amelyek nem játszottunk jól és hátrányba is kerültünk. A csapat tagjai önbizalomra és hatalmas hitre tettek szert, bárkivel felveszik a versenyt”.

A 2008-as Európa-bajnokság sorsolását december 2-án tartják Luzernben. A selejtezőből először továbbjutó lengyelek a 4. kalapba kerültek a franciák, az oroszok és a törökök társaságában. ----
----
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik