Räikkönen pokoli gyors

BÁLINT ANDRÁSBÁLINT ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.09.16. 00:12
Címkék
Hullámvasútra emlékeztet a Formula–1, legalábbis a legjobb két csapat versengése. A Monzában szenvedő Ferrari Spában ismét a jobbik arcát mutatta, és kibérelte az első sort a Belga Nagydíj időmérő edzésén – Kimi Räikkönen nyert Felipe Massa előtt. Fernando Alonso lett a harmadik, és a címvédőhöz kapcsolódó hír, hogy menedzsere szerint nem tér vissza a Renault-hoz, tiszteletben tartja szerződését, amely 2009-ig a McLarenhez köti.

Az elmúlt napokban „megszokhattuk”, hogy a McLarenről folyamatosan érkeznek a hírek, s eddig a csütörtökön lezáruló (?) kémügy információi kerültek a címoldalakra. Szombat reggel azután újabb, sokakat érdeklő aktualitás látott napvilágot: Fernando Alonso a wokingiaknál marad! Legalábbis ezt állítja a klasszis menedzsere, Luis García Abad.

„Érvényes megállapodásunk van, senkivel sem tárgyalunk, terveink szerint Fernando itt folytatja a pályafutását” – jelentette ki Alonso képviselője a BBC-nek.

Itt pontot is tehetnénk az „ügy” végére, hiszen ennél egyértelműbben nem lehet fogalmazni. Pedig az elmúlt hetekben már sokan biztosra vették, a spanyol egy idény után elhagyja jelenlegi munkaadóját, visszatér korábbi sikerei helyszínére, és ismét a Renault-ért harcol. A pletykák már tárgyalásokról és közeli megegyezésről szóltak, főleg azután, hogy a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) szigorúan elmarasztalta a McLarent a kémügyben. Sokak szerint éppen a távozásra készülő spanyol csillag szolgáltatott döntő bizonyítékokat saját istállója ellen, de ügynöke ezt tagadta.

„Ez nem igaz, erre nem volt lehetősége. A tények is azt bizonyítják, hogy nem miatta büntették meg a csapatot, hanem egészen más indokok alapján született meg a döntés” – jegyezte meg Luis García Abad. Vagyis Fernando Alonso nem ártott az istállónak, sőt továbbra is hűségesen szolgálja a McLarent. Valószínűsíthető, hogy az élő szerződés mellett az is döntő érv volt a maradás mellett, hogy a dollártízmilliókra megbüntetett wokingiaknak és szponzoraiknak égető szükségük van a kétszeres világbajnokra, hiszen vele annak ellenére ellensúlyozhatják a „kieső” pénzt, hogy fizetése jelentős tétel a költségvetésben. De várjuk még a versenyző és a csapat bejelentését is.

Szombaton már csak a délelőtt korai szakaszában játszott főszerepet Fernando Alonso és a McLaren, ugyanis a szabadedzéssel elkezdődött Kimi Räikkönen diadalmenete. Az összetettben harmadik helyen álló finn klasszis még joggal bizakodhat a végső diadalban, de tudja, most már mindenhol győzelemre kell törnie, hogy ne kelljen szemrehányást tennie magának az újabb elszalasztott lehetőség miatt.

A részsikert azonban nem ünnepelhette meg a Ferrari, kora délután ugyanis az időmérő edzés következett. Az első szakaszt még Alonso nyerte meg két ezreddel Felipe Massa előtt, de látszott, a belgiumi pályán már nem lesz olyan óriási különbség az élcsapatok között, mint a múlt héten Monzában. Az Olasz Nagydíjon a McLaren gyakorlatilag „mindent vitt”, de Spában az időmérő második szakaszától már Räikkönen diktálta a tempót. Először 1:45.070 perccel lett első, majd a rajtsorrendről döntő záró etapban is a leggyorsabbnak bizonyult.

Igaz, a Ferrari „segítséget” kapott Alonsótól, aki első gyors körében kipördült, majd tett még egy majdnem teljes kört, ahelyett, hogy azonnal a boxba ment volna. Így csak a végén került a legjobbak közé a 10. helyről, kevéssel azonban Massától is kikapott. Arra nem volt esélye, hogy Räikkönen elé kerüljön, a finn ugyanis a hajrában 1:45.994-re javított, egyedüliként került 1:46 alá a harmadik szakaszban.

Az időmérő edzés egyik nagy vesztese Robert Kubica, aki ugyan az ötödik helyen végzett, de a délelőtti szabadedzésen elromlott a motorja, így csak a 15. pozícióból indulhat.

Persze a vasárnap délutáni futamon még bármi előfordulhat, hiszen a 6.976 kilométer hosszú pályán számtalan előzési pont van, s ekként esély a hibázásra. Viszont biztosnak tűnik, hogy újabb remek versenyre van kilátás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik