Kínban a nagycsapatok

SZ. NAGY TAMÁS, TURCSIK NORBERTSZ. NAGY TAMÁS, TURCSIK NORBERT
Vágólapra másolva!
2007.09.13. 23:22
Címkék
A francia és a portugál válogatott is szörnyű szerdát tudhat maga mögött, mindkét csapattól távolabb került az Eb. A portugál szakvezető, Felipe Scolari ráadásul pofozkodott is.

A szerdai Eb-selejtező-játéknap legnagyobb meglepetését a skót válogatott szerezte, a britek 1–0ra győzték le Párizsban Franciaország legjobbjait. A mérkőzés kísértetiesen hasonlított a tavaly októberi glasgow-i találkozóra, a skótok itt is, ott is a védekezésre helyezték a hangsúlyt, mindkétszer 1–0-ra nyertek.

Raymond Domenech, a francia válogatott szövetségi kapitánya azonban nem ért egyet ezzel a megállapítással: a kispadról máshogy látta a történteket.

„Sokkal jobb meccset játszottunk, mint tavaly, rengeteg lehetőségünk volt – mondta Raymond Domenech. – A játékunkban minden benne volt, ami kell, egyetlen apróság hiányzott, hogy a labda a megfelelő helyre kerüljön. Nem tehetek szemrehányást a játékosaimnak, de most már össze kell szednünk magunkat, hiszen az utolsó három meccs nagyon fontos lesz.”

Az első és legfontosabb elem a támadósor eredménytelensége volt, az eltiltása miatt nem szereplő Thierry Henry helyére állított David Trezeguet és éktársa, Nicolas Anelka hiába lépett hátra a labdáért a középpályára, nem volt meg az igazi összhang a két csapatrész között, és a befejezés sem sikerült. A vereség után többen felvetették Raymond Domenech felelősségét, hogy miért az egyébként ritkán alkalmazott 4–4–2-es szisztémában játszatta csapatát vagy miért nem váltott menet közben, hiszen a betömörülő skót védők ellen az „egy ék, két szélső” formáció minden bizonnyal kifizetődőbb lett volna.

A francia válogatott helyzete azért a pontok elhullajtása ellenére sem vészes, de a hátralévő három mérkőzés megnyerése kötelező. A Feröer elleni idegenbeli, valamint a Litvánia elleni otthoni találkozó nem jelenthet gondot, a november 21-i, Ukrajna elleni fellépéstől viszont minden bizonnyal már most kirázza a hideg a „trikolór” szurkolóit... A franciák mellett rosszul jártak a portugálok is.

Óriási balhéval ért véget Lisszabonban a portugál–szerb összecsapás, amely az A-csoportból való továbbjutás szempontjából mindkét fél számára fontosnak ígérkezett. Luiz Felipe Scolari, a hazaiak brazil szövetségi kapitánya az utolsó pillanatokban kapott egyértelmű lesgól miatti felindultságában a mérkőzést követően lekevert egyet a szerb védőnek, Ivica Dragutinovicsnak. A mester kifakadása némileg érthető, de mindenképpen elítélendő. Portugália öt nap alatt négy pontot veszített el otthon az utolsó pillanatokban: szombaton a 87. percben kapott lengyel gól miatt végeztek 2–2-re, míg a szerdai játéknapon Dejan Sztankovics szabadrúgását követően Braniszlav Ivanovics, a Lokomotív Moszkva védője egyenlített leshelyzetből a 88. percben.

„Csak egy kicsit megérintettem a haját – elevenítette fel a történteket Luiz Felipe Scolari. – Ha készült róla felvétel, ha nem, nincs semmi ok, hogy megbüntessenek engem.”

Az ügy kivizsgálását az UEFA megkezdte, döntés később várható. Az A Bola című portugál napilap már meghozta ítéletét, „Scolari fekete napjaként” aposztrofálva az esetet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik