Indul a békítőshow

BÁLINT ANDRÁSBÁLINT ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.08.23. 00:00
Címkék
A McLaren-istálló vezetői ki akarják békíteni egymással Fernando Alonsót és Lewis Hamiltont, de legalábbis azt szeretnék, hogy még a hét végi török verseny előtt beszéljenek egymással a Hungaroringen történtekről.

„Békítőshow” készül a McLarennél – Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója elárulta az Auto, Motor und Sport című magazinnak: még a hétvégi Török GP előtt leülteti a két versenyzőt, hogy beszéljenek a kialakult helyzetről.

Amint arról már beszámoltunk, Fernando Alonso a Magyar Nagydíj időmérő edzésén majdnem tíz másodperccel tovább maradt az istálló boxa előtt, mint az indokolt lett volna (a kétszeres világbajnok azt mondta, nem kapott utasítást az indulásra – ennek némiképp ellentmond, hogy a „nyalókás ember” már rég felemelte a tábláját), így társa, Lewis Hamilton nem teljesíthetett még egy gyors kört, és lecsúszott a pole pozícióról. Az ügyből botrány lett, Alonsót visszasorolták a rajtrácson, a csapat nem kapott konstruktőri pontokat, és nyilván a két pilóta között sem felhőtlen a viszony.

Ezt próbálja feloldani Norbert Haug.

Persze vannak, akik továbbra is szítják a tüzet – azzal, hogy véleményt nyilvánítanak. Willi Weber például azt várja Alonsótól, hogy a pályán, küzdelem közben, ne pedig trükkökkel bizonyítsa be, jobb versenyző, mint a világbajnoki összesítésben vezető újonc csapattársa. Michael Schumacher menedzsere ráadásul még meg is fricskázta a spanyol klasszist a Bild am Sonntagban, amikor saját védencének emberi nagyságával példálózott.

„Michael mindig bebizonyította, hogy ő számít csapata első számú pilótájának! Természetesen másoknak is lehet erről véleményük, de én úgy látom, Alonsóval ellentétben Michael mindig korrekten viselkedett a hasonló szituációkban, és fel sem vetődött benne a csapatváltás lehetősége, amikor valamelyik társa megszorongatta” – szögezte le Weber.

A menedzser ezzel arra utalt, hogy a Hungaroringen történt botrány után a nemzetközi sajtó már arról cikkezett: Alonso nem tölti ki McLarennél a szerződését, és korábbi munkaadójához, a Renault-hoz vagy a BMW-Sauberhez igazol. A kétszeres világbajnok ráadásul korábban már többször nyilatkozott arról, hogy nem érzi teljesen jól magát a wokingiaknál, mert szerinte az angol Hamilton nagyobb támogatást élvez a brit istállónál.

„Butaság lenne, ha most elhagyná a csapatát. Képviselőjének nem is lenne szabad tárgyalnia más istállók vezetőivel. Alonso a leggyorsabb autóban versenyezhet, nem is kívánhat többet” – jegyezte meg Schumacher menedzsere.

Willi Weber kitért arra is, miként kellene viselkednie a címvédőnek, és „receptet” adott a folytatásra. Az üzletember úgy véli, Alonso rosszul tűri, hogy Hamilton megelőzi a pontversenyben, pedig még jó esélye van a harmadik világbajnoki cím megnyerésére.

„Mosolyogva feljebb kellett volna kapcsolnia, de ennek az ellenkezőjét láthattuk Magyarországon. Magatartása miatt az imázsa is romlott, ennél rosszabb nem is történhetett volna vele. Most leszegett fejjel kellene versenyeznie, hogy a pályán bizonyítson. Közelebb kellene kerülnie a csapatához, az eltávolodás újabb hiba volna. Hamilton sikeressége nem sértheti a büszkeségét, inkább ösztönzőként hathatna rá” – mondta Willi Weber.

A menedzser azonban egy dologról megfeledkezett, mégpedig a brit pilóta kiváló teljesítményéről. A szezont újoncként kezdő Lewis Hamilton ugyanis szinte berobbant a száguldó cirkusz legjobbjai közé, ilyen csapattársa pedig sohasem volt Michael Schumachernek. A Benettonnál és a Ferrarinál is mindig kiemelten kezelték a német legendát, társai szinte mindig „alájátszottak”, néhány kivételtől eltekintve nem is versenyezhettek ellene élesen. Így azért egyszerűbb úri módon viselkedni, mint most Alonsónak, aki házon belül először szembesül ilyen elképesztően erős riválissal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik