Hét arany vasárnapra

RODICS DÁNIEL jelenti DuisburgbólRODICS DÁNIEL jelenti Duisburgból
Vágólapra másolva!
2007.08.13. 23:26
Címkék
Vasárnap szenzációs napjuk volt mieinknek a vb-n. A délelőtti 200 méteres finálékban három első és egy-egy második, illetve harmadik helyezést szereztek, míg délután 500-on három arany, egy ezüst- és két bronzérem, 1000-en egy arany a termés. Kovács Katalin és a Kozmann, Kolonics kenupáros szerzett olimpai számban világbajnoki címet, míg Janics Natasa 200-as sikerével pályafutása első egyéni vbgyőzelmének örülhetett.

A 200 méteres döntők során két magyar csapathajó is aranyérmet nyert, érdekesség, hogy egyik döntő rajtja sem volt zavartalan.

A Kadler Viktor, Beé István, Boros Gergely, Babella Balázs összetételű kajaknégyes előtt nem csapódott le a rajtgép a futam indításakor. Ez az a masina, amellyel szombaton a Gyertyános Gergely, Beé István párosnak is meggyűlt a baja a középfutam során. A többi hajó a cél felé robogott, a magyar egység tehetetlenül vesztegelt a startnál, természetesen azonnal viszszahívták a mezőnyt. Az új rajtot követően már a magyaroknak is sikerült elindulniuk, ráadásul remek ütemben! Az első méterek után az orosz, a szerb és a magyar kvartett ellépett a riválisoktól, ez a három hajó végig hatalmas csatát vívott az aranyéremért. A mieink végül a szerbekkel szinte teljesen egyszerre haladtak át a célvonalon, a vezérevezős, Kadler Viktor mégis széles mosollyal, öklével a levegőbe csapva ünnepelte a világbajnoki győzelmet. A parton minden tekintet az óriáskivetítőre szegeződött, a lassítás megmutatta, hogy tényleg a magyar négyes győzött, de három centiméternél nem többel… Honnan tudta mégis Kadler rögtön a célba érkezés után, hogy világbajnok lett? Azt mondta: megérzés!

A négyes pálya rossz rajtgépének nem tett jót, hogy a következő szám indításakor az orosz kenunégyes is belehúzott. Az érzékeny piros masinában tönkrement a hidraulika, használhatatlanná vált. Hosszú percekig nem történt semmi, a kenus csapatoknak vesztegelniük kellett a rajthely közelében. A Horváth II Gábor, Balázs Péter, Joób Márton, Sarudi Pál összetételű magyar egység is ott volt az újabb startra várakozók között. A szervezők végül engedélyt adtak a folytatásra, bár a hibás rajtgépet nem tudták megjavítani. A magyarok az élre álltak, és az oroszokkal harcoltak az elsőségért. Szabad szemmel ezúttal sem lehetett látni, melyik hajó győzött, Kadler Viktor sem segíthetett remek megérzéseivel, így ismét a televíziós felvétel ismétléséből derült ki, hogy Joóbék nyerték a vb-aranyat.

Ugyanez az egység képviselte a magyar színeket 500 méteren is. Remekül rajtolt a kvartett, gyorsan az élre állt, de a hazai környezetben versenyző németek nem engedték meglépni a magyarokat. A hajrát ugyanolyan jól bírták Vécsi Viktor és Solymár László tanítványai, így óriási bravúrt vittek véghez: dupláztak a világbajnokságon!

A női egyesek kétszáz méteres döntőjét elkerülte a rajtgépmizéria, Janics Natasa szokás szerint jól rajtolt, egy ideig a finn Anne Rikalával együtt haladt, de a hajrában ellépett tőle, és ezúttal ugyan nem egy hajóhossznyi előnnyel, de magabiztosan győzött. Janics szegedi csapattársa, a szlovén Spela Ponomarenko bronzérmes lett. Örömteli a kétszeres olimpiai bajnok Janics aranyérme, de érdemes megjegyezni: az egész világbajnokságon mindössze két percet evezett versenykörülmények között, hiszen az elő- és a középfutam, valamint a döntő is 40 másodperc alatt ért véget. Még a női szakág sincs olyan jó helyzetben, hogy egy ekkora tehetséget ne használjon ki.

Az 500 méteres döntők közül a legemlékezetesebb a Kozmann György, Kolonics György kenupáros sikere. Ludasi Róbert edző tanítványai erősebbik számukban, ezer méteren csak a hatodik helyen végeztek. Kolonics elmondta: hatszáz méternél már érezte, hogy nem fogja végig bírni az iramot, rossz taktikát választottak.

Az ötszázas finálé mezőnye rettenetesen erős volt, első ránézésre úgy tűnt: az ukránokon kívül bármelyik duó nyerhet. Jó rajtot vettek Kozmannék. A román egység szorongatta a mieinket, akik viszont a cél előtt négy bójasorral is növelni tudták előnyüket, így óriási meglepetésre aranyérmet nyertek, a taktikát ezúttal maradéktalanul betartva újra világbajnokok lettek! Vereckei Ákos rajtja ezúttal kiválóan sikerült, a rendkívül erős mezőnyben a hatodik helyen végzett. Párosban a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó a harmadik lett, a Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor kvartett szintén bronzérmet vehetett át. A nők mezőnyében az Európa-bajnok Paksy Tímea, Benedek Dalma páros kikapott a parádésan hajrázó németektől, a Paksy Tímea, Laknerné Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma négyes 1000 méteren viszont ezúttal sem talált legyőzőre, lányaink a kínaiakkal vívtak nagy csatát, de magabiztosan gyűjtötték be az újabb vébéaranyat!

Akárcsak 1995-ben, ezúttal is kilenc aranyéremmel távozik a magyar válogatott Duisburgból. A mieink hétfő kora délután érkeznek Budapestre, és szerdán már indulnak is Kínába az előolimpiára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik