Agop bácsi sem segíthetett

MOLNÁR CSABA jelenti SzófiábólMOLNÁR CSABA jelenti Szófiából
Vágólapra másolva!
2007.08.10. 23:50
Címkék
Mostantól nem számít semmi, csak a győzelem. Ha a magyar válogatott ki akar – márpedig ki akar – jutni a szeptember 3-án Spanyolországban kezdődő Európa-bajnokságra, akkor először is élen kell végeznie a pótselejtező A-csoportjában, megelőzve a bosnyák és a jelenlegi vendéglátó bolgár együttest. Nincs egyszerű dolga a mieinknek. A hazaiakat esélyesebbnek tartják, ráadásul a csoport szerda esti nyitó találkozóján a bolgárok 75-71-re kikaptak hosszabbítás után Boszniában, így a vendéglátóknak nincs más választásuk, mint hogy nyerjenek ellenünk.

Tisztában vannak a házigaz dák azzal, hogy sorsdöntő helyzet előtt állnak. Máris próbálkoznak.

„Eddig akárhányszor jártam erre, mindig megpróbáltak bevetni valamilyen trükköt” – mondta Halm Rolland csapatvezető a szófiai Rodina Szálló éttermében, amikor meghallotta Agop Alekjan és Sztojan Ivkovics beszélgetését.

Agop Alekjan nagyon kedves, 75 esztendős, ereje teljében lévő bácsika, a magyar csapatot kíséri. Már a repülőtéren is csak mosolygott, roppant készséges volt, bármit is kért tőle a magyar delegáció. Bár elsőre egy icipicit meglepte Plézer Gábor technikai vezető kifogástalan angolsága, a magyarok szövetségi kapitányának csaknem ugyanannyira kifogástalan bolgár nyelvtudására felderült az arca, készségesen válaszolt Sztojan Ivkovics minden kérdésére. („Rokon nyelv ez minden szlávval” – mosolygott Ivkovics).

Agop bácsi azon felvetésére, amely szerint a magyarok csupán helyi idő szerint este nyolckor edzhetnének a pótselejtezőnek is helyt adó Universiade Csarnokban – egy óra az időeltolódás a magyarhoz lépest, a meccs pedig itteni idő szerint este hatkor kezdődik –, azonban a válogatott szerb hadvezére morcosra vette az addig kedélyes beszélgetés irányát, azzal indokolva, hogy a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség előírásai szerint a meccs előtti napon a másnapi kezdés idején a vendégcsapatnak kötelező az edzésidőt biztosítani. Mégpedig a meccs helyszínén.

Agop bácsi először csak könyörgően nézte Ivkovicsot, majd hosszas telefonálásba kezdett. Amikor letette a mobilját, csupán annyit mondott, ő már régóta dolgozik a bolgár szövetségnek, ám ezzel a mostani kapitánnyal képtelenség szót érteni. Az van, amit ő akar. Márpedig ő az adott időszakban saját csapatának akart edzést vezényelni.

„Majd meglátjátok, milyen kisbaba vagyok én – fűzte

mindehhez hozzá Sztojan Ivkovics, aki nem éppen az angolkisasszonyok stílusára emlékeztető modorban szokta megvédeni övéi érdekeit, ha a helyzet úgy kívánja. – Ismerem bolgár kollégámat, Konsztantin Papazovot, ha minden, a sportágban dolgozó ember összes rossz tulajdonságát öszszeadod, akkor sem kapsz képet arról, mire képes ez az ember.”

A Bulgária-szerte mindenfelé csupán Titinek becézett Papazov óhaja mindenesetre megvalósult. Agop bácsi arcán szolid mosollyal közölte a mieinkkel, hogy az ő kapitányuk azt mondta, ne is menjenek oda a magyarok a csarnokhoz, mert fél nyolcig zárva találnak minden ajtót. Igaz, fél nyolc előtt öt perccel a hazai kapitány személyesen jött oda egy picit gazsulálni a magyarok kapitányához.

Tehát nem volt mit tenni, Agop bácsi sem segíthetett, pedig pörölt rendesen még a buszsofőrrel is, hogy az igyekezzen a budapestinél semmivel sem kisebb pénteki szófiai csúcsforgalomban. Edzett tehát este egyet a magyar válogatott, mégpedig teljes létszámban és teljes intenzitással. Báder Mártonnak ugyan nagy ragtapasz éktelenkedett a vádliján, de a center combsérülése, úgy tűnik, a múlté, szombaton kezdőként számít rá Sztojan Ivkovics. Fodor Márton is teljes értékű munkát végzett, így a nemrég bokasérüléssel bajlódó irányító is pályára léphet a mieink számára a sorozat kezdetét jelentő Eb-pótselejtezőn.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik