Akarni kell a győzelmet

A mérkőzésről tudósított: KERTÉSZ ATTILA, LIPCSEI ÁRPÁDA mérkőzésről tudósított: KERTÉSZ ATTILA, LIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2007.08.04. 23:59
Címkék
A második félidő elején és végén szerzett góllal a Nyíregyháza Spartacus különösebb megerőltetés nélkül tartotta otthon a három pontot, és ezzel két mérkőzés után – némi meglepetésre – az újoncegyüttes százszázalékos a bajnokságban.

Az összecsapás előtt a 39 éves csapatkapitányától, Szatke Zoltántól búcsúzó (a klubot fél év megszakítással 1991 óta szolgáló védő utánpótlásedzőként dolgozik tovább a Sóstói úton) Nyíregyháza a múlt heti tatabányai sikerével a „nyitó fordulós idegenbeli győzelem” rubrikába húzott egy strigulát – először NB I-es történelme során.

A REAC-ról csak annyit: az élvonalban két éve debütáló együttes tavaly a kilencedik, egy évvel korábban a tizedik körben szerzett először három pontot – az idén ez már a második fordulóban sikerült a sárga-kékeknek (REAC–Vasas 2–0) – a magyar élvonal „kiscsapata” kivételesen pontgazdag szezonkezdetet mondhatott volna magáénak, ha két vállra fekteti a Spartacust is.

Az iram és a látvány nem kápráztatta el az őszies időjárás miatt a vártnál szerényebb létszámú közönséget, és Iványi Zoltán játékvezetőt sem, aki a játékrész hajrájában lezúduló zápor miatt úgy döntött, felesleges végigjátszatnia a hosszabbítást az első negyvenöt percben szánalmasan keveset mutató futballistákkal.

A technikai hibák számának és fajtáinak felidézésétől eltekintenénk, inkább az első félidő egyetlen hibátlan kombinációját elevenítenénk fel (utólagos gyógyírként is), Moldovan Tibor és Claudiu Cornaci baloldali egyérintőzését, amelynek végén a Tatabányán győztes gólt jegyző Montvai Tibor a léc fölé bólintotta a labdát.

Hiszik vagy sem, az első etapból tényleg csupán ennyire érdemes emlékezni.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a házigazdák játékosain legalább érezni lehetett némi elszántságot, olykor határozottan ment át védekezésből támadásba a szabolcsi alakulat, hogy aztán néhány másodperc múlva egy banális hiba (elrontott ötméteres passz...) megakassza a rohamot.

Ezzel szemben a fővárosiak alapvetően a nyírségiek hibáiból éltek. Ziccerfélét is csupán Ambrusz Árpád könnyelműsége ré vén tudtak kialakítani.

A fordulás után valamelyest módosult a felállás. A REAC birtokolta többet a labdát, sőt támadásvezetéssel is megpróbálkozott. Persze a nagy nekibuzdulás mögött sajnos nem a lelkiismeret, hanem sokkal prózaibb ok lapult: Lippai Ákos révén előnybe került a hazai csapat, amely a gólt követő cseréivel elsősorban középpályás védekezését kívánta hatékonyabbá tenni, igyekezett megőrizni minimális előnyét. Hogy a Spartacusnak sikerült kibekkelnie a mindössze húszperces, egyáltalán nem nyomasztó időszakot, a REAC produkciójának is betudható, a palotaiak tudniillik olyannyira öregurasan, kényelmesen „futottak” az ered mény után, hogy még véletlenül sem kényszeríthették végzetes hibára Bagoly Gáborékat. A megduplázódó előny tökéletesen megnyugtatta Révész Attila együttesét, amely ekkortól már kedvére kontrázhatott.

Ám fájdalom, az akciózgatások minősége jottányit sem javult az első félidőben látottakhoz képest.

Ezzel együtt a Spartacus megérdemel ten győzte le a REAC-ot, mert ténylegesen tett valamit a sikerért.

A semminél feltétlenül többet.

AZ NS JÁTÉKOSÉRTÉKELÉSE

Nyíregyháza

Filip Lazareanu 6

Sokáig akár egy hobbikapus is állhatott volna a Szpari hálója előtt, a mérkőzés hajrájában aztán két bravúros védéssel átírta az előbbi megállapítást.

Ivan Zaleh 5

Agilis kezdés, majd erős visszaesés; gyakran kapkodva, a körülményeket nem mérlegelve döntött, meglehetősen sok labdát szórt el.

Bagoly Gábor 6

A mezőny legjobbja volt: nyugodt, higgadt védekezőmunka és mérkőzést eldöntő gól fűződött a nevéhez.

Ambrusz Árpád 6

Egy esetben majdnem miatta kapott gólt a hazai gárda, a folytatásban aztán kompenzálta ezt a malőrt, amikor látványos vetődéssel szabadított fel saját tizenhatosán belül.

Claudiu Cornaci 5

Akadt néhány ígéretes el-, illetve felfutása. Kezdetben a beadásai is pontosak voltak, aztán hozzászürkült a többiekhez, sőt…

Marius Sava 5

Ezen a mérkőzésen nem sikerült bizonyítania, hogy valóban megéri a pénzét, és jobb, mint a posztján szereplő átlagos NB I-es magyar futballista.

Hegedűs Tibor 5

Rengeteg labdát szerzett, de nagy hibaszázalékkal játszotta meg azokat. Harcossága dicsérhető.

Zabos Attila 5

Szürkén futballozott, lényegesen jobb teljesítményre képes.

Lippai Ákos 6

Gólja, illetve a lövés mestermunka volt, de gyakran eltűnt a mezőnyben, és olykor öncélú cselezgetésbe bonyolódott.

Moldovan Tibor 5

Technikailag képzett futballista, egyelőre azonban nem nagyon érti meg magát csapattársaival.

Montvai Tibor 6

Rengeteget hibázott, ezzel szemben végig becsülettel harcolt a REAC védőivel. Pechjére egyszer társáról, a gólvonalon álló Claudiu Cornaci-ról pattant ki a labda.

REAC

Farkas Balázs 6

Hol bravúrral védett, hol „dadogott” a kezében a labda, a vereség mindamellett semmiképpen nem varrható az ő nyakába.

Horváth Gábor 6

Egy életerős lövéssel és több felfutással vétette észre magát, ő volt a vendégek hátsó alakzatának legjobb embere.

Kapcsos Vince 5

A rombolással nem volt gond, ezt a feladatot megoldotta, néhány veszélyesnek tűnő indítást is lekapcsolt.

Cseri Gergő 5

A hosszan előreívelt labdákat elfejelgette, ugyanaz érvényes rá, mint Kapcsos Vincére.

Sallai Balázs 5

Nem tudta hatékonyan segíteni a támadásokat, ellenfelével, Marius Savával „kioltották” egymást.

Erős Károly 5

A tőle megismert buldogszerű hozzáállással futballozott, gyakran teljesen feleslegesen tartotta szóval a játékvezetőt, amivel nem lopta be magát a nyíregyházi szurkolók szívébe.

Kőhalmi András 5

A volt újpesti szélső tompán futballozott, a kapura alig jelentett veszélyt. Védekező feladatát viszont megoldotta.

Polonkai Attila 4

Az észrevehetetlen irányító nem vállalkozott lövésre, cselre is nagyon ritkán, a tizenhatos előterében rengeteg rossz döntést hozott.

Madar Csaba 5

Benne volt a leginkább fantázia, ám sokszor ő sem értette meg magát társaival, ő sem vállalkozott lövésekre.

Virág Aladár 4

Indokolt volt a cseréje, szinte kizárólag védekezett.

Nyerges Krisztián 5

Jól tartotta meg a labdákat négy védő gyűrűjében is, többnyire jól is játszotta meg azokat, de általában magányosan harcolt. Egyetlen helyzetéből ezúttal nem sikerült a kapuba találnia.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik