Egy vereség, egy siker

BÁLINT MÁTYÁS, MIHÁLYI ANDRÁSBÁLINT MÁTYÁS, MIHÁLYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.06.29. 17:17
Címkék
Előbb egyéniben sajnos simán kikapott az amúgy esélyesebb ukrán Aljona Bondarenkótól, aztán párosban javított: Szávay Ágnesnek köszönhetően tehát maradt még magyar versenyben az angol nemzetközi teniszbajnokság első hetének második felére is.

Szávay Ágnesnek legutóbb két hónapja volt rossznak mondható meccse – akkor, a budapesti WTA-torna elődöntőjében az argentin Gisela Dulkótól kapott ki 6:2, 6:1-re. Azóta 18 mérkőzést nyert meg és csak kettőt veszített el, de azokon sem vallott szégyent a nála nevesebb és tapasztaltabb teniszezőkkel szemben. A wimbledoni bajnokság női egyesének második fordulójában, Aljona Bondarenko ellen azonban nem ment a játék a Vasas 18 esztendős tehetségének: 6:2, 6:3-ra kikapott a 24. helyen kiemelt ukrán hölgytől.

A magyar lány nagyon idegesen kezdte a meccset: első adogatójátékában indulásképp két kettős hibát is ejtett, majd Bondarenko bréklabdájánál egy harmadikat is. A 23. évében járó ukrán is bizonytalankodott, ám Szávay nem tudott élni a kínálkozó lehetőségekkel, saját szervái továbbra is szétesőek voltak, és csak néhány pontos elütésre futotta az erejéből – míg riválisa keveset kockáztatva, főleg Ági fonákját támadva sorra hozta a labdameneteket. Szávay 4:0 után nyerte meg első adogatójátékát, de 5:1 után szettlabdát is kellett hárítania. Ekkorra sikerült ráéreznie a játékra, pontos a b bakká váltak a tenyeresei, ám a játszmát, amelyben egyébként összesen hat bréklabdát hagyott kihasználatlanul, már nem tudta megmenteni.

A második szettben 3:3-ig fej fej mellett haladtak a felek: Szávaynak végre bejöttek az első szervák, volt egy-két látványos elütése is, így a saját adogatójátékaival nem volt gondja, fogadóként azonban meg sem tudta szorítani Bondarenkót – az egész játszmában mindössze öt labdamenetet nyert meg az ukrán adogatásait követően. Miután pedig 3:3-nál néhány kellemetlen hibát elkövetve ismét elveszítette saját szervagémjét, majd a következő játékban is kihagyta a bréklehetőséget, ellenfele könnyedén rövidre zárta a meccset.

Szávay Ágnes tehát a második fordulóban, remek játékos ellen búcsúzott élete első főtáblás wimbledoni szereplése alkalmával, és legfeljebb amiatt lehet hiányérzete, hogy ezúttal nem sikerült kihoznia magából a maximumot – de kéthavonta becsúszhat egy kevésbé sikerült mérkőzés. A magyar lány ráadásul a most megszerzett világranglistapontokkal a legjobb 50 közvetlen közelébe (kis szerencsével pedig még feljebb) kerülhet az egyéni világranglistán.

Akárcsak párosban, ahol az utóbbi időben megszokott partnere, a cseh Vladimira Uhlirová oldalán hatalmas csatát vívott az első fordulóban, a legjobb 32 közé kerülésért. Az első szettet egy brékelőnnyel nyerték meg Szávayék, miután 1:2-ről robbantottak, majd 4:2re elhúztak. A másodikban sajnos bajba kerültek. Az első három játékot Iveta Benesová és Galina Voszkobojeva nyerte meg, majd 5:1-re is elhúzott a cseh, orosz duó. Innen hozta vissza a játszmát és a reményt a magyar, cseh kettős, de a rövidítést simán elbukta. A döntő szettben 2:2-nél Szávayék a legrosszabbkor vesztették el adogatójátékukat, és ellenfelüknek már meccslabdája is volt 5:4nél, ám innen is ki tudták harcolni a 8:6-os sikert a hosszúra nyúlt csatában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik