Argentína ellenfél nélkül

FAZEKAS ZOLTÁN, TURCSIK NORBERTFAZEKAS ZOLTÁN, TURCSIK NORBERT
Vágólapra másolva!
2007.06.26. 22:59
Címkék
Kedd éjjel az Uruguay–Peru összecsapással elrajtol a világ legnagyobb hagyományokra visszatekintő országok közötti nemzetközi tornája, a Copa América. Venezuela először lehet házigazdája az immár negyvenkettedik küzdelemsorozatnak, amelynek legnagyobb esélyese a bombaerős kerettel érkező, tizennégyszeres győztes Argentína.

A jó hír, hogy a latinos foci ma gyar kedvelői valamennyi mérkőzést élőben és felvételről is megnézhetik, a rossz, hogy a találkozók zöme európai idő szerint hajnalban lesz a Copa Américán. Az első tornát 1916ban rendezték meg Argentínában az ország függetlenségének századik évfordulóján, és Uruguay nyert. Ez a két válogatott azóta szinte kisajátította magának a sorozatot, mindkét csapat tizennégyszer hódította el a serleget, míg az ötszörös világbajnok Brazíliának mindez csak hétszer jött össze. Legutóbb éppen a 2004-es Copán Peruban, amikor a döntőben az argentinok ellen 2–2 után tizenegyesekkel nyertek a brazilok. Abban a csapatban a mostanihoz hasonlóan nem hemzsegtek a világsztárok: Kaká, Ronaldo, Ronaldinho, Roberto Carlos, Emerson akkor sem tartott a kerettel, ám ez nem akadályozta meg az Adriano által vezérelt gárdát, hogy megnyerje a tornát. A helyzet most is hasonló, bár a szakírók ezúttal sötét lónak tartják Dunga együttesét – a végső sikerre és a korai búcsúra is esélyes a csapat...

Jóval egyszerűbb az argentinokkal szembeni elvárások megfogalmazása: csakis az első hely elfogadható! A kék-fehérek gyakorlatilag legerősebb keretükkel érkeztek Venezuelába, és ha a játékosok képességeikhez mérten jól teljesítenek, 1993 után ismét ünnepelhetnek. A gárdát olyan klasszisok alkotják, mint Lionel Messi, a válogatottból egyszer már visszavonuló, majd visszatérő Juan Román Riquelme, Carlos Tévez, a vb után rehabilitált Javier Zanetti vagy Hernán Crespo, így az aranyérem elhódításán kívül minden más eredmény kudarcnak számítana. Noha a taktikai felállás alapján Riquelme az irányító, a csapat vezére mégis Messi lehet. A még mindig csak 20 éves játékos a legutóbbi szezon második felében világklasszis teljesítményt nyújtott a Barcelonában, amelynek folytatását a válogatottban várják tőle.

Az „első bálozós” Venezuela nagyon készül a tornára, nem véletlen, hogy Hugo Chávez elnök több mint 900 millió dollárt költött a rendezésre, amely az első jelentős esemény lesz az 1983-as Pánamerikai Játékok óta. A házigazda legalább a csoportmeccseket szeretné túlélni, amire van is némi esélye, mert az A-csoportot a rendező ország együttese és Uruguay mellett Peru és Bolívia teszi teljessé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik