Aranyküszöbön a Szeged

BERECZKY ATTILA, THÉKES ISTVÁNBERECZKY ATTILA, THÉKES ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2007.05.16. 23:52
Címkék
Hatalmas csatában nyerte meg a férfibajnoki döntő második meccsét is az előzetesen esélytelenebbnek tartott Pick-Szeged a feltűnően gyengélkedő MKB Veszprém ellen. A szegedieknek már csak egy siker kell a hőn áhított aranyéremhez.

Nagyot fordult a világ egy hét alatt Szegeden. Alig 168 órával korábban még a fináléba jutásért csatázott a Tisza-parti gárda a Dunaferr ellen, miközben a Veszprém páholyban várta ellenfelét. A múlt szombaton, a döntő első meccsén aztán csodát tett Veszprémben a Pick, s az idegenbeli diadallal elvette riválisa pályaelőnyét.

Szerdán kézilabdalázban égett Szeged. „Álmodtam egy

világot magamnak, itt állok a kapui előtt…” – írták égszínkék

pólóikra a szegedi szurkolók az Edda slágerének egyik sorát. S valóban, újabb diadalával a Pick-Szeged hatalmas lehetőség előtt áll, 11 év után újra bajnokságot nyerhet.

Már egy órával a kezdés előtt zsúfolásig megtelt a szegedi csarnok, ötezren szorongtak a lelátókon, s fantasztikus hangulatban kezdődött a döntő második felvonása. Mindkét oldalon parádéztak a kapusok, s keményen védekeztek a csapatok. A lendületből érkező játékosoknak esélyük sem volt végigvinni a támadást, hiszen mindig érkezett egy-egy védő, aki megállította a gólra törő ellenfelet. A szegedi „retesz” működött precízebben, az MKB lövői csak szenvedtek a szigorú őrizetben, ha pedig mégis tüzelhettek, akkor vagy a sánc, vagy Puljezevics Nenad kapus hárított. Már túl voltunk a tizedik percen, s még csak egy gólnál járt a Veszprém, s bár a másik oldalon se találtak be sokszor, a félidő derekára megugrott a Szeged (6–3). A vendégek azonban nem adták fel, s bár átlövőik továbbra sem remekeltek, a darálóban is hősiesen harcoló Gál Gyula góljainak köszönhetően a szünetig egyenlítettek.

A válogatott beállós olyan volt, mint az amerikai akciófilmben a Terminátor, hiába taglózták le többször is, mindig talpra állt. Társai azonban a második játékrész elején újra produkáltak egy tízperces szakaszt, melyben csak egy gólra futotta erejükből (15–10). Zdravko Zovko sűrűn forgatta csapatát, minden elképzelhető felállást kipróbált, ám érződött, hogy nem tudja kivel pótolni a sérült Kiril Lazarovot támadásban és Ivan Lapcsevicset védekezésben. Ráadásul ekkortájt a világklasszis Dejan Perics is ritkábban találkozott a labdával. A 45. percben gyakorlatilag eldőlt a csata, mert Gál az ellene elkövetett szabálytalanság után mezét levéve mutatta, mennyire rángatják őt a védők (tegyük hozzá Herbert Gábor félig már lehúzta a dresszt a beállósról), ám ezért kétperces kiállítást kapott, s mivel még kommentálta is a játékvezetők ítéletét, villant a piros lap. Így Herbert megítélt kiállítása miatt emberelőny helyett két percig öt az öt ellen játszottak a csapatok, majd kétperces veszprémi emberhátrány következett. Ráadásul a „Terminátor” már nem térhetett vissza.

A végjátékban a szegediek okosan tartották előnyüket, a végletekig kijátszották akcióikat, amikor pedig szorult a hurok, mindig tudtak gólt lőni. A Pick-siker receptje az volt, hogy az első félidőben is remeklő Milorad Krivokapics mellé szünet után felzárkózott Ilyés Ferenc, s olykor Danijel Andjelkovics is megvillant. A veszprémi belső játékosok viszont betliztek, és feltűnően gyengén játszott Pérez Carlos.

A döntő második meccsét is megnyerő Pick az aranykapuban áll, s vasárnap Veszprémben már bajnok lehet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik