A pálya is okozhat sérülést

K. I.K. I.
Vágólapra másolva!
2007.04.29. 00:00
Címkék

Ha kicsit jobban odafigyelné nek hazánkban a pályák karbantartására, sokkal kevesebb dolguk lenne a sportorvosoknak. Magyarországon nem fektetnek kellő hangsúlyt a gyepszőnyeg kezelésére, így igen sok esetben kemény talajon lépnek pályára a labdarúgók. Arról ne is beszéljünk, hogy több iskolában még mindig bitumenes pályákon sportolnak a fiatalok.

Azok a játékosok, akik mindennap kemény talajon futballoznak, könnyen térdízületi sérüléseket szenvedhetnek. Még az sem sokat segít, ha eltérő típusú cipőket használnak a különböző minőségű pályákon. Bármilyen furcsa, a térdproblémák a csípőben alakulnak ki. A két csigolya a nagy terhelés miatt elkezdi nyomni egymást, előbb a deréktáji, majd a combszalagok keményednek meg, ez utóbbi pedig elkezdi befelé húzni a térdet. Ezt követően jön a térdsérülés, a porcproblémák és a szakadások, amelyek vége szinte minden esetben operáció, amely hosszú kihagyást is jelenthet.

Ez a probléma persze nemcsak a futballistákra vonatkozik, ugyanakkora veszélyben vannak a kézilabdázók és a kosarasok is. Számos csarnokban betonalapra helyezték el a parkettát, így nagyon kemény talajon kell játszaniuk a sportolóknak. A teremsportágak képviselői, ha lehet, még nagyobb veszélyben vannak, hiszen a csarnokok borítása nagymértékben eltérhet.

A térdsérülés ugyanolyan veszélyt jelent a fiatal sportolókra, mint az idősebbekre. Azoknál a sportolóknál, akik sokat játszottak ilyen pályákon, gyakoriak az ízületi fájdalmak.

A fiatalok számára fejlődő korban a korosztályváltás jelent gondot: tizenéves futballista, a felnőttkeretbe kerülve nem minden esetben bírja el a megnövekedett terhelést. Ugyanakkor a túlzott bizonyítási vágy az ízületi fájdalmak mellett pszichoszomatikus problémákat is előidézhet.

Persze nemcsak a térd, hanem a könyök is sérülhet. A tenisz-, illetve a golfkönyök kialakulása hasonló a térdproblémákhoz, csak ott a fájdalom gyökere a nyakcsigolyában található. Vagyis nem kell teniszezni a teniszkönyök kialakulásához.

Ugyanakkor lehet védekezni az említett fájdalmak ellen. Karban kell tartani az izomzatot és az ízületeket, az esetleges sérülés után pedig nagy figyelmet kell fordítani a regenerációra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik