„Ha nagyon nagy hibát nem csinálunk, akkor meg kell vernünk őket”

Vágólapra másolva!
2007.03.30. 01:14
Hat és fél hónap után ismét világverseny elődöntőjében hozta össze sors a magyar és a spanyol válogatottat; a két együttes pénteken 13 órakor a fináléért játszik a 12. FINA-világbajnokság férfi vízilabdatornáján. Legutóbb, a belgrádi Európa-bajnokságon Kemény Dénes együttese 16-10-re győzött, és most is valami hasonló eredményt szeretnének látni az itthoni szurkolók. Mert ahogyan Kásás Zoltán, a szövetségi kapitány szakmai segítője az NSO TV-n látható interjúban fogalmazott: „Ha nagyon nagy hibát nem csinálunk, akkor meg kell vernünk őket”. A másik ágon Horvátország–Szerbia mérkőzést rendeznek Melbourne-ben – az sem lesz ám könnyed délutáni sakkparti.
Kiss Gergely (jobbra) az eddigi négy meccsen nyolc gólt lőtt 4-1-1-2-es leosztásban. Mi lenne, ha a sorozat most a 4-essel újrakezdődne?
Kiss Gergely (jobbra) az eddigi négy meccsen nyolc gólt lőtt 4-1-1-2-es leosztásban. Mi lenne, ha a sorozat most a 4-essel újrakezdődne?
Kiss Gergely (jobbra) az eddigi négy meccsen nyolc gólt lőtt 4-1-1-2-es leosztásban. Mi lenne, ha a sorozat most a 4-essel újrakezdődne?
Kiss Gergely (jobbra) az eddigi négy meccsen nyolc gólt lőtt 4-1-1-2-es leosztásban. Mi lenne, ha a sorozat most a 4-essel újrakezdődne?

Szavazás

Hányadik helyen végez a magyar férfi vízilabda-válogatott a 2007-es vb-n?

Írja be az itt látható számot!
Mielőtt kialakult a kétpólusú világrend – értsd: Szerbia (előtte Szerbia és Montenegró, illetve még korábban Jugoszlávia) és Magyarország „váltógazdálkodása” – a férfi vízilabdázásban, a spanyol csapat bizony rettegett ellenfélnek számított mindenki számára.

A hispán póló aranykorát leginkább három névvel lehet összekapcsolni: Manuel Estiarte, Jesús Rollán, illetve Joan Jane szövetségi kapitány.

Voltak persze más, igazán nagyszerű játékosok is az ibériai aranycsapatban – így felsejlik többek között Gabriel Hernandez, Gustavo Marcos, Sergi Pedrerol, Salvador Gómez vagy Ivan Moro alakja is –, azonban Estiarte, a 2006 márciusában tragikus halált halt Rollán és Jane szerepe volt a legfontosabb mindig.

Menjünk csak végig a Jane-éra legfontosabb eredményein: 1996-ban olimpiai aranyérem, 1998-ban és 2001-ben világbajnoki cím. (1998-ban Perthben történetesen éppen Kemény Dénes akkori együttesét verték meg Estiartéék a fináléban – ezt 1999-ben a sydneyi Világkupán torolta meg a gárda).

ELLENFELÜNK JÁTÉKOSAI:
1. Inaki Aguilar Barcelona
2. Marcio Garcia Ondaretta
3. David Martin Barceloneta
4. Ricardo Perrone Barcelona
5. Guillermo Molina Barcelona
6. Marc Minguell Mediterrani
7. Ivan Gallego Terrassa
8. Svilen Piralkov Terrassa
9. Xavier Valles Barceloneta
10. Felipe Perrone Barceloneta
11. Ivan Perez Barcelona
12. Xavier Garcia Barceloneta
13. Angel Andreo Zaragoza
A 2000. évi olimpián ismét magyar diadalnak örülhettünk, a spanyolok elveszítették a bronzmeccset a jugoszlávokkal szemben.

Aztán 2001-ben – ekkor Estiarte már vosszavonult – még egyszer megmutatta a hispán „aranycsapat”, mire képes. A fukuokai világbajnokságon bejutott a döntőbe, ahol Rollan vezetésével az egész csapat önkívületben vízilabdázott a sokkal esélyesebb szerbek – akkor még jugoszlávok – ellen, akiket végül 4-2-re le is győztek.

A 2002-es Világliga-sorozatban még második lett Jane csapata, de aztán végleg leáldozott a csillaga. A korszakot az athéni olimpiai 6. hely zárta le. Jane távozott, és ideje volt új csapatot építeni.

Ez a feladat Rafael Aguilarra, az új szövetségi kapitányra várt, aki munkához is látott. Jöttek a fiatalok, akik a 2005-ös montreali vb-n negyedöntőt vívtak a mieink ellen, de 8-4-re kikaptak. A mai együttesben egyébként még három világbajnok van: Guillermo Molina, Ivan Perez és Angel Andreo volt tagja a 2001-es fukuokai aranyérmes „armadának”.

A két együttes legutóbb 2006. szeptember 8-án a belgrádi Európa-bajnokság elődöntőjében találkozott egymással, s itt ismét Kemény Dénes együttese győzött, méghozzá 16-10-re.

A sydneyi olimpián megszerzett magyar aranyérem óta összesen 12-szer játszott egymással hivatalos mérkőzést a két társulat, és a spanyol csapat csak a meccsek egyharmadát (4) tudta megnyerni.

Ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy Magyarország legutóbb 2002. augusztus 1-jén, Patraszban kapott ki Spanyolországtól akkor még inkább a mieinknek áll a zászló.

A jelenlegi spanyol válogatott egyébként szokás szerint katalán, még pontosabban barcelonai klubokra (Barcelona, Barceloneta, Terrassa, Mediterrani) épül.

Legeredményesebb játékosa ezen a vb-n Guillermo Molina (9 gól), aztán Felipe Perrone (8), a veterán Ivan Perez (6), majd David Martin, Xavier Valles és Ricardo Perrone (4-4) következik.

ÖSSZEHASONLÍTÁS:
MAGYARORSZÁG SPANYOLORSZÁG
Győzelem 4 4
Vereség
Helyezés a csoportban 1. 1.
Eddigi ellenfelek Új-Zéland, Kanada, Románia, Németország Kína, Oroszország, Görögország, Olaszország
Gólkülönbség 64-23 42-24

A MAGYAR VÁLOGATOTT MEZŐNYJÁTÉKOSAINAK STATISZTIKÁI:
Név Gól (5 m-es) Gólpassz Perc
Biros Péter 11 6 84
Kásás Tamás 10 (3) 9 97
Kiss Gergely 8 (1) 7 93
Madaras Norbert 6 4 80
Varga Dániel 6 (1) 2 56
Szívós Márton 6 (1) 1 53
Varga Dénes 4 5 51
Kis Gábor 4 2 59
Molnár Tamás 4 - 55
Benedek Tibor 3 (1) 6 81
Fodor Rajmund 2 1 70
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik