Felgyorsulhat a PMFC játéka

MÓCZÁN ZOLTÁNMÓCZÁN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2007.01.24. 02:00
Címkék
Két hete Sántics Béla úszóedző is segíti Keszei Ferenc munkáját a PMFC-Pécs Plazánál. A szakember által kidolgozott edzésmódszereknek köszönhetően az athéni olimpián is induló úszó, Bodor Richárd, továbbá Financsek Gábor sokat fejlődött, a pécsiek kíváncsian várják, mire lesz képes az edző a labdarúgóknál.
Sántics Béla: új arc a futballban
Sántics Béla: új arc a futballban
Sántics Béla: új arc a futballban
Sántics Béla: új arc a futballban
Sántics Béla: új arc a futballban
Sántics Béla: új arc a futballban
Felettébb merész vállalkozásnak tűnhet az úszók mellett a labdarúgók felkészítése – Sántics Béla mégis belevágott. Gondolnánk, aligha egyeztethető össze a két edzői elfoglaltság, szakmai-lag sincs semmi közös az úszás és a futball között.

„Tökéletes összhang teremthető az úszó- és futballedzés között – mondott ellent a felvetésre Sántics Béla. – A Pécsi Tudományegyetemen edzéselméletet tanítok, a tantárgyat Nádori László professzor alkotta meg, és sokat merítek Széchy Tamás publikálatlan anyagaiból is, így kivételesen szerencsésnek mondhatom magam, mert remek lehetőségem van arra, hogy az elméleti részeket átültessem a gyakorlatba. Ennek alapján mondom: amit az úszás terén megvalósítottam, azt a labdarúgásban is elérhetem...”

Nézzünk egy példát: a szakember Bodor Richárddal akkor kezdett el foglalkozni, amikor az úszó 21 esztendős volt. A versenyző – még mielőtt Sántics Béla módszerei szerint kezdett volna dolgozni – 1:03.95 percet tudott száz méter mellen, kétszázon pedig 2:17.70-et. Mostanra, 27 évesen a rövidebb távon 1:01.10 perc az ideje, a hosszabbon pedig 2:12.70 perc a legjobbja. Persze az úszás teljesen más felkészültséget kíván, mint a labdarúgás – és itt nem csupán a víz és a gyep különbözőségére kell gondolni, hanem az edzésmódszereket befogadó közegre is.

Vajon a labdarúgó-öltözőben nehéz volt-e elfogadtatnia magát Sántics Bélának?

„A PMFC vezetőedzőjével, Keszei Ferenccel átbeszéltük a közös munka lehetőségeit, s mert rendkívül nyitott szakembert ismertem meg benne, könnyen ment a beilleszkedés – mondta Sántics Béla. – Igaz, el kellett fogadtatnom magam a játékosokkal is, ám a jó félórás meggyőzést követően a keretből húszan vállalták az új munkát. Elvégeztük a szükséges felméréseket, és kidolgoztuk a programot, amelyhez a hátteret a pécsi egyetem jelenti. Sokan kérdezték már tőlem, miért a PMFC kezdte a leghamarabb a felkészülést, amire egyszerű volt a válasz: azért, mert a program szerint február huszonnegyedikére, a futballbajnokság tavaszi folytatására ez volt az optimális kezdési időpont.”

Nos, ezek után nézzük, hogy az úszással is foglalkozó edző módszere miben különbözik attól, amelyet a futballistákkal foglalkozó szakemberek alkalmaznak.
„Felmérjük és fejlesztjük az állóképességet, arra törekszünk, hogy amikor nem a labdáért sprintelnek a játékosok, akkor is gyorsabbak legyenek, mint az ellenfél – adta meg a választ erre a felvetésre Sántics Béla. – Ami érdekes, hogy harminc év feletti sportolónál is elérhetünk mérhető javulást. Reményeim szerint a tavasszal már gyorsabb lesz a Pécsi MFC játéka, és ez lehetővé teszi, hogy még eredményesebben szerepeljen a csapat.”

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik