„Meglepetést szimatolok”

BERECZKY ATTILA, SIMON JÓZSEFBERECZKY ATTILA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2007.01.17. 01:23
Címkék
Németország több városában rendezik meg a 20. férfi kézilabda-világbajnokságot, amely a német–brazil nyitó mérkőzéssel rajtol január 19-én, a többi csapat egy nappal később kezdi a csatározásokat. Az olimpiai negyedik helyezett magyar válogatott Skaliczki László szövetségi kapitány irányításával készült fel a seregszemlére, és szeretne sikeresen szerepelni, legalább a hét közé jutni a 24 csapatos viadalon. Így jogot szerezne a 2008-as olimpia kvalifikációs tornáján való részvételre. Sorozatunkban szerepkörönként mutatjuk be a magyar együttes kulcsjátékosait.
Gál Gyula örök optimista, és most is bízik társaiban és önmagában
Gál Gyula örök optimista, és most is bízik társaiban és önmagában
Mirkó István
Gál Gyula örök optimista, és most is bízik társaiban és önmagában
Gál Gyula örök optimista, és most is bízik társaiban és önmagában
Gál Gyula örök optimista, és most is bízik társaiban és önmagában
Mirkó István
Gál Gyula örök optimista, és most is bízik társaiban és önmagában

A válogatott egyik mókamestere, az elnyűhetetlen Gál Gyula nem csupán a szakemberek, hanem a közönség egyik nagy kedvence is. Edzői és társai mind a válogatottban, mind Veszprémben elismerik, hogy az utóbbi években vezéregyéniséggé nőtte ki magát. Munkabírásának, sziporkázó rögtönzéseinek köszönhetően manapság már a nemzetközi klasszisok között emlegetik.

Gál Gyula

Született: 1976. augusztus 18., Várpalota
Magassága/testsúlya: 193 cm/115 kg
Posztja: beálló
Klubjai: Várpalotai Bányász , VÁÉV-Bramac, H. Szondi SE, Fotex Veszprém, Dunaferr SE, Komló BSK, Dunaferr SE, MKB Veszprém KC
Nevelőedzői: Györe Tibor, Forgács Ferenc
Edzői: Pór Gyula, Kaló Sándor, Bacsi József, Joósz Attila, Kiss Szilárd, Skaliczki László, Imre Vilmos, Ökrös Csaba, Zdravko Zovko
Első válogatottsága: 1999. március 15., Göteborg (Franciaország, 22–22)
Válogatottsága/góljai: 109/232
Legjobb eredményei: olimpiai 4. (2004), vb-6. (2003), Eb-9. (2004), Eb-13. (2006), Világkupa-7. (2004), BL-2. (2002), KEK-2. (2000), Szuperkupa-2. (2002), Szuperkupa-3. (2000), ifjúsági Eb-8. (1994), 6x magyar bajnok, 5x MK-győztes, az Év legjobbja (2006)
– Bírta az utóbbi hónapok különösen nagy terhelését?
– Mozgalmas időszak áll mögöttem – mondta Gál Gyula. – A Veszprémmel a Bajnokok Ligájában és a hazai bajnokságban is sok nehéz mérkőzést játszottam. Szerencsére elkerültek a súlyos sérülések, s fokozatosan javult a formám. Remélem, a legjobb játékkal a németországi világbajnokságon rukkolok elő.

– A magánéletében is fontos események zajlottak.
– Megnősültem, majd megszületett második fiam, Gyula. Nagyon igyekeztem, hogy temérdek kézilabdás elfoglaltságom mellett a családra is minél több időm maradjon.

– Ez sikerült is?
– Csak ritkán. Ugyanis a bajnoki fordulók befejeztével azonnal megkezdődött a válogatott világbajnoki felkészülése. Rengeteget voltunk úton.

– A felkészülés hajrájára összeállt a világbajnoki csapat?
– Akadtak gondok, de összefogtunk a problémák megoldására, és sikerült helyettesíteni sérült játékosainkat, valamint a frissen honosított Puljezevics Nenaddal is kiegészültünk. Ez azért fontos, mert a világbajnokságon a legjobb csapatok szintén két-két nemzetközi szintű kapussal állnak fel.

A váltótárs

Józsa Máté
(beállós, PLER-Airport, 1982, 37-szeres válogatott)
Szinte a vb-felkészülés utolsó pillanatában hívta be őt a szűkített keretbe Skaliczki László, miután Zubai Szabolcs és Herbert Gábor is megsérült. Erőszakos, gyors, technikailag képzett és szorgalmas játékos, akire már korábban is felfigyelt a szövetségi kapitány. A világbajnokságon esélyt kaphat arra, hogy igazolja tehetségét.
– Meddig érhet el a magyar válogatott Németországban?
– Az álmunk az, hogy a hét közé jussunk, vagyis szerepelhessünk a jövő évi olimpiai selejtezőkön. Ez az eredmény azonban bravúr lenne, hiszen fiatal csapatunk nehéz csoportba került, s az ágán is erős vetélytársak szerepelnek. A dánok legyőzése viszont lendületet adhat, és ha a norvégokkal szemben is nyernénk, két ponttal mehetnénk a középdöntőbe.

– Ez a legmerészebb változat.
– Ennél szerényebb céllal viszont nincs értelme elutazni a világbajnokságra. Azért vagyok derűlátó, mert a felkészülés során hibáink zömét sikerült kiküszöbölnünk, a már korábban begyakorolt figuráinkat pedig továbbfejlesztettük. A csapat magját azok a harminc év körüli játékosaink adják, akik már beértek, és akik köré felépíthető az új, pontosabban folyamatosan fiatalodó együttes.

– Kiket vár az elődöntőbe?
– A házigazda németek aligha maradnak le az éremcsatákról, valamint a világbajnok spanyolok is remek együttessel érkeznek a tornára. Mellettük a franciákat, az oroszokat is el tudom képzelni az elődöntőben, de meglepetést szimatolok. Nagy adag szerencsével ugyanis még mi is a négy közé juthatunk.

A kapitány mérlegén
SKALICZKI LÁSZLÓ: „A klubjában is kimagasló teljesítmény nyújtó, mind védekezésben, mind támadásban sokat szerepeltethető beállós káprázatos fizikai adottságainak és kivételesen jó mentalitásának köszönhetően a válogatottnak is egyik oszlopa. Különösen a védekezéséért érdemel dicséretet, ugyanakkor a támadójátékban is fontos szerepet kaphat a világbajnokságon. Ennek az az oka, hogy sokat és agresszíven mozog, s amellett, hogy segít a középső embereknek helyzetbe kerülni, ő szintén könnyen megjátszható. Az utóbbi időben a gyors lerohanásokban egyaránt jeleskedett, biztos kézzel lőtte a ziccereket. Kitűnően használja ki hatalmas testi erejét, s egy egy ellen is jól fordul le.”



Szavazás

Meddig jut a vb-n a Skaliczki-csapat?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik