Tinicsata: ifjak a fiatalok ellen

Kecskés István, Zombori AndrásKecskés István, Zombori András
Vágólapra másolva!
2006.11.24. 01:04
Címkék
Már pénteken lejátsszák a forduló rangadóját: a rapszodikus teljesítményt nyújtó, ám így is az élmezőnyhöz tartozó Újpest az őszi első MTK-t fogadja. A két élcsapatban meghatározó szerephez jutnak a fiatal játékosok, jelezve, hogy mi is a követendő út.
Újpest: A jó védekezés lesz most a legfontosabb

Korcsmár Zsolt reméli, ha már a fehérvári meccset elszúrták, az MTK ellen jobban megy a labdab?völés
Korcsmár Zsolt reméli, ha már a fehérvári meccset elszúrták, az MTK ellen jobban megy a labdab?völés
Korcsmár Zsolt reméli, ha már a fehérvári meccset elszúrták, az MTK ellen jobban megy a labdab?völés
Az Újpestben rendszeres lehetőséget kap Korcsmár Zsolt, aki Róth Antal U20-as válogatottjába is bekerült. A fiatal középpályás ezúttal a jobb oldalon bizonyíthat.

„Két fiatal csapat mérkőzik egymással, hiszen az MTK-ban is sok a tini – mondta az újpesti futballista. – Egyszer játszottam együtt Németh Krisztiánnal, és Hrepka Ádámot ismerem még, hiszen ő korábban Újpesten is szerepelt. Péntek este eldől, hogy melyik csapat a jobb. Úgy gondolom, meg tudjuk verni a kék-fehéreket, még akkor is, ha a székesfehérvári meccsünk nem sikerült túl jól. Fáradt voltam, és el is rontottuk a meccs elejét, a végén pedig már hiába futottunk a hazaiak után. Bizakodó vagyok az MTK-meccset illetően, hiszen a hazai pálya előnye mindenképpen mellettünk szól. Fontos lehet, hogy nálunk szerepelnek rutinosabb futballisták, akik képesek eldönteni egy-egy fontos mérkőzést. Ellenfelünk nagyon veszélyesen támad, de meg tudjuk oldani a semlegesítését. Jól, fegyelmezetten kell védekeznünk, szűkítenünk kell a területet. Ha minden jól működik majd, nyerünk.”

Taktika
A lila-fehérek szezon közben váltottak, hiszen korábbi taktikájukat már alaposan kiismerték az ellenfelek. Az Újpest utóbbi mecscsein a négy védő előtt négy középpályás helyezkedett el, akik közül az egyiknek, Sándor Györgynek vagy Tisza Tibornak a két éket kellett támogatnia. Az Újpest a biztonságos védekezésre helyezi a hangsúlyt, s az ősszel már hét meccset vívott meg kapott gól nélkül, mindössze kilencszer került kapujába a labda.

Fiatalok
A Megyeri úton némileg a kényszer szülte a fiatalítást. Sérülések és a keret átakulása miatt került a csapatba Korcsmár Zsolt, Nagy Olivér és Mészáros Márk. Hármójuk közül Nagy Olivér a legfiatabb, ő 17 esztendős. Nála csak 21 nappal idősebb a rendszeres játéklehetőséget kapó Korcsmár Zsolt, aki több poszton is bevethető, a felnőttek között volt már középső védő és védekező középpályás is, de az utóbbi hetekben szélsőként számít rá Valére Billen.

Gólvágók
Az Újpest ebben a bajnokságban nem támad annyira hatékonyan, mint az előzőekben. A legeredményesebb játékos Tisza Tibor, aki hat gólnál tart, s két alkalommal is duplázott. A csatárok közül egyre jobb formába lendül Rajczi Péter, eddig négyszer volt eredményes. Az előző bajnokság gólkirálya egyébként egy évvel ezelőtt két gólt szerzett az MTK ellen, s akkor ezzel el is döntötte a mérkőzést. Kovács Zoltán háromszor talált be, s még négyen szereztek egy-egy gólt.

Edző
Valére Billen sokat tapasztalt, világlátott szakember. Dolgozott Belgiumban, s megfordult több afrikai csapatnál is. Kiváló szakmai munkát végez, modern edzéseket vezet. A fiatalok képzésére és szerepeltetésére külön hangsúlyt fektet. Nála elsődleges szempont, hogy a csapat kevés gólt kapjon, erre építi az együttes taktikáját. Megtalálja a hangot az idősebbekkel is, rendszeres meghallgatja a rutinosabb játékosokat. Nyelvi nehézségei nincsenek, pályaedzője, Víg Péter tolmácsolja utasításait. Játékosaival nagyszerű a kapcsolata, bár ha kell, erélyesen fegyelmez.

Rutin
Minden csapatrészben van egy tapasztalt játékos, ám pénteken Erős Károlyra nem számíthat Valére Billen, mert a középpályás – három sárga lap miatt – eltiltását tölti. A védelmet a 209. bajnokijára készülő Böjte Attila fogja össze. A csapat motorja a 277. mérkőzése előtt álló Kovács Zoltán, igazi vezéregyéniség. Ő a legnépszerűbb lila-fehér játékos, s igen összetett a szerepe a pályán. Azon túl, hogy gólokat kell rúgnia, a fiatalokra is figyel, tanácsokkal látja el őket.

Valére Billen: Támadni kell

„Színvonalas, kiemelkedő iramú és látványos futballt hozó mérkőzésre számítok az MTK ellen, és, elnézést az MTK-tól, de újpesti győzelemre – adott hangot reményeinek az 54. születésnapját csütörtökön ünneplő belga szakember, Valére Billen, az Újpest vezetőedzője. – Az MTK-t és az Újpestet rokonklubként tartom számon: mind a két csapat a fiatalokra épít, hosszú távú szakmai koncepció alapján dolgozik. Az MTK az Újpestnél hamarabb felfedezte ezt az – egyébként egyedül járható – utat, markáns ellenfél, amelynek ereje elsősorban a játékosok összeszokottságában rejlik. Nem a tavaszi bajnoki visszavágója lesz a pénteki találkozó, hanem presztízsmérkőzés, amelyen nem lehetünk tekintettel az ellenfél eredményeire. Az Újpest képes megnyerni az összecsapást, kellően elszántak és erősek vagyunk hozzá. Támadófutballt várok csapatomtól, egyrészt mert ez vezet eredményre, másrészt az elsődleges cél a labdarúgásban a szórakoztatás. Ha valóra válnak elképzeléseink, jó mérkőzést lát majd a közönség – és persze újpesti sikert.”

A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
---- M ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik