„A védekezés lehet most is a siker titka”

Ch. Gáll András, Simon József, Vitos GyörgyCh. Gáll András, Simon József, Vitos György
Vágólapra másolva!
2006.09.29. 23:52
Címkék
A szegedi közönség egyik kedvence, Ilyés Ferenc óriási várakozással tekintett a Bajnokok Ligája nyitó fordulója elé, és őszintén hisz abban, hogy csapata, a Pick nem csupán megszorongatja, hanem le is győzi a világ legjobbját, a Ciudad Realt.
„A védekezés lehet most is a siker titka”

Ilyés Ferenc szerint nagy szükség lesz a hazai szurkolók segítségére
Ilyés Ferenc szerint nagy szükség lesz a hazai szurkolók segítségére
Ilyés Ferenc szerint nagy szükség lesz a hazai szurkolók segítségére
– Hogy sikerült a felkészülés az idény egyik legfontosabb összecsapására?
– A bajnoki találkozókon fokozatosan formálódott a csapatunk, s olykor ingadozó játékkal is biztosan nyertünk – mondta Ilyés Ferenc. – A legutóbbi csatában, amelyet a Dunaújvárossal vívtunk, már kimondottan jól játszottunk.

– Ez volt a főpróba a Ciudad Real elleni csoportrangadóra?
– Így is fogalmazhatunk, de az európai kupacsatákat szinte lehetetlen modellezni. Ezeknek a hőfoka, dinamikája sokkal magasabb, mint bármilyen más összecsapásé. Mégis biztató, hogy a szintén európai kupaküzdelmekre készülő Dunaferr ellen erőszakosan és hatékonyan védekeztünk, valamint támadásaink is kidolgozottak, pontosak voltak. Ebből aztán erőt meríthetünk a spanyol csapattal vívandó találkozóra.

– A saját formájával és játékával is elégedett volt?
– A bajnokság elején nem minden mérkőzésem sikerült úgy, ahogyan szerettem volna. Adós maradtam a gólokkal, ugyanakkor a Dunaferr ellen már nekem is sokkal jobban ment. Csapatunk idény eleji kisebb hullámvölgyeiről annyit, hogy ezen megingások ellenére is legyőztük vetélytársainkat. Úgy is mondhatnám, annyit adtunk ki magunkból, amennyi a biztos győzelemhez kellett.

– Mi lehet a döntő a Ciudad Real ellen?
– Napjaink kézilabdájában egyre fontosabb a szigorú védekezés, azaz a védekezés lehet most is a siker titka. A Dunaújvárossal vívott rangadónkon már összeállt a védőfalunk, ugyanakkor a támadójátékunk még nem volt százszázalékos. A meccs után aztán megbeszéltük, hogy sokkal jobban kell figyelnünk a pontos összjátékra, a helyzetek kidolgozására és akcióink precíz befejezésére.

– Mi a spanyolok legfőbb erénye?
– Temérdek kitűnő cserejátékossal állnak fel, akik a kezdősor tagjaival azonos tudásúak. Emiatt aztán hatvan percen át frissen tudják tartani a csapatot, hiszen egy-egy játékosnak csupán néhány percig kell pályán lennie. Kevesebb a kihagyás, a mélypont a játékukban, és ebben a tekintetben nehéz versenyre kelni velük.

– A Ciudadban néhányan sérültek. A Szegedből ki hiányzik szombaton?
– Nem biztos Mezei Richárd pályára lépése, mert a lábsérülése nehezen gyógyul. Pedig ő vezéregyénisége az együttesünknek, a puszta jelenléte is önbizalmat ad a csapatnak. A szerb válogatott Vladan Matics sem edzhetett velünk a héten, ő biztosan kihagyja a csatát. Persze neki is megvan a helyettese, ezért nem kell félnünk a Ciudadtól. Közönségünk támogatásával nem csupán megszoríthatjuk, hanem meg is verhetjük a spanyol gárdát.

Következik a 3000. találat

A férfi Bajnokok Ligájában 15. alkalommal rajtoló MKB-Veszprém mellett már a Pick-Szeged is rutinos résztvevő: 1996, 2003, 2004 és 2005 után ötödször indul harcba a legrangosabb kontinentális trófeáért. A Pick-Szeged az elmúlt években a BL-ben rendre az előző idény címvédőjét kapta ellenfélként: 2003 őszén a Montpellier-t elbúcsúztatta (29–22, 26–27), ám ezt követően (2004 februárjában) a Magdeburg túl nagy falatnak bizonyult (30–31, 24–28), a 2004-es BL-küzdelmekben a Cejle ellen esett ki (23–23, 20–21). Legutóbb a Barcelona jutott Kovács Péter edző együttesének, és a katalánok fényesen bizonyítottak (31–32, 27–36). A Pick-Szeged 1977-től napjainkig amúgy 114 európai kupamérkőzésén 2999 alkalommal talált az ellenfelek hálójába.

Zoran Kurtes: „Kulcskérdés a gyors játék”

Az első igazi szegedi megméretése előtt áll Zoran Kurtes edző.

– Okult a tavalyi Szeged– Ciudad Real találkozó videofelvételéből?
– Láttam azt a találkozót, amelynek a felvételét felhasználtuk a felkészülés során – mondta Zoran Kurtes. – Óriási küzdelem volt, vérbeli Bajnokok Ligája-csata, amelyet meg is nyerhetett volna a Szeged. Hasonlóra számítunk szombaton is, hiszen a Ciudad Real manapság is a világ legerősebb klubcsapata.

– Mi a hatékony recept a spanyolok ellen?
– Igyekeznünk kell széttördelni a támadójátékukat, hogy a szerzett labdával gyorsan indulhassunk, és minél több gólt lőhessünk indításból; vagyis kulcskérdés a gyors játék. A remélt siker legfőbb titka tehát a kemény és hatékony védekezés. Ki kell kapcsolnunk a játékból a világ legjobb beállósát, Rolando Urios-Fonsecát.

– Miként vélekedik Sterbik Árpádról?
– A tanítványom volt, és manapság a világ legjobb kapusa. Mindent tud a játékról, egyedül is képes eldönteni egy-egy forró hangulatú összecsapást. ---- „Úgy érzem, jó formában van a csapat”

Sérülése ellenére is egyik főszereplője lehet a szombati szegedi BL-csatának Sterbik Árpád, a szerb válogatott és a BL-címvédő Ciudad Real vajdasági világklasszis kapusa, akit az IHF a legutóbbi voksolásán a világ legjobbjának választott.

– Mi van a fájós térdével?
– A bajnokság elején az edzéseken kissé megerőltettem a lábamat, aztán pedig a sorozatmérkőzések közepette nem volt időm kipihenni a sérülést – mondta Sterbik Árpád. – Rendre begyullad a térdem, amely persze emiatt fáj is.

– A mérkőzésekre kap fájdalomcsillapítót?
– Nem kérek injekciót, mert anélkül is tudok védeni, illetve jobb, ha a lábam reagál a túlzott megerőltetésre. A fájdalomcsillapítók pedig amúgy sem gyógyítanak, csak elfedik a bajt.

– Mit mondanak az orvosok?
– Gondos ápolást kapok, és az utóbbi időben mágneses terápiát is alkalmaznak nálam. S lefogytam néhány kilót, hogy kisebb legyen a térdem terhelése.

– A szegedi mérkőzésre fel tudott készülni?
– A szerdai bajnokinkon, a Santander ellen egy félidőt védtem, és nem volt panasz a teljesítményemre. Biztosan győztünk, úgy érzem, jó formában volt a csapat. Az utóbbi időben egymást érték a rangadók, hiszen már játszottunk a Leónnal és a Valladoliddal is, a legfontosabb csata viszont szombaton vár ránk Szegeden. Ezután már könnyebbnek ígérkező mérkőzések következnek.

– Hogy játszott szerdán a csapat régi-új irányítója?
– Edzőnk, Talant Dusebajev szerepelt ezen a poszton, és remekelt, két gólt lőtt. Azért kellett reaktiválnia magát, mert a szlovén válogatott Uros Zorman térdsérülést szenvedett. Elszakadt a keresztszalagja, legalább fél évig nem számíthatunk rá. A klub vezetői előbb úgy gondolták, hogy dán vagy svéd irányítót szerződtetnek erre az időszakra, aztán belátták, ez nem oldaná meg a helyzetet. Az irányító az egyik kulcsposzt, és az is fontos, hogy beszéljen spanyolul. Dusebajev volt tehát a legjobb megoldás.

– Csakhogy ő már több mint egy évvel ezelőtt befejezte aktív pályafutását.
– Ez semmit sem jelent, mert velünk edz, kitűnő az erőnléte és semmit sem kopott a tudása.

– Ez azt jelenti, hogy tovább erősödött a Ciudad Real?
– Ő csak akkor lép pályára, ha Alberto Entrerríos elfárad, s néhány percet pihennie kell. Nem volt jó előjel a Bajnokok Ligájára, hogy Olaf Stefansson is lábsérüléssel bajlódik, ezért aligha játszik Szegeden. Julio Fis térdét a nyár végén kellett megoperálni, és Jon Belaustegui is lábsérülést szenvedett a közelmúltban. Szóval nem lesz egyszerű dolgunk Szegeden.

– Mi a véleménye az új Pickről?
– Nagy változások nem történtek a csapatban, ám fontos, hogy az új edzőjével, Zoran Kurtessel kezd összecsiszolódni a gárda. Ő még a Vajdaságban, Kátyon volt az edzőm, és sokat tanultam tőle, rengeteget köszönhetek neki.

– Egyértelmű esélyes szombaton a Ciudad?
– Szó sincs róla, háromesélyes a találkozó. Az viszont biztos, hogy a Szeged és mi döntünk a csoportelsőségről.


Talant Dusebajev: „Nincs súlyfeleslegem”

Talant Dusebajev kettős minőségben ül majd szombat este a BM Ciudad Real kispadján: alapvetően a BL-címvédő edzőjeként, de olykor-olykor beugrik majd irányítónak.

– Hány edzésen van túl?
– Kevésen, és van egy kis izomlázam is – mondta Talant Dusebajev. – Még szerencse, hogy a jó egy év alatt, amióta visszavonultam, nem szedtem magamra egy dekát sem, nincs súlyfeleslegem. Rengeteget futballoztam, kézilabdáztam a haverokkal.

– No, és hogy van a sérült térde, amely tavaly pályafutása befejezésére kényszerítette?
– Lekopogom, most még jól. De vigyázok is rá, meg aztán nem hatvan percet játszom majd, hanem legfeljebb tízet, tizenötöt. Így volt ez szerdán a Teka ellen is. Uros Zorman sérülése után az első számú irányítónk Alberto Entrerríos lett. Pár perc pihenőre azonban biztosan szüksége lesz.

– Mire számít szombaton?
– Minden tiszteletem a Szegedé, de a Ciudad Real mindenhol, minden meccsen a győzelem reményében lép pályára. Zorman kiesése veszteség, de azt gondolom, hogy két-három héten belül újra versenyformában leszek. ----
A kezdőcsapatok összeállítása



A sorozat programja
A-csoport
PSA Pamplona (ESP)–Veszprém09. 30.
Povazská Bystrica (SVK)–Boszna Szarajevo (BIH)09. 30.
Veszprém–P. Bystrica10. 07.
Szarajevo–Pamplona10. 08.
Szarajevo–Veszprém10. 15.
Pamplona–P. Bystrica10. 15.
P. Bystrica–Veszprém10. 21.
Pamplona–Szarajevo10. 22.
Veszprém–Pamplona11. 04.
Szarajevo–P. Bystrica11. 05.
Veszprém–Szarajevo11. 11.
P. Bystrica–Pamplona11. 11.
B-csoport
Pick-Szeged–Ciudad Real (ESP)09. 30.
K. Schaffhausen (SUI)–Breszt Meskov (BLR)09. 30.
Breszt–Szeged10. 07.
Ciudad Real–Schaffhausen10. 08.
Szeged–Schaffhausen10. 14.
Breszt–Ciudad Real10. 15.
Szeged–Breszt10. 21.
Schaffhausen–Ciudad Real10. 21.
Ciudad Real–Szeged11. 04–05.
Breszt–Schaffhausen11. 04–05.
Ciudad Real–Breszt11. 11–12.
Schaffhausen–Szeged11. 11.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik