Federer a legnagyobb

Bálint Mátyás, Siklós ErikBálint Mátyás, Siklós Erik
Vágólapra másolva!
2006.09.09. 00:27
Címkék
Roger Federerrel nem nagyon foglalkoztak a US Open első másfél hetében. Ő – világelsőhöz méltóan – kényelmesen, szettet sem veszítve nyerte a meccseket, míg a többiek könnyes búcsúkkal és ötjátszmás ütközetekkel vívták ki maguknak a figyelmet. A James Blake elleni negyeddöntőben mutatott teljesítményével aztán már a svájci is megkapta a neki járó rivaldafényt, főleg miután ellenfele nyíltan szembedicsérte.
Roger Federer szép csendben bemasírozott az elôdöntôbe, ráadásul ellenfele tiszteletét is kivívta
Roger Federer szép csendben bemasírozott az elôdöntôbe, ráadásul ellenfele tiszteletét is kivívta
AFP
Roger Federer szép csendben bemasírozott az elôdöntôbe, ráadásul ellenfele tiszteletét is kivívta
Roger Federer szép csendben bemasírozott az elôdöntôbe, ráadásul ellenfele tiszteletét is kivívta
Roger Federer szép csendben bemasírozott az elôdöntôbe, ráadásul ellenfele tiszteletét is kivívta
AFP
Roger Federer szép csendben bemasírozott az elôdöntôbe, ráadásul ellenfele tiszteletét is kivívta

Búcsúja ellenére Andre Agassi azért mindennap visszaköszön valamilyen formában az US Openen. A csütörtöki Federer– Blake negyeddöntő kapcsán sokan emlékeztek arra, hogy tavaly ő játszott felejthetetlen mérkőzést honfitársával, az egykori harvardi diákkal, James Blake-kel a négy közé kerülésért Flushing Meadowsban. Az Arthur Ashe Stadion közönsége ezúttal kis híján belehajszolta az amerikait abba, amibe tavaly Agassit: 0–2-es játszmaállásról megnyerni egy csatát. Blake felemás érzésekkel készülhetett a mérkőzésre: négyszer találkozott korábban Roger Federerrel, de még játszmát sem nyert ellene. Az előző fordulóban viszont magabiztosan győzte le az egyre veszélyesebb és jobb cseh Tomás Berdychet, ráadásul napjainkban ő számít az első számú amerikai teniszezőnek, ami nemcsak dicsőség, de kötelez is. Blake nem is maradt adós a jó teljesítménnyel, ám így is csak négyszettes vereségre volt képes.

„Todd Martin azt mondta nekem, ha nyerek egy szettet, akkor kettőt is tudok. Ha megy a kettő, akkor sikerülhet a három. Egy pontra voltam attól, hogy tie-breakben enyém legyen az első játszma, úgyhogy meg lehet verni Rogert, ő is ember” – magyarázta az amerikai, akit az egyik újságíró arra kért a parádés derbit követően, elemezze, mitől annyira jó teniszező Federer. „A játék rengeteg elemében kitűnő. Nem pánikol. Hihetetlen a támadójátéka, és nem játszottam még olyannal, aki nála jobban védekezne. Nemcsak visszaüti a labdákat, de úgy helyezi, hogy nehéz helyzetbe hoz. Jól szervál és röptézik, övé a legnagyobb tenyeres. Kezelni képes a világelsőre nehezedő nyomást, kezelni tudja, ha a közönség ellene szurkol, mint az történt ma este. Az edzőmmel beszélgettünk a meccs előtt, megállapodtunk, lesz olyan, amikor csak azt kell mondjam, ez túl jó, nincs mit tenni, és továbblépek” – árulta el Blake, aki csak a 6:0-ra elvesztett második szettre nem lehet büszke. Azt leszámítva nagyjából partiban volt Federerrel, akit a korszak legnagyobb sportolójának tart.

„Néhány hete hallottam egy véleményt, miszerint Tiger Woods lassan lehagyja Michael Jordant, mint korunk legjobb sportolója. Szerintem ez egy vicc. Nem szeretném kisebbíteni Tiger érdemeit, de Roger Federer a legnagyobb. A Roland Garros kivételével minden Grand Slamet, mesterversenyt megnyer, ami azt jelzi, nincs egyetlen rossz napja sem. Nem ismerek nagyobb Michael Jordan-rajongót magamnál, még mindig kint van a posztere a szobám falán, de ha Roger folytatja ezt a sorozatot, egyértelműen ő a legnagyobb” – vélekedett Blake, aki a harmadik játszmát úgy nyerte a rövidítésben 11:9-re, hogy a címvédő előtte 7:6, 6:0, 5:3-nál a meccsért adogathatott. „Elbátortalanított az a helyzet, de nem akartam kimutatni. Igyekeztem úgy tenni, mint aki még küzd” – emlékezett a 26 éves ötödik kiemelt. Federernek természetesen jólestek társa szavai. „Amit mondott, azzal a saját példaképem, Michael Jordan elé helyezett. Ne várják tőlem, hogy feleljek arra, igaz-e ez, vagy sem. Nehéz összehasonlítani különböző sportágakat” – válaszolt a svájci, aki a legszívesebben Andy Roddickkal játszaná a döntőt vasárnap, mert az nagyobb kihívást jelentene számára. Egyébként Blake is úgy vélekedett, csak barátja, Roddick állíthatja meg a kilencedik Grand Slam-diadalára készülő zsenit, most megvan hozzá az önbizalma, és tud úgy adogatni, hogy azzal gondot okozzon Federernek.
A nap mérkőzése
Roger Federer (svájci, 1.)–James Blake (amerikai, 5.) 7:6, 6:0, 6:7, 6:4
1. adogatások (%-ban)6259
Ászok98
Kettős hibák44
Ki nem kényszerített hibák3741
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)7959
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)4449
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)193190
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)152152
Legerősebb adogatás (km/óra)211211
Nyerő ütések (adogatásból is)5940
Sikeres brékpontok7/173/8
Pontok/kísérletek a hálónál16/2915/25
Megnyert pontok159132
Mérkőzésidő (perc)167 (54+22+52+39)
---- A nőknél az első elődöntőt az eddig magabiztosan teniszező Justine Henin-Hardenne és a négy közé nem kis meglepetésre bejutó szerb Jelena Jankovics játszotta. A belga brékkel indított, ami még nem lett volna nagy meglepetés, ám Jankovics ugyanezt tette. Sőt. A remek ritörnöket ütő, és a hálóhoz is jó ütemben fel-fellépő szerb lány a következő adandó alkalommal is elvette ellenfele szerváját, majd három bréklabdát is hárítva hozta a saját adogatójátékát, miközben Henin csak kereste önmagát: hiába voltak lehetőségei, a döntő ütéseket elhibázta.

A belga végül 1:4, 0–30-nál kezdett el Henin módjára teniszezni, és ezzel meg is zavarta ellenfelét: Jankovics másfél gémen keresztül a legártalmatlanabb labdákat csapdosta bele sorra a hálóba, és mire megnyugodott, ellenfele már az egyenlítésért adogatott. A szerb lány ekkor ismét elvette a belga szerváját, aki egy jól időzített videobíró-kérésnek köszönhetően még feljött 5:4-re, ám aztán rettenetes első és második adogatásai miatt csakhamar el is bukta a szettet.
Henin a második játszma második játékában is kis híján brékhátrányba került, amikor észrevette, mégsem babra megy a játék, és egymás után három remek szervával egyenlített – a meccsen először volt egyáltalán két jó szervája egymást követően. Át is vette az irányítást, végre a tőle megszokott agresszív teniszt játszotta, de azért hibázott néhányat, és az adogatása (főleg a második) is csakhamar újra szétesett, míg a szerb teniszezőtől futotta néhány parádés megoldásra, így továbbra is jobbra-balra brékelték egymást a hölgyek.

Jankovics 4:2-nél úgy érezte, a vezetőbíró fosztotta meg őt attól, hogy egy játékra kerüljön a győzelemtől, és miután vitatkozott egy darabig, elkezdte siettetni a labdamenetek befejezését – el is bukta a szerváját. Henin továbbra is szörnyen adogatott (ontotta a kettős hibákat), ám a vonalról már remekül ütött, és jól mozgatta ellenfelét, így nagy nehezen ugyan, de kiegyenlített, egy majdnem tízperces, remek labdameneteket hozó játék után brékelőnybe is került, és azzal a lendülettel egyhuzamban négy játékot nyerve meg is nyerte a második játszmát.

Jankovics innen már nem tudott újra felpörögni, úgy tűnt, a hite is elhagyta, míg Heninnek megjött az önbizalma, és már kedve szerint futtatta fel és alá a teljesen elkedvetlenedő szerb lányt. A belga végül 6:0-val hozta a döntő szettet, és az év negyedik Grand Slam-versenyén is a döntőbe jutott. Jankovicsnak pedig be kell érnie azzal, hogy másfél szetten át remekül teniszezett és nagyon közel volt az újabb meglepetéshez. ---- AMERIKAI NYÍLT NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, US OPEN, FLUSHING MEADOWS (18 585 000 dollár, kemény pálya)
Férfi egyes. Negyeddöntő:
Federer (svájci, 1.)–Blake (amerikai, 5.) 7:6, 6:0, 6:7, 6:4;
Davigyenko (orosz, 7.)–Haas (német, 14.) 4:6, 6:7, 6:3, 6:4, 6:4.
Az elődöntő párosítása: Roddick (amerikai, 9.)–Juzsnij (orosz), Federer–Davigyenko.

Női egyes. Elődöntő:
Henin-Hardenne (belga, 2.)–Jankovics (szerb, 19.) 4:6, 6:4, 6:0.
A Sarapova–Mauresmo 6:0, 4:6, 6:0.

Férfi páros. Negyeddöntő:
Paes, Damm (indiai, cseh, 6.)–Friedl, Juzsnij (cseh, orosz) 6:4, 4:6, 6:1.
Elődöntő: Björkman, Mirnij (svéd, fehérorosz, 2.)–Fisher, Phillips (amerikai, ausztrál) 6:1, 6:4; Paes, Damm–Hanley, Ullyett (ausztrál, zimbabwei, 4.) 6:7, 7:6, 7:5

Női páros. Negyeddöntő:
Raymond, Stosur (amerikai, ausztrál, 1.)–Navratilova, Petrova (amerikai, orosz, 10.) 7:6, 6:3;
Szafina, Srebotnik (orosz, szlovén)–Black, Stubbs (zimbabwei, ausztrál) 6:4, 7:6.
Elődöntő: Déchy, Zvonarjova (francia, orosz)–Peschke, Schiavone (cseh, olasz, 6.) 6:4, 6:1 ---- „Ennyire azért nem kell ordítani, attól nem megy messzebb a labda” – Tatiana Golovin nem örült neki, hogy az őt legyőző Sarapova hangos nyögésekkel kísérte minden ütését.


„Nem nagyon érdekel” – az orosz szépség tömör válasza arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy ellenfeleit esetleg zavarhatja a Golovin által is kritizált nyögdécselés.

„Csak az útlevele orosz. Ő igazából már amerikai” – Nyikolaj Davigyenko véleménye Sarapováról annak kapcsán, hogy a férfi és a női egyes fináléjába összesen három orosz teniszező is bejuthat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik