Egy szerb skalpgyűjtő

Bálint Mátyás, Siklós ErikBálint Mátyás, Siklós Erik
Vágólapra másolva!
2006.09.07. 02:57
Címkék
Nem jár érte jutalom, de különleges boldogságot jelenthet elsőként az elődöntőbe kerülni egy Grand Slamen. Kiváltképp így van ez, ha az ember először örülhet ekkora sikernek. A Belgrádban születt, de ma floridai lakos Jelena Jankovics hatodik éve járja a világot profi teniszezőként, de a negyedik fordulónál tovább még nem jutott Grand Slamen. A 16 közé is csak egyszer, két hónapja, Wimledonban küzdötte be magát.
Jogos Jelena Jankovics öröme: végre Grand Slam-tornán is ott van a négy között
Jogos Jelena Jankovics öröme: végre Grand Slam-tornán is ott van a négy között
Reuters
Jogos Jelena Jankovics öröme: végre Grand Slam-tornán is ott van a négy között
Jogos Jelena Jankovics öröme: végre Grand Slam-tornán is ott van a négy között
Jogos Jelena Jankovics öröme: végre Grand Slam-tornán is ott van a négy között
Reuters
Jogos Jelena Jankovics öröme: végre Grand Slam-tornán is ott van a négy között

Május közepéig, a hagyományos római versenyig maga volt a pokol Jelena Jankovics idei szezonja: sorozatban kilenc Grand Prix-n kapott ki az első fordulóban. Tavaly augusztusban a 17. helyen jegyezték a világranglistán, de az önbizalomromboló, lélekölő kudarcgyűjtemény „eredményeként” a 40. helyig csúszott viszsza. A 21 éves szerb lányt jól ismerhetik a magyar szurkolók, mert eddigi egyetlen WTA Tour-serlegét Budapesten nyerte, 2004-ben.

„Olyan, mintha hegyre másznék és egyre feljebb jutnék, az Australian Openen a második, a Roland Garroson a harmadik, Wimbledonban a negyedik fordulóban búcsúztam” – mondta mosolyogva Jankovics, miután – még hétfőn – úgy verte meg 6:2, 6:1-re a negyedik kiemelt Jelena Gyementyjevát, hogy az orosz egyszer sem nyerte meg a saját adogatójátékát. „Azt hiszem, nagyon tehetséges vagyok és motivált is. Kiéheztem a sikerre, élvezem a teniszt, boldog vagyok, valahányszor pályára léphetek. Várom, hogy versenyezhessek, minden pontért küzdeni akarok. Ezért megyek egyre tovább, ráadásul most tele vagyok önbizalommal, már három top 10-es játékost győztem le itt. Elképesztő, hihetetlen. Nem is tudom, mit mondjak” – lelkendezett Jankovics, aki Gyementyjeva előtt Szvetlana Kuznyecovánál és Nicole Vaidisovánál is jobbnak bizonyult.

A skalpgyűjtést nem Flushing Meadowsban kezdte, az All England Clubban ő győzte le a címvédő Venus Williamst. „Úgy beszéltek rólam az emberek sokáig, mint egy garázsban álló Ferrariról, de a Ferrarinak is szüksége van benzinre, és ki kell állítani az útra, hogy megmutathassa, mit tud. Elkaptam valami vírust, megbetegedtem, két és fél hónapig tartott, amíg felépültem – nehéz időszak volt. Nem tudtam játszani. Felmentem a pályára, de nem akartam teniszezni, nem akartam győzni. Elég furcsa érzés volt, soha nem éltem át hasonlót. Jó versenyző típusnak tartom magam, nem szeretek veszíteni, sőt kifejezetten rossz vesztes vagyok, mert nagyon fáj a kudarc. A junioroknál a világ legjobbja voltam, és nem azért indulok tornákon, hogy kikapjak az első fordulókban. Ha nem lehetek bajnok, nem akarok játszani. Valahogy így éreztem akkor. Borzalmas volt, de mit tehettem – fejtegette Jankovics. Ha az ember végigcsinál egy ilyen időszakot, az játékosként és emberként egyaránt erősebbé teszi. Ma jobban megbecsülöm az eredményeimet, és megfelelőbb az értékrendem. Abban az időben tanulni akartam, normális egyetemre járni. Másodéves vagyok az egyetemen, de úgy tűnik, most megtaláltam az egyensúlyt: jól megy a tenisz, és a tanulással sincs gond.

Nem egyszerű a versenyeken a könyveket bújni, főleg nem vereségek után, de eddig sikerült letennem a vizsgáimat. Az a célom, hogy elvégezzem az egyetemet, nem szeretnék tipikus teniszező lenni, aki tudja, hogy üsse a tenyerest és a fonákot, de semmi többet. Ez a karrier nagyon rövid, van élet a tenisz után, és gondolnom kell a jövőmre” – magyarázta Jankovics, aki későn, 9 és fél évesen kezdett teniszezni, de 12 évesen már a híres brodentoni Bollettieri-akadémián készült Sarapovával együtt. „Rengeteget játszottunk Marijával a hátsó pályákon, de valakivel mindennap meccselni kellett, ami jó iskolának bizonyult, megtanított versenyezni” – emlékezett a szerb, aki szerint, ha nincs az a tavaszi kilenc vereség, talán a második fordulóban kiesett volna az US Openen. ---- A szerdai játéknap a kedden az eső miatt félbeszakadt mérkőzések befejezésével kezdődött, és itt a skót tininek, Andy Murraynek (17. kiemelt) termett a legkevesebb babér. A britek nagy ígérete eleve 2:1-es szetthátránnyal kezdhetett neki az orosz Nyikolaj Davigyenko (7.) elleni nyolcaddöntőnek, és fél óra alatt a negyedik játszmát is elvesztette, szoros gémekben ugyan, de akkor is csúful, 6:0-ra.

Marat Szafin és Tommy Haas (14.) viszont óriási csatát vívott az utolsó negyeddöntős helyért, bár ez nem nagy meglepetés, ha belegondolunk, hogy a 2000-ben már US Opent nyerő orosz a második fordulóban az argentin David Nalbandian (4.) ellen, a német pedig a harmadik körben az amerikai Robby Gineprivel szemben jutott tovább öt szett utáni tie-breakben.

A két edzőpartner sokáig elhúzta a döntést: Szafin kétszer is játszmaelőnyhöz jutott, ám Haas mindkét alkalommal ki tudott egyenlíteni. Mindketten sok hibával teniszeztek, ráadásul Szafin időnként még rettenetesen is adogatott, így adva lehetőséget Haasnak a felzárkózásra. A döntő szettre az orosz azért összerántotta az adogatását, és remekül röptézett is, ám ekkor Haas is figyelt, így egyikük sem tudott brékelni – jöhetett a rövidítés, amelyet Szafin kezdett jobban.
Az orosz már 3:1-re vezetett, amikor egy simának látszó röptét kissé könnyelműen ütött meg, Haas befutotta a papíron befuthatatlan labdát, és átemelte a közben hitetlenkedve tolató ellenfelet, végül megszerezve a pontot. Ez pedig sorsdöntőnek bizonyult, az addig kicsit bizonytalan német ugyanis ezután nagy odafigyeléssel játszva 7:5-tel hozta a tie-breaket, így a meccset is.

„Gyakorlatilag az utolsó két labdán múlott. Az ötödik szettbeli rövidítés mindig tiszta lutri” – vélekedett az eszerint inkább szerencsésebb, mint jobb Haas.
Roger Federernek ellenben nem volt szüksége szerencsére: a világelső a szoros második szettet leszámítva gond nélkül megverte a francia Marc Gicquelt, és jutott a legjobb nyolc közé.

A nőknél Jelena Jankovics után másodikként a francia Amélie Mauresmo (1.) került az elődöntőbe. A világelső a tizenhat között igencsak megszenvedett Serena Williamsszel, ám a nyolc között Dinara Szafina (12.) nem tudott nagyobb ellenállást kifejteni. A bátyjával, Marattal ilyenformán egy napon búcsúzó orosz lány sokat hibázott, de még többet dühöngött, csapkodta az ütőjét, és kiabált – jobbára saját magával. Mauresmo sima 6:2, 6:3-mal küldte haza az élete második Grand Slam-negyeddöntőjét játszó Szafinát, aki el is ismerte, hogy kicsit még szoknia kell a nagy tétet. „Tudtam, mit kell játszanom, de képtelen voltam higgadt maradni. Az idegeim felmondták a szolgálatot.”
A nap mérkőzése
Tommy Haas (német, 14.)–Marat Szafin (orosz) 4:6, 6:3, 2:6, 6:2, 7:6
1. adogatások (%-ban)6653
Ászok59
Kettős hibák42
Ki nem kényszerített hibák3457
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)6771
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)5057
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)183200
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)158156
Legerősebb adogatás (km/óra)204212
Nyerő ütések (adogatásból is)4167
Sikeres brékpontok5/65/11
Pontok/kísérletek a hálónál23/3236/56
Megnyert pontok140142
Mérkőzésidő (perc)190 (30+40+32+34+54)
---- A 25 esztendős orosz Jelena Gyementyjeva évek óta ott van a női tenisz élvonalában, ám igazán nagy sikert eddig még nem sikerült elérnie. Az első néhány körben az US Openen is kiválóan teniszezett, hogy aztán Jelena Jankovics ellen a negyeddöntőben összezuhanjon.

– Messzebb szeretett volna jutni, jól gondolom?
– Igen, csalódott is vagyok, amiért nem sikerült. Tulajdonképpen elégedett lehetnék azzal, hogy a nyolc közé jutottam, de egy kicsivel többre vágytam, legalább az elődöntőig szerettem volna eljutni. Telnek az évek, és még mindig nem nyertem Grand Slam-versenyt, ez bánt.

– Azért optimista, nemde?
– Úgy érzem, jó úton járok. Persze nem játszom mindennap tökéletesen, de erre senki nem képes. Úgyhogy próbálok keményen dolgozni tovább, harcolni minden mérkőzésen, mert erről lehet megismerni az igazi bajnokokat. Nyernek mindenáron, akárhogy is érzik magukat aznap. Én is megtettem mindent, de ezúttal az ellenfelem jobb volt.

– Általában szoros meccseket szoktak játszani Jelena Jankoviccsal, most mégis 6:2, 6:1-re kapott ki. Miért?
– Jelena remekül teniszezett. Korábban három játékot tökéletesen végigcsinált, aztán kettőt elrontott, most viszont a meccs elejétől fogva egyenletes volt a teljesítménye. Így nagyon nehéz volt ellene teniszeznem.

– Szokott a tenisszel álmodni?
– Nem, az már sok lenne. ---- „Ha ez bármelyik másik torna lenne, biztosan nem indulok” – a sérülten teniszező Lleyton Hewitt kedveli az US Opent.

„Ha egyszer megnyerted, újra és újra vissza akarsz kerülni a döntőbe. Nem számít, hogyan, csak ott legyél” – a 2000-es győztes Marat Szafin álma ezúttal sem válhat valóra, hiszen kikapott Haastól.

„Általában későn fekszem és későn kelek, míg ma korán kellett ébrednem” – Andy Murraynek van mivel magyaráznia, miért kapott ki csúnyán Davigyenkótól.

„Andy Roddick a mókamester nálunk. Lerántja rólam a nadrágot, meg ilyenek” – az amerikai Davis-kupa-kapitány, John McEnroe büszke arra, hogy remek hangulatban van a csapata.

NS-bennfentes: Ezúttal az orosz hibázott többet
„Sajnálom, hogy Szafin elbúcsúzott, mert már a Nalbandian elleni, szintén ötjátszmás, rövidítéses meccsénél látszott, hogy nagyon jó erőben van, és egyébként is nagyon szeretem az orosz játékát. Ezzel együtt, ahogy rá, úgy Tommy Haasra is jellemző, hogy náluknál jóval gyengébb ellenféltől is képesek kikapni, de a németnek az US Openeken általában jól szokott menni a játék. Mindkettejük teniszében benne van, hogy hibáznak, és ezúttal Szafin hibázott többet. Haas a negyeddöntőben valószínűleg egy kevésbé látványos meccset játszik majd Nyikolaj Davigyenkóval, aki a legstabilabb teniszezők egyike.”
Taróczy Balázs, wimbledoni bajnok ---- AMERIKAI NYÍLT NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, US OPEN, FLUSHING MEADOWS (18 585 000 dollár, kemény pálya)
Férfi egyes, nyolcaddöntő.

Davigyenko (orosz, 7.)–Murray (brit, 17.) 6:1, 5:7, 6:3, 6:0.
Haas (német, 14.)–Szafin (orosz) 4:6, 6:3, 2:6, 6:2, 7:6.
Federer (svájci, 1.)–Gicquel (francia) 6:3, 7:6, 6:3

Nők, negyeddöntő:
Mauresmo (francia, 1.)–Szafina (orosz, 12.) 6:2, 6:3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik