Kezdődnek a várva várt finálék

KOVÁCS ERIKA, RODICS DÁNIEL,  és CZAGÁNY BALÁZS (fotó)KOVÁCS ERIKA, RODICS DÁNIEL, és CZAGÁNY BALÁZS (fotó)
Vágólapra másolva!
2006.08.19. 00:14
Címkék
Az ebben a számban Európa-bajnoki ezüstérmes Benkő Zoltán nem jutott döntőbe kajak egyesben, 1000 méteren a szegedi világbajnokságon, 500-on azonban javított, ami talán helyrepofozza megtépázott önbizalmát a folytatásban.
Kovács Katalin elégedetten integetett, de Janics Natasa is mosolygott ? nincs, aki megállítsa a magyar álomduót
Kovács Katalin elégedetten integetett, de Janics Natasa is mosolygott ? nincs, aki megállítsa a magyar álomduót
Kovács Katalin elégedetten integetett, de Janics Natasa is mosolygott ? nincs, aki megállítsa a magyar álomduót
Kovács Katalin elégedetten integetett, de Janics Natasa is mosolygott ? nincs, aki megállítsa a magyar álomduót
Kovács Katalin elégedetten integetett, de Janics Natasa is mosolygott ? nincs, aki megállítsa a magyar álomduót
Kovács Katalin elégedetten integetett, de Janics Natasa is mosolygott ? nincs, aki megállítsa a magyar álomduót

Angyal Zoltánnak megint igaza volt. Bárcsak most az egyszer tévedett volna! A magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya a szegedi világbajnokság első napjának délutánján úgy vélekedett, hogy bár a csütörtöki előfutamok során nem kellett nagyon megerőltetnie magát egyetlen magyar egységnek sem, a pénteki középfutamok nagyon kemények lesznek. Sokkal-sokkal nehezebbek, mint azt bárki gondolná.
A kenu egyesek nyitották az 1000 méteres versenyek sorát, Vajda Attila ezúttal sem okozott csalódást, ismét legyőzte egyik legjelentősebb riválisát, a román Florin Mironcicot.

„Tudtam, hogy a román srác meghal hétötvennél – szólt Vajda Attila gyorsértékelése. – Nagyon örülök, mert ezúttal is minden rendben volt. Szuper ez a szembeszél, remélem, nem változik a szombati döntőig.”
A kapitány is megkönynyebbülten sóhajtott: „Vajda Attilát féltettem – mondta Angyal Zoltán. – Erős futamba került, de jól megoldotta a feladatát. Ez kellő önbizalmat ad neki a döntőre.”

Ezután következett a hazai világbajnokság egyik legszomorúbb futama. A férfi kajak egyesek között ott lapátolt Benkő Zoltán is. Első ránézésre nem tűnt bombaerősnek a mezőny, mert bár ott volt az olimpiai és világbajnok norvég Eirik Veraas Larsen, a többiek, az ausztrál Ken Wallace, a dél-afrikai Shaun Rubenstein, a szlovén Regent Jernej Zupancic és a lengyel Mariusz Kujawski legyőzhetőnek tűntek. Kétszázötven méternél még együtt volt az élmezőny, féltávnál és 750-nél a magyar versenyző a norvég és a dél-afrikai mögött a harmadik helyen hajtott, de nem tudott megfelelően hajrázni, s a negyedik helyen végzett, így általános megdöbbenésre az Európa-bajnoki ezüstérmes nem jutott be a döntőbe. Benkő Zoltán elvonult, bezárkózott. Megértést kért, hogy csak este, az 500-as szereplés után szeretne nyilatkozni.

Délután fél négykor aztán kiszállt a hajójából, nagyot sóhajtott, és egy apró, alig észrevehető félmosoly tűnt fel a szája szélén. Igazolta sportemberi nagyságát, a délelőtt történtek ellenére megnyerte a középfutamát, és 500-on bekerült a döntőbe!
„Szomorú vagyok, az ötszáz sikere ellenére fáj, hogy ezren nem sikerült továbbjutnom – mondta. – Erős volt a mezőny, szokatlan, kellemetlen szembeszél fújt, és még sorolhatnám a hátráltató tényezőket, de nem teszem, mert én rontottam el, s ez nagyon elszomorít. Megpróbálok az ötszázas döntőig nem gondolni rá, csak az előttem álló nagy feladatra, a fináléra. Dobogós helyen akarok végezni.”

Érdekesség, hogy Angyal Zoltán, aki megjósolta, hogy korántsem lesz sétagalopp a pénteki program, nem volt csalódott Benkő ezres búcsúja miatt.
„Sajnos bekövetkezett az a kellemetlen meglepetés, amely minden világverseny sajátja – mondta a kapitány. – Benkő ezren, bár kiesett, hozta, ami tud, önmagához képest jól teljesített. Ez a mezőny, a futama erős volt neki. Aggódtam, hogy a kudarc kihat a délutáni ötszázas szereplésére. Szerencsére nem így történt.”

A másik magyar egyes versenyző, Benedek Dalma mindkét távon remekelt, ötszázon expresszvonatként száguldott az utolsó métereken, valósággal hasította a vizet!
„Nagyon kellett ez a futamgyőzelem a lelkemnek – mondta a parton. – Rendben volt minden, élveztem a közönség buzdítását. A célom nem változott, győzni szeretnék.”

A már említett Benkő Zoltánon (K–1, 1000 méter) kívül Mike Róbert (C–1, 500 méter) sem jutott döntőbe, a többi egység magabiztosan, tetszetősen evezett, s bekerült a fináléba. Az Európa-bajnokságon gyengélkedett a Kozmann György, Kolonics György kenupáros, de a két szimpatikus versenyző újra jó formában lapátol.

„Nagyon jó, hogy eddig minden futamunkat megnyertük, de ebből nem kell messzemenő következtetéseket levonni, ez még nem a döntő volt – értékelt Kolonics György. – Többen kérdezték tőlünk, miért nem örülünk, miért nem hisszük el, hogy jók vagyunk. Nem annak van nagy önbizalma, akinek a szája is nagy, hanem annak, aki a rajthoz odaállva elhiszi magáról, hogy győzhet!”

35. SÍKVÍZI VILÁGBAJNOKSÁG, SZEGED
Előfutamok
1000 méter
Férfiak. K–1:
1. Ben Fouhy (új-zélandi) 3:41.500, …8. Benkő Zoltán (magyar) 3:45.486. K–2: 1. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (magyar) 3:25.673. K–4: 1. Magyarország (Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor) 3:03.732. C–1: 1. Vajda Attila (magyar) 4:13.979. C–2: 1. Christian Gille, Tomasz Wylenzek (német) 3:48.876, …3. Kolonics György, Kozmann György (magyar) 3:52.433. C–4: 1. Oroszország (Konsztantyin Fomicsev, Nyikolaj Lipkin, Ilja Sztokalov, Alekszej Volkonszkij) 3:41.557.
Nők
K–1:
Carrie Johnson (amerikai) 4:13.931. K–2: Jang Ja-li , Szu Min-jüan (kínai) 3:57.375. K–4: 1. Ausztrália (Amanda Rankin, Shelley Oates-Wilding, Lyndsie Fogarty, Paula Harvey) 3:38.324

500 méter
Férfiak. K–1:
1. Adam van Koeverden (kanadai) 1:44.663, …14. Benkő Zoltán (magyar) 1:48.837. K–2: 1. Egidijus Balciunas, Alvydas Duonela (litván) 1:34.473, 2. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (magyar) 1:34.715. K–4: 1. Lengyelország (Pawel Baumann, Przemyslaw Gawrych, Tomasz Mendelski, Adam Wysocki) 1:23.134. C–1: 1. Pawel Baraszkiewicz (lengyel) 1:59.036, …8. Mike Róbert (magyar) 2:02.138. C–2: 1. Kolonics György, Kozmann György (magyar) 1:48.083. C–4: 1. Üzbegisztán (Makszim Kirjanov, Geruszim Kocsnyev, Szerik Mirbekov, Rusztam Mirzadjanov) 1:45.551
Nők. K–1: 1. Benedek Dalma (magyar) 1:59.495. K–2: 1. Kovács Katalin, Janics Natasa (magyar) 1:46.527. K–4: 1. Románia (Mariana Ciobanu, Alina Platon, Lidia Talpa, Florica Vulpes) 1:37.475 ---- Augusztus 19., szombat
Elő- és középfutamok,
200 méter, 8.00

Férfiak. K–1 (magyar induló: Boros Gergely). K–2 (m. i.: Sík Márton, Csamangó Attila). K–4 (m. i.: Kadler Viktor, Beé István, Babella Balázs, Gyertyános Gergely). C–1 (m. i.: Bozsik Attila), C–2 (m. i.: Kovács Gergely, Végh Attila), C–4 (m. i.: Sarudi Pál, Horváth Gábor, Balázs Péter, Joób Márton)

Nők. K–1 (m. i.: Paksy Tímea). K–2 (m. i.: Kovács Katalin, Janics Natasa). K–4 (m. i.: Paksy Tímea, Kovács Katalin, Janics Natasa, Patyi Melinda)

Döntő
1000 méter, 14:50
Férfiak. K–1
(m. i.: nincs). K–2 (m. i.: Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor). K–4 (m. i.: Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor). C–1 (m. i.: Vajda Attila). C–2 (m. i.: Kolonics György, Kozmann György). C–4 (m. i.: Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor)

Nők. K–1 (m. i.: Benedek Dalma). K–2 (m. i.: Kovács Katalin, Janics Natasa). K–4 (m. i.: Paksy Tímea, Kovács Katalin, Janics Natasa, Keresztesi Alexandra) ----
Futamgyőztesként, magabiztos versenyzéssel jutott be a döntőbe 1000 méteren a Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor kajak négyes.
– Hogy érezte magát a hajóban a középdöntő során?
– Jól mentünk, összehangoltak voltunk – mondta a kétszeres olimpiai bajnok Horváth Gábor, az 1000 méteren induló kajak négyes tagja. – Új egységünk kevés futamon hajtott eddig, ezért azt mondom, még jót is tett nekünk, hogy középdöntőztünk.
– Mit gondol az esélyekről, az ellenfelekről?
– Nagyjából ismerem az ellenfeleket, de hogy ki győz, még csak megtippelni sem tudom. Szerintem a döntős helyezéseket a pillanatnyi forma dönti el. Nincsenek nagy különbségek a döntőbe kerülő egységek között. Hogy magunktól mit várok? Annak ellenére, hogy ebben a formában csak nemrégiben ült össze a kvartettünk, nagyon remélem, felállhatunk a dobogóra.

– Most is a lelátón, a szurkolók között beszélgetünk. Hogy tetszik a hangulat? Mit lehet érezni belőle a vízen?
– Ha lehetőségem van rá, megnézem a többiek versenyét, így egy kicsit a lelátói hangulatba is beleszagolhatok. Hihetetlen a közönség. Már az előfutamok alatt is nagyon jó hangulatot teremtettek a nézők. És mi lesz még itt hét végén, a döntők alatt! A vízen is érezzük a közönség támogatását, igaz, a hangjukat főként csak akkor halljuk már, amikor a lelátó elé érünk, azaz az utolsó kétszáz méteren.
– Milyen szereplést vár a magyar csapattól?
– Szerintem a lányoknál nincsenek nagy kérdések, ők hozzák majd, amit megszoktunk, amit mindenki vár tőlük. A férfiaknál azonban, főleg a kajakban, nagyon kiegyensúlyozott a mezőny, ezért nem merek jósolni. Azért persze itt is vannak aranyesélyeink, ám a mezőny erőssége miatt a favoritok éppúgy lecsúszhatnak az aranyéremről, mint ahogy a kevésbé esélyes hajók odaérhetnek a dobogó tetejére. ---- A kajakosoknál, kenusoknál az egyik legismertebb név a Nelo. Ez ugyanis a márkája annak a hajónak, amelyben a profik versenyeznek.

A Nelo team hatalmas felszereléssel és hajóparkkal utazik el valamennyi nemzetközi versenyre, és a versenyzők – sokszor szokatalan – kívánságait szemrebbenés nélkül teljesíti. Szegeden voltunk szemtanúi, amint egy fűrésszel oldották meg a súlyponti elosztás kérdését.

Ez a beavatkozás a versenyző számára horror, hiszen szörnyű látni, amikor az imádott versenytárshoz durva eszközzel közelítenek. De csak a látvány szörnyű, hiszen a szakemberek – akik a tervezésben is otthonosak – tudják a dolgukat.

NS-bennfentes: Szabó Szilvia, 13-szoros világbajnok
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik