Ez van: íróasztali foci

Fekete György, Kecskés István, Sinkovics GáborFekete György, Kecskés István, Sinkovics Gábor
Vágólapra másolva!
2006.07.19. 00:58
Címkék
A Ferencváros és a Vác újra NB I-es – legalábbis a licencbizottság megadta a rajtengedélyt a két klubnak. A döntés nagy vitákat váltott ki, az említett két csapat helyére pályázó Vasas és Pápa vezetői nem titkolják csalódottságukat. Nyilvánvaló: az ügynek még lesz folytatása…
A Fradi-játékosok boldogan pacsizhatnak: maradnak az NB I-ben
A Fradi-játékosok boldogan pacsizhatnak: maradnak az NB I-ben
M. Németh Péter
A Fradi-játékosok boldogan pacsizhatnak: maradnak az NB I-ben
A Fradi-játékosok boldogan pacsizhatnak: maradnak az NB I-ben
A Fradi-játékosok boldogan pacsizhatnak: maradnak az NB I-ben
M. Németh Péter
A Fradi-játékosok boldogan pacsizhatnak: maradnak az NB I-ben

Nem kellett hozzá különösebb jogi végzettség, hogy a szurkolók úgy gondolják: a licencadó fellebbviteli bizottság a múlt hét elején befejezte munkáját. Másodfokon is „ítéletet” hirdetett, azaz nem fogadta el a Dunakanyar-Vác és a Ferencváros nevezését. Ezt megfellebbezhetetlen döntésnek tartották. Erről beszámoltak a különböző híradások, a közvélemény egy része pedig már elkönyvelte, hogy a két szóban forgó csapat nem indulhat az első osztályban. Ám voltak, akik azt mondták, Magyarországon élünk, így itt mindig lehet kiskaput találni. Még ahhoz is, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályait, rendeleteit képviselő, a szövetség szellemében tevékenykedő és határozatokat hozó licencadó testület döntését is megmásíthassák.

A hétfő óriási fordulatot hozott. Váratlanul újra összeült a szóban forgó testület: a tagok nem beszélgetni, anekdotázni gyűltek egybe, hanem újabb határozatot hozni. Információink szerint nem volt meg a teljes létszám, azaz nem heten, hanem öten találkoztak. A létszám így is elegendőnek bizonyult a titkos szavazáshoz, amely arról volt hivatva dönteni, visszavonják-e a másodfokú határozatot, avagy sem. Végül – értesülésünk szerint – 3:2 arányban amellett határoztak, hogy a Ferencvárosnál tulajdonképpen minden rendben van. Csakúgy, mint a Vácnál.
Így kapott végül is rajtengedélyt a két klub.

Néma bizottság
A licencügyek kapcsán többször próbáltuk már megszólaltatni az illetékes bizottság képviselőit, ám eddig senki sem akart megszólalni ebben az ügyben. Korábban Sélley Zoltánig jutottunk, de ő nem akart nyilatkozni. Ennek a testületnek jellegzetessége, hogy még az is titok, kik alkotják. Úgy tűnik, fantomtestület hozza meg a magyar labdarúgás legjelentősebb döntéseit.

Hallgat az MLSZ
Természetesen kíváncsiak voltunk Kisteleki István véleményére is. Kedd reggeltől estig kerestük, hol foglalt volt a telefonja, hol kicsöngött, hol ki volt kapcsolva – a lényeg, hogy egyszer sem vette fel. Kedden az is elterjedt, hogy legalább közleményben reagál a Magyar Labdarúgó-szövetség a hírekre, vádakra, azonban erre is hiába vártunk. Kész szerencse, hogy legalább arról tájékoztatták lapunkat: szerda délután, az elnökség ülése után sajtótájékoztatót tart az MLSZ. Ha minden jól megy, akkor talán nyilatkoznak is az illetékesek. ---- Az Üllői útról közleményt kaptunk:
„Az FTC megnyugvással vette tudomásul, hogy a Fellebbviteli Licencadó Testület véglegesen és megfellebbezhetetlenül visszavonta saját, július 11-én hozott másodfokú határozatát. Erre azért került sor, mert e döntés rendelkező része formai hibát tartalmazott. Így életbe lépett a testület elsőfokú határozata, amelyben már május 31-én biztosította a Ferencváros számára az első osztályú bajnokságban való indulás jogát. Ezzel a döntéssel elhárult minden akadály a labdarúgócsapat július 29-i, Kaposvár elleni bajnoki rajtja elől.”

Hétfő éjszaka megkönynyebbülhettek a Dunakanyar-Vác vezetői, játékosai és szurkolói is, mivel megkapta a licencet az NB I-es induláshoz a labdarúgó-együttes, jóllehet mindenki arra számított, a váciak is, hogy az MLSZ szerdai elnökségi ülésén születik meg a döntés. Vácott nagyon örültek a fejleménynek, úgy látják, hogy az igazság győzött. Úgy tudják, formai okokra hivatkozva az eddigi határozatot visszavonták, új eljárást folytattak le, amely alapján a beadott dokumentumoknak, valamint a pótlásként csatolt iratoknak köszönhetően már semmilyen akadályát nem látták a rajtengedély kiadásának. A Dunakanyar vezetői most már azon dolgoznak, hogy a 29-i rajtra minden rendben legyen. Meg kell kötni a marketing- és a szponzori megállapodásokat, valamint alá kell írni a végleges szerződéseket.

A stadion felújítása időközben befejeződött, most már minden előírt biztonsági követelménynek megfelel, a végső bejárása és átvétele pénteken lesz.

„Reméljük, hogy ilyen felkészüléssel is mindenféle szakmai követelménynek megfelelünk, s a pályán fogjuk bizonyítani, hogy helyünk van az első osztályban – fogalmazott Offela Zoltán, a váci csapat ügyvezetője. – Az első mérkőzésen a Paksot fogadjuk, és ezen a hétvégén zajlik majd a Váci világi vigalom rendezvénysorozat, amelybe jól illeszkedik hat év utáni első NB I-es mérkőzésünk.”

A felkészülés szerdán folytatódik, délután öt órakor a Felcsút csapatát fogadja Gergely Károly együttese. Az edzések mellett dolgozó vagy tanuló játékosoknak immár talán nem kell izgulniuk, hogy melyik osztályban szerepelnek a következő bajnokságban… ---- A Vasasnál megdöbbenéssel hallották, hogyan s miként zajlott a hétfő estére összehívott UEFA-licencbizottsági tanácskozás. Az ott elhangzott vitáról, kiabálásról még bizonyára többen elmondják majd véleményüket, de ez persze már aligha változtat a helyzeten. Vancsa Miklós ügyvezető a fellebbviteli bizottság szerinte meghökkentő pálfordulásáról és döntéséről a következőt mondta: „Tévedésben van Kisteleki István, ha azt gondolja, hogy a gondok asztal alá söprésével, néhány csapat már-már törvénytelen támogatásával rendet, fegyelmet sugall az UEFA-nak, és így elnyeri az Eb-rendezés lehetőségét. Hát nem! Elég csak az olaszok példáját nézni. A Vasas kiesett, nekünk a másodosztályban a helyünk, de ugyanott lenne a pénztelen, különböző papírokkal operáló, csődszerű gazdálkodást folytató csapatoknak a helye is. Amúgy tisztelem az MLSZ-elnökség tagjait, és arra figyelmeztetem őket: mindenképpen vegyék rá Kisteleki Istvánt, ugyan mesélje már el, mi történt a licencbizottság tagjaival, hogy néhány nap alatt úgy változtatták meg a megfellebbezhetetlen döntésüket, hogy semmi sem változott.”

Dr. Kamarás Péter, a Vasas jogásza szinén csodálkozva értesült a testület újabb döntéséről:
„Az elmúlt hónapok alapján állíthatom, hogy a jogi szabályozás az MLSZ-ben nincs rendben, különböző érdekek mentén tulajdonképpen bármilyen szabály áthágható. Ezért megfontolandó, hogy felsőbb fórumhoz forduljunk. Hangsúlyozom, nem csak a Vasas érdekében…”

Bíró Péter, a Lombard-Pápa Termál FC tulajdonosa súlyos vádakkal reagált:
„Vérlázító események történnek, s ezúton is kérem Kisteleki Istvánt, adjon magyarázatot arra, hogy a licencbizottság, amely első, majd másodfokon nem adott rajtengedélyt a Ferencváros és a Vác csapatának, miért változtatta meg jogerős döntését. Persze pontosan tudom, súlyos beavatkozás történt. Először azt gondolta Kisteleki úr, elég, ha a csapatok fellebbeznek a kizárás ellen, ám a törvény ezt nem tette lehetővé, így maradt a második variáció. Az MLSZ elnöke gyorsan összehívta a licencbizottságot, és hatalmi szóval rábírta a tagokat, változtassák meg korábbi döntésüket. Ha azt mondják a kizárások után, a Pápa a másodosztályban marad, azt tisztességes eljárásnak tartottam volna. Kíváncsi leszek az UEFA illetékeseinek a véleményére, hiszen az MLSZ elnökének normális esetben nem lehetne beleszólása a testület működésébe. De ő túl messzire ment, s tudom, hogy az MLSZ elnökségében lesz néhány becsületes ember, aki nem vállal közösséget az effajta diktatórikus módszerekkel. Ezután a végsőkig elmegyünk az igazunkért, s ha emiatt kerül veszélybe az Eb-pályázatunk, ne minket szidjanak, hanem Kisteleki Istvánt, aki ilyen helyzetet teremtett.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik