A labda felesleges volt…

2006.06.27. 03:10
Amint várható volt, a két, keményebb stílusban futballozó válogatott mérkőzése nem vonul majd be a világbajnokságok legnagyobb meccseinek a sorába: a svájci és az ukrán játékosok is becsületes iparosok módjára hajtottak, kevés szemet gyönyörködtető megoldást választva.
Micsoda tánc volt! Az ukrán Oleg Selajev (balra) kánkánt járt, míg a svájci Johan Djourou jóval modernebb lépésekkel kísérletezett
Micsoda tánc volt! Az ukrán Oleg Selajev (balra) kánkánt járt, míg a svájci Johan Djourou jóval modernebb lépésekkel kísérletezett
Micsoda tánc volt! Az ukrán Oleg Selajev (balra) kánkánt járt, míg a svájci Johan Djourou jóval modernebb lépésekkel kísérletezett
Micsoda tánc volt! Az ukrán Oleg Selajev (balra) kánkánt járt, míg a svájci Johan Djourou jóval modernebb lépésekkel kísérletezett

Ha abból indulunk ki, hogy a Svájc–Ukrajna párharc előtt csak azok a válogatottak vívták ki helyüket a negyeddöntőben, amelyek csoportgyőztesként kerültek a világbajnokság legjobb tizenhat csapata közé – sorrendben Németország, Argentína, Anglia, Portugália és Olaszország –, akkor hihettük, hatodikként a Jakob Kuhn irányította helvét együttes kvalifikálja magát a következő körbe. Sokak meglepetésére a svájci gárda a G-csoportban maga mögé utasította az esélyesebbnek tartott Franciaországot, mi több, egyedüli válogatottként kapott gól nélkül tudta le a csoportküzdelmeket. Persze a helyzet azért nem volt ennyire egyszerű, a védő, Philippe Senderos sérülése érzékenyen érintette a szakmai stábot, valamint az is igaz, hogy a szakértők közül nem egy Ukrajna esélyeit ítélte jobbnak, hiszen Oleg Blohin együttese a Spanyolországtól elszenvedett 4–0-s vereség után is versenyben tudott maradni, sztárjai teljesítménye mérkőzésről mérkőzésre javult, így az ukrán labdarúgók kellő önbizalommal várták az újabb megméretést.

Az összecsapás első negyedórája nem hozott szemet gyönyörködtető futballt, igaz, az egyenes kieséses szakaszban már kevesebb kockázatot vállalnak a játékosok, mint amikor még van mód a javításra. A futballisták nagyon sok passzt elhibáztak, ráadásul olyan helyzetekben, amikor ilyen szintű labdarúgóknak azért illik jó megoldást választaniuk. Az átadási hibák nem jártak súlyosabb következménnyel, többségüket ugyanis a pálya középső harmadában követték el. Raphael Wicky lövésén kívül a kapuk nem forogtak veszélyben – egészen a játékrész közepéig. Ekkor bebizonyosodott, hogy az oldalvonal mellől a kapu elé tekert szabadrúgások hatástalanítása mennyire nehéz feladat, Andrij Sevcsenko fejesénél Fortuna kézen fogta a svájciakat. Alexander Frei pazar, a lécet megrezegtető lövése ellenére sem kellett attól tartanunk, hogy infarktus közeli állapotba kerülünk.

A szünet után is a két tizenhatos között között zajlott a küzdelem, a futballisták labdavesztés után azonnal szabálytalankodtak, meggátolva a gyors kontraakciók lehetőségét. Nem igazán lehetett érteni, hogy az oldalvonal melletti területeket miért hanyagolják a labdarúgók, miért nem ismerik fel, hogy a széleken vezetett, ritmusváltásos támadásokkal lehetne megzavarni a hátsó alakzatok addig hatékony védekezését.

Az idő előrehaladtával egyre inkább érezni lehetett, egyetlen villanás dönthet, a kérdés csak az volt, melyik válogatottban akad olyan játékos, aki kiélezett helyzetben is képes váratlan döntésre.

A mérkőzés hosszabbítása lapzártánk után kezdődött.

Szavazás

Melyik ország nyeri a 2006-s labdarúgó vb-t?

Írja be az itt látható számot!
---- 7. perc: Hakan Yakin vezette fel a labdát, s amikor 23 méterre járt az ukrán kaputól, jobbal lőtt is, ám a középre tartó labdát Sovkovszkij megfogta.
13. perc: Timoscsuk passzolta el a labdát, amellyel Wicky meglódult, s a balösszekötő helyéről, 20 méterről jobbal kapura lőtt, ám Zuberbühler vetődve hárította a kapu jobb oldala felé tartó lövést.
21. perc: Kalinicsenko végzett el szabadrúgást a bal oldalról. Az alapvonaltól 18 méterre jobbal emelt középre, s az érkező Sevcsenko – Djourout megelőzve – bevetődve, hat méterről a földre fejelte a labdát, ahonnan az a lécre pattant.
24. perc: A balösszekötő helyén, a kaputól 25 méterre szabadrúgáshoz jutottak a svájciak. A labda mögé Frei állt, és jobbal, nagy erővel a jobb felső sarkot vette célba, ám a lécet találta el. A kipattanót Barnetta 12 méterről, jobbal, csúnyán a jobb kapufa mellé lőtte.
46. perc: Jól kezdték az ukránok a második félidőt. Huszev adta középre a labdát a jobb oldalról, Voronin csapott le rá, és hét méterről csak kevéssel fejelt a jobb kapufa mellé.
59. perc: Neszmacsnij tört előre a balösszekötő helyén, ám Barnetta visszahúzta, és földre vitte. Sevcsenko végezte el a szabadrúgást, és 22 méterről, jobbal el is lőtte a labdát, amely a sorfalról a jobb felső sarok mellé vágódott.
66. perc: Huszev csatlakozott az akcióhoz a jobb oldalon, és nagy sprint után az alapvonal közeléből középre adott, az érkező Voronin nyolc méterről csúnyán föléfejelt.
67. perc: Huszev emelte előre a labdát, amelyet a jobböszekötő helyén Sevcsenko átvett – némi segítséggel, hiszen a jobb kezét is használta –, majd 18 méterről ballal csak kevéssel lőtt a bal kapufa mellé.
74. perc: Kalinicsenko bal odali szöglete után a berobbanó Huszin hét méterről körülbelül egy centivel csúsztatott a bal kapufa mellé. ---- Volt már ennél jobb meccse is, azonban így is akadt néhány olyan villanása, amely igazolta nem mindennapi klaszisát. Az első játékrészben a testi épségét sem kímélve fejelt kapufát, a másodikban pazar lövéssel fagyasztotta meg a vért a svájci futball szimpatizánsainak ereiben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik