Legendák harca a páston

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2006.02.02. 02:04
Címkék
Aldo Montano, Mihai Covaliu, Sztanyiszlav Pozdnyakov. Hogy mi a közös a felsorolt nevekben? A férfi kardvívás ismerői azonnal rávágják: az utóbbi három olimpa egyéni győztesei. És ehhez hozzátehetjük: mindhármójukat láthatják a szurkolók szombaton a Nemzeti Sportcsarnokban, a Gerevich–Kovács–Kárpáti Világkupa-viadalon.
Az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt ott akar lenni a nyolcas döntôben
Az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt ott akar lenni a nyolcas döntôben
Farkas József
Az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt ott akar lenni a nyolcas döntôben
Az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt ott akar lenni a nyolcas döntôben
Az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt ott akar lenni a nyolcas döntôben
Farkas József
Az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt ott akar lenni a nyolcas döntôben
Igen, a szakág krémje ezúttal is eljön Budapestre – 18 ország 128 versenyzője nevezett –, a világranglista első 32 helyezettjéből 24-en pástra lépnek. Persze a rangos mezőny nem meglepő, hiszen a legrégebbi hazai vívóversenyen a kezdetek, azaz 1962 óta mindig mindenki elindult, aki számít a „szakmában”, és ezúttal is legjobbjaikkal érkeznek az oroszok, a franciák, az olaszok, az ukránok és a lengyelek. Természetesen ezúttal is ott lesznek a „rajtnál” a mieink is. A benevezett 28 magyar vívóból a pénteki selejtezőn az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt, valamint a junior világbajnok Decsi Tamás kiemeltként még nem vív, társaikra pedig az a feladat vár, hogy minél többen feliratkozzanak a 64-es direkt kieséses táblára, vagyis ott legyenek a szombat reggeli folytatásban.
Az újdonsült, január 1-je óta hivatalban lévő Nébald György szövetségi kapitány – aki az 1980-as években kétszer is győzni tudott a versenyen – elmondta, hogy míg korábban a budapesti viadal volt az idénynyitó, ezúttal már a harmadik a sorban. Az isztambuli és a tuniszi versenyen is Nemcsik Zsolt szerepelt a legjobban a mieink közül, mindkét helyszínen a legjobb nyolc közé jutott, és a kapitány ezúttal is az ő szerepléséhez fűzi a legszebb reményeket.

Az idei verseny – a hagyományokhoz ragaszkodás mellett – újdonságokkal is szolgál: névadó szponzorra talált. A vívószövetség a Nemzeti Sporthivatal jóvoltából 2000 óta tudja a 19 olimpiai aranyéremmel büszkélkedő kardvívó trió, Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf klasszisához, emlékéhez illő szinten megrendezni a versenyt, és idén „beszállt” a lebonyolításba a Renault Hungária is. Az esemény támogatása mellett az autóscég vállalta a férfi kardszakág egyéves „menedzselését” is – ami azt jelenti, hogy kocsival segíti a versenyekre utazást. A sajtótájékoztatón aláírt együttműködési szerződés értelmében a válogatott keret minden tagja minden rangos versenyen a cég nevével és emblémájával ellátott öltözékben lép pástra.

A másik nóvum a viadalt kísérő hírverés. Bizonyára többen találkoztak már azzal az óriásplakáttal, amely a versenyt hirdeti, hiszen Budapest 580 pontján látható. A magyar sportban ritkán van rá példa, hogy „egyszerű” verseny – vagyis nem világ- vagy Európa-bajnokság – ekkora reklámot kapjon. A mostani „hadjárat” Kassai Istvánnak – egyébként egykori vívó – köszönhető, aki felajánlotta a megjelenési felületet. Fodor Attila, a szövetség kommunikációs igazgatója nem titkolta, bíznak benne, hogy a plakátok sokak figyelmét felhívják a versenyre, és a közönségvonzónak nem nevezhető sportágra egyre többen lesznek majd kíváncsiak. Az tény, hogy a szövetségbe már sokan telefonáltak, gratuláltak az ötlethez…

Szóval érdemes kilátogatni péntek délután, de különösen szombat reggel a Nemzeti Sportcsarnokba. A színvonalas asszókban biztos lehet mindenki – a magyar sikerről pedig versenyzőinknek kell gondoskodniuk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik