Gera gólja nem volt elég

GALAMBOS PÉTER, MONCZ ATTILA, SOMOGYI ZSOLTGALAMBOS PÉTER, MONCZ ATTILA, SOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2006.01.08. 02:46
Címkék
Hazai FA-kupa-meccsen tért vissza Gera Zoltán az idénybeli sokadik sérüléséből, és a becserélése után büntetőből vezetést szerzett. A Reading egyenlítése miatt azonban a WBA egyike az ismétlésre kényszerülő öt Premiership-együttesnek.
Gera Zoltán 2006-ban elôször lépett pályára tétmérkôzésen, és tizenegyesbôl rögtön eredményes volt
Gera Zoltán 2006-ban elôször lépett pályára tétmérkôzésen, és tizenegyesbôl rögtön eredményes volt
GETTY IMAGES
Gera Zoltán 2006-ban elôször lépett pályára tétmérkôzésen, és tizenegyesbôl rögtön eredményes volt
Gera Zoltán 2006-ban elôször lépett pályára tétmérkôzésen, és tizenegyesbôl rögtön eredményes volt
Gera Zoltán 2006-ban elôször lépett pályára tétmérkôzésen, és tizenegyesbôl rögtön eredményes volt
GETTY IMAGES
Gera Zoltán 2006-ban elôször lépett pályára tétmérkôzésen, és tizenegyesbôl rögtön eredményes volt
A West Brom annak ellenére sem bírt a League Championshipet vezető Readinggel, hogy annak szakvezetője, Steve Coppell hat kulcsemberét pihentette. Bryan Robson a 72. percre unta meg tanítványai tehetetlenségét, beküldte Gera Zoltánt, és tíz perc múlva a magyar középpályás beadását elérni igyekvő Geoff Horsfieldet lerántotta az egyik readingi védő. Hosszú kihagyás ide vagy oda, honfitársunkra bízták a tizenegyest, és ő nem hibázott – éppcsak azt bánhatta, hogy rövidesen visszavágtak a vendégek.

"Nekifutottam, és berúgtam – összegzett röviden Gera Zoltán. – A jobb alsó sarokba lőttem, a kapus arra indult, de nem érte el a labdát. Bosszantott, hogy a visszatérés után újabb pihenőre kényszerültem, de remélem, most már tényleg csak a játékra koncentrálhatok. Sajnos a gól után – szintén büntetőből – az ellenfél is eredményes volt, így döntetlen lett a találkozó vége. Még sokat kell szaladnom, hogy újra jó erőben és formában legyek. Azt még elmondom, hogy végtelenül elszomorított a hír, amelyet szombaton reggel kaptam, együttérzek Zavadszky Gábor családjával."

Az Aston Villa a második ligás Hull City pályáján szerepelt, ami azért ígérkezett érdekesnek, mert a Villa a Ligakupából harmadik vonalbeli rivális – éppen az egyetlen pénteki meccsen a Port Vale otthonában elbukó Doncaster – ellen búcsúzott. A rangosabb sorozatban biztosra mentek a birminghamiek, nagyjából a legerősebb összeállításukban léptek pályára. Nem is igen vetődött fel kétség a továbbjutásukkal kapcsolatban, igaz, a biztos győzelemtől meszsze álltak, és a góljuk is szerencsés volt. A második félidő közepén Gareth Barry előretört a bal oldalon, lövése Leon Corton megpattanva a hazai kapus mellett a hálóba hullott.
Szintén sovány sikert könyvelhetett el a Newcastle, ráadásul csak a hajrában harcolta ki, bár a St. James' Parkban aligha törődnek a Mansfield elleni ütközet negatív oldalával. Bizonyára Alan Shearer ünneplése van napirenden, az érdemdús támadó jegyezte ugyanis a gólt, beállítva Jackie Milburn ötvenes évekből származó rekordját: kétszázadszor volt eredményes a "szarkák" mezében. Egyaránt 2–1-re nyert az Arsenal és a Chelsea, előbbiben Robert Pires duplázott.

Premier League-es csapat egyébként nem esett ki a játéknapon, de öt nem tudott felülkerekedni alsóbb osztályú vetélytársán, ezért ismétlésre kényszerül. Leginkább talán a Middlesbroughnak van oka a pironkodásra, mivel a hatodik ligában futballozó Nuneaton az utolsó percig altatta, majd kiegyenlített. Nem lehet sokkal büszkébb a produkciójára a bajnoki formáját hozó Birmingham sem, a negyedik vonalbeli Torquay elég közel állt ellene a győzelemhez.

FA-KUPA, 3. forduló
West Brom.–Reading (II. osztály) 1–1 (Gera 82. – 11-esből, ill. Doyle 84. – 11-esből)
Hull City (II.)–Aston Villa 0–1 (Barry 61.)
Arsenal–Cardiff City (II.) 2–1 (Pires 6., 18., ill. Jerome 87.)
Wigan Athletic–Leeds United (II.) 1–1 (Connolly 47., ill. Hulse 88.)
Blackburn–Queen's Park (II.) 3–0 (Todd 17., Bellamy 36., 86.)
Chelsea–Huddersfield (III.) 2–1 (C. Cole 12., Gudjohnsen 82., ill. Taylor-Fletcher 75.)
Ipswich Town (II.)–Portsmouth 0–1 (Dário Silva 37.)
Manchester City–Scunthorpe (III.) 3–1 (Fowler 48., 56., 64. – a harmadikat 11-esből, ill. Keogh 17.)
Millwall (II.)–Everton 1–1 (Williams 49., ill. Osman 79.)
Norwich City (II.)–West Ham 1–2 (McVeigh 72. – 11-esből, ill. Mullins 6., Zamora 57.)
Nuneaton (VI.)–Middlesbrough 1–1 (G. Murphy 90. – 11-esből, ill. Mendieta 15.)
Torquay (IV.)–Birmingham City 0–0 Watford (II.)–Bolton 0–3 (Borgetti 11., Jannakopulosz 34., Fadiga 73.)
Newcastle–Mansfield (IV.) 1–0 (Shearer 80.)
Sheffield Wed. (II.)–Charlton 2–4 (Heckingbottom 16., 60., ill. Rommedahl 13., 44., Holland 27., D. Bent 87.)
Luton Town (II.)–Liverpool 3–5 (Howard 31., Robinson 43., Nicholls 53. – 11-esből, ill. Gerrard 16., Sinama Pongolle 62., 74., Xabi Alonso 69., 93.)

További eredmények
Wolverhampton Wanderers (II.)– Plymouth Argyle (II.) 1–0, Crystal Palace (II.)–Northampton Town (IV.) 4–1, Brighton (II.)–Coventry City (II.) 0–1, Port Vale (III.)–Doncaster Rovers (III.) 2–1, Barnsley (III.)–Walsall (III.) 1–1, Cheltenham (IV.)–Chester City (IV.) 2–2, Derby County (II.)–Burnley (II.) 2–1, Preston North End (II.)–Crewe Alexandra (II.) 2–1, Sheffield United (II.)–Colchester United (III.) 1–2, Southampton (II.)–Milton Keynes Dons (III.) 4–3, Stockport County (IV.)–Brentford (III.) 2–3, Stoke City (II.)–Tamworth (V.) 0–0

A győztesek továbbjutottak, a döntetlenre végződő mérkőzéseket fordított pályaválasztással újrajátsszák.

A Fulham–Leyton Orient (IV.), a Sunderland–Northwich (VI.), a Burton (V.)–Manchester United ás a Leicester City (II.)–Tottenham Hotspur mérkőzést vasárnap rendezik. ---- Gera Zoltán West Bromwich Albionja az egyetlen magyar érdekeltségű gárda, amely újrajátszásra kényszerül az FA-kupában, miként Buzsáky Ákos (Plymouth) is unikum abban a tekintetben, hogy számára már véget ért a sorozat.

Igaz, az már a kör előtt biztos volt, hogy legalább egy honfitársunk elköszön, hiszen Gyepes Gábor és Rósa Dénes társulata, a Wolverhampton Wanderers éppen a Plymoutht fogadta. A magyarok közül Gyepes 90 percet játszott, Rósa az utolsó tíz percre szállt be, míg Buzsákyt a 69. percben cserélte le edzője. A két gárda decemberben a bajnokságban 1–1-re végzett egymással, most azonban egyetlen góllal a Wolves bizonyult jobbnak.

"Dinivel a meccs előtt beszéltünk Glenn Hoddle menedzserrel, és ő azt kérdezte tőlünk, hogy Zavadszky Gábor halála miatt tudjuk-e egyáltalán vállalni a játékot. Mondtuk, hogy igen, mert aligha segít a pihenő, és a menedzserünk is biztatott bennünket, hogy Gábor is azt szeretné, ha játszanánk. Mi hárman, magyarok gyászkarszalaggal futballoztunk. A meccsen valamennyire még sikerült kizárnom a körülményeket, de utána, nincs ezen mit szépíteni, sírva fakadtam. Felfoghatatlan, ami Gáborral történt" – mondta lapunknak Gyepes Gábor.

Kapusaink közül a Northamptont 4–1-re kiütő Crystal Palace-ban Király Gábor végig a pályán volt, míg a Brighton otthonában 1–0-ra nyerő Coventryben Fülöp Márton nem kapott lehetőséget. ---- Elfogyott Thierry Henry türelme. Az Arsenal francia csapatkapitánya megelégelte, hogy már nemcsak a spanyol – és annak nyomán persze az angol – sportsajtó véli tudni, hová igazol a nyáron (a Barcelonába, állítják a jól értesült lapok), hanem már övéi is szinte lemondtak róla. Két napja beszámoltunk róla, hogy Peter Hill-Wood, az Arsenal elnöke megjegyezte, a maga részéről felkészült Henry elvesztésére – erre az érintett a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt nyomatékosította, hogy nem akarja elhagyni a klubot.

A legnagyobb példányszámú angliai napilapban, a Sunban jelent meg szombaton interjú Henryval. "Rengeteg nevetséges spekuláció látott napvilágot. Az igazság azonban az, hogy sohasem találkoztam vagy akár beszéltem egyetlen más egyesület képviselőjével sem. Remélem, ezzel véget vethetek a szóbeszédnek, és túlléphetek a témán. Imádom ezt a klubot, és eldöntöttem, itt maradok. Üzenem a szurkolóimnak és mindenkinek, akit foglalkoztat a sorsom, én szeretném kivezetni a csapatot az új stadion pályájára" – szögezte le a csatár, bár azt elismerte, Patrick Vieira távozása után kacérkodott a váltás gondolatával. "Most már viszont csak az Arsenal jár a fejemben" – tette hozzá határozottan.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik