Néhány millió forint hiányzik a nagy üzlethez

Bálint András, Vajda GyörgyBálint András, Vajda György
Vágólapra másolva!
2005.12.20. 00:51
Címkék
Még nem rendeződött megnyugtatóan az FTC sorsa, noha egyre többen remélik, hogy hamarosan fényes napok köszöntenek a klubra. Igaz, a Központi Vagyoni Igazgatóság hasznosítási tanácsa péntekig hiánypótlásra szólította fel a hat plusz két hektáros terület vagyonkezelői jogára kiírt pályázat "győztesét", a TDZ Kft.-t. A cég nem csatolt banki garanciát az FTC-nek járó 1.2 milliárd forint áfavonzatához, amely 240300 millió forint lesz.
Furulyás János (balra) és Ábrahám Attila: a mosolyra még várni kell
Furulyás János (balra) és Ábrahám Attila: a mosolyra még várni kell
Mirkó István
Furulyás János (balra) és Ábrahám Attila: a mosolyra még várni kell
Furulyás János (balra) és Ábrahám Attila: a mosolyra még várni kell
Furulyás János (balra) és Ábrahám Attila: a mosolyra még várni kell
Mirkó István
Furulyás János (balra) és Ábrahám Attila: a mosolyra még várni kell

Pánikról, persze, nincs szó, sőt Furulyás János klubelnök egyenesen parádés tervekről beszél. De ettől függetlenül jobb az óvatosság, miután a magyar futballról van szó, tehát az ördög nem alszik, vagyis mi van akkor, ha péntekig nem lesz bankgarancia…

Azt már eddig is tudtuk, hogy a befektetőnek egy, legalább 15 ezer férőhelyes, az UEFA szabványainak mindenben megfelelő stadiont és nyolcszőnyeges birkózócsarnokot kell építenie, vállalva, hogy a klubot irodákkal is gazdagítja. A TDZ Kft. mindezekre garanciát vállalt. Sőt! Az FTC női kézilabdázói hamarosan 5000 férőhelyes csarnokhoz jutnának, a klub 11 szakosztályának a vezetősége pedig 100 ezer négyzetméteres irodaházban jutna 1000 négyzetméternyi helyhez. A befektetők ugyanekkora üzletközpontot is felhúznának, sőt 6500 "férőhelyes" mélygarázs is megépülne az Üllői úton.

"A cég ötvenmilliárdos befektetést tervez, ennek mintegy fele érintené a klubot – mondta ki Furulyás János. – A TDZ Kft. állja majd annak az időszaknak a költségét, amikor a labdarúgók és a birkózók egyéves albérletbe kényszerülnek, a futballstadion felépítése pedig a megszokottnál alacsonyabb költségű lehet – egy angol cégnek köszönhetően. Segítünk a befektetőnek, hogy felvehesse a kapcsolatot a reménybeli kivitelezővel."

Furulyás János egyébként azt is elárulta, hogy az elmúlt időszakban több külföldi érdeklődővel is tárgyalt, volt olyan cég, amely szándéknyilatkozatot is tett.
Az NSH-t irányító Ábrahám Attila szerint 60 millió forintos eltérés lehet, ha a TDZ már az idén, vagy csak jövőre utalja át az áfát. Idei teljesítés esetén 25, míg jövő évi utaláskor csak 20 százalék terheli a cég "büdzséjét", vagyis 300 vagy 240 millióról kell majd szólnia az igazolásnak. Az állami sportköltségvetés 1.6 milliárdhoz jutna, ehhez nem kell áfát "csatolni". Ábrahám Attila szerint ebből sportingatlanok felújítására és felépítésére jutna nem kis összeg, vagyis leszögezhető: Magyarország számára is fontos, hogy a TDZ Kft. bemutassa a kért igazolást.

A ferencvárosi elnök arról is beszélt, hogy a néhány hónappal ezelőtt felvett 238 milliós forintos kölcsönt mindenképpen visszafizetik az év végéig, csak az a kérdés, hogy melyik megoldás lesz a "győztes". Ha a TDZ Kft. nem mutatja be a bankgaranciát, akkor életbe lép az FTC, az NSH és a Sportfólió Kft. háromoldalú szerződése. A másik esetben az 1.2 milliárdból – amit a kft. a KVI-nek utal át, s a vagyoni igazgatóságtól kerül a klubhoz – "olvad le" a csaknem negyedmilliárdos öszszeg.

Ha péntekig nem érkezik be a KVI-hez a bankgarancia, akkor érvénytelen lesz a pályázat. Ebben az esetben a klub lemond az ingyenes használati jogról, és a hathektáros terület vagyonkezelői jogát térítésmentesen megkapja. A kéthektáros terület pedig az államhoz kerül.

Furulyás János még maradna

Könnyen megtörténhet, hogy hamarosan új elnöke lesz a Ferencvárosnak. Furulyás János – és az elnökség – mandátuma ugyanis jövő év január 31-én lejár, s az egy nappal korábbra összehívott tisztújító közgyűlés küldöttei döntenek majd a vezetőség sorsáról. Furulyás János korábban azt mondta: ha megnyugtató módon alakul a Ferencváros jövője, akkor elképzelhető, hogy visszavonul.

"Már nyugdíjas vagyok – mondta mosolyogva a hétfői sajtótájékoztatón Furulyás János – Hogy január végén jelölnek-e az elnöki posztra, egyelőre nem tudom, de addig még sok minden történhet. Egy biztos, nem mondok le, nem is kell, hiszen lejár a mandátumom."
Az már nem titok, hogy a küldöttek közül többen Sipos Jenőt, a Vám-és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivőjét látnák szívesen az elnöki székben – feltéve, ha Furulyás János a jövő év elején átadja az FTC elnöki székét.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik