Másnak előny, nekik hátrány

Ch. Gáll András, Simon József, Vitos GyörgyCh. Gáll András, Simon József, Vitos György
Vágólapra másolva!
2005.12.06. 02:01
Címkék
Rövid időn belül másodszor látogat Magyarországra a világ talán legjobb és legerősebb klubcsapata. A Ciudad Real a Bajnokok Ligája csoportkörében az MKB-Veszprémet megelőzve végzett az ág élén, kedden a Pick-Szegeddel vívja meg a kétfelvonásos csata első meccsét a nyolcaddöntőbe jutásért.

"El Chino" – a kínai. Kedveskedve így hívják második, választott hazájában, Spanyolországban, pedig nem is kínai származású, csak a rokon nép szülötte: kirgiz. Talant Dusebajev azonban sohasem habozik a villámgyors válasszal, amikor arról kérdezik, mi volt ő 25 éves koráig: "Szovjet voltam. Mindent a Szovjetuniónak köszönhettem, s miután szétesett a hazám, 1992-ben nekivágtam Európának."

Nekivágott, s kedden – tucatnyi évvel később – Szegedre érkezik a minden idők második legjobb kézilabdázójának megválasztott zseni. Immár a földkerekség leggazdagabb, s e pillanatban legjobb formának örvendő klubcsapata, a BM Ciudad Real élén, vezetőedzőként.
A klubnál, a Don Quijote Arenában – elvégre Ciudad Real a történelmi La Mancha tartomány fővárosa – nem sok sikert jósol a titkárnő: "Most éppen videóznak, a Szeged Barcelona elleni Bajnokok Ligája-mérkőzését elemzik, meg aztán betegeskedik Dusebajev felesége, Olga. De azért este nyolc óra után tessék nyugodtan megpróbálni, hátha sikerül elérnie."

Talant Dusebajevnek hiába könyörögtek térden állva, neki már az edzôsködés jelenti a kézilabdát
Talant Dusebajevnek hiába könyörögtek térden állva, neki már az edzôsködés jelenti a kézilabdát
Meggyesi Bálint
Talant Dusebajevnek hiába könyörögtek térden állva, neki már az edzôsködés jelenti a kézilabdát
És mit tesz Isten, fél kilenc tájban már a második csörgésre beleszól a telefonba a kirgiz-szovjet-spanyol világpolgár. Olyan ékes, irodalmi spanyolsággal, mintha maga Don Miguel de Cervantes Saavedra, a Don Quijote de La Mancha, a búsképű lovag alakját kereken 400 esztendeje megálmodó költő, a spanyol nyelv, a "castellano" halhatatlan megújítója kelt volna életre.

– Bocsásson meg, hogy zavarom, remélem, nem súlyos beteg a kedves felesége…
– Dehogy zavar, csak egy kis influenza, a hagyományos fajtából – mondta Talant Dusebajev.

– Komolyan tarthatnak a Szegedtől, ha még videoelemzéssel is készültek a keddi összecsapásra.
– Nem tartunk a Szegedtől, de komolyan vesszük. Szinte valamennyi játékosukat jól ismerem, tisztelem őket. S amelyik csapatnak Kovács Péter az edzője, azt mindig komolyan kell venni.

– Pedig mindenki azt mondja, hogy a Ciudad Real Európa – s ekként a világ – legerősebb csapata. Hiszen most nyerték meg az európai Szuperkupát, ráadásul könynyedén.

– Ne is folytassa, kérem! Európa legjobb csapata a Barcelona, mivel a Bajnokok Ligája címvédője. Spanyolország legjobbja pedig a bajnoki aranyérmes Portland San Antonio Pamplona. Az más kérdés, hogy mi ebben az idényben mindkét címet szeretnénk elhódítani.

– Mennyivel könnyebb lenne, ha még ön is játszana… Nem sajnálja, hogy kimaradt az életéből az idén Tunéziában a spanyol válogatott által elnyert világbajnoki aranyérem?
– Cseppet sem sajnálom. Egyrészt a Szovjetunióval már nyertem egyet tizenöt éve Prágában, másrészt én úgy gondolkodom, hogy egy új olimpiai ciklusnak olyan válogatottal kell nekivágni, amelynek tagjai biztosan kihúzzák a négyéves periódus végéig, jelen esetben 2008-ig. Én pedig Peking idején már negyvenéves leszek… Pedig most már elárulhatom, hogy Juan Carlos Pastor, a válogatott szakvezetője szinte térden állva könyörgött, mégsem tudott rávenni, hogy vállaljam a játékot. Nekem már az edzősködést jelenti a kézilabda.

– Minden alkalmat megragad, hogy hangsúlyozza eltéphetetlen kötődését az egykori Szovjetunióhoz. Mi ennek az oka?
– A Szovjetunió, a szovjet kiválasztási szisztéma formált belőlem kézilabdázót. Ha nincs a szovjet rendszer, akkor most nem vagyok az, aki. Tudniillik kissrácként a futball, a kosárlabda, a hoki és az ökölvívás vonzott. Kifejezetten utáltam a kézilabdát. Aztán elvittek Moszkvába a CSZKA-hoz, s ott kiderült, van tehetségem ehhez a sporthoz. Egyébként sorsszerű, hogy a spanyol válogatottban – amelyben száznegyvenháromszor szerepeltem – és a Ciudad Real kispadján is Oroszország, illetve az egyik orosz csapat ellen mutatkoztam be.

– Hogyan lett mégis kézilabdázó?
– Tizenkét évesen beállítottak a frunzei kölyökcsapatba, mert egygyel kevesebben voltak. Eleinte szélső voltam, végül tizenöt évesen irányítóba rakott az edzőm, s ott megragadtam. Tizennyolc évesen, 1986-ban besoroztak a Vörös Hadseregbe, beszippantott a CSZKA, s beindult a karrierem.

– Már tíz éve spanyol állampolgár. Mit gondol, mi a spanyol kézilabda titka, miért az ibériai klubok az európai kupák kiemelkedő csapatai?
– Mert a legnagyobb sztárok itt játszanak. Spanyolok – David Barrufet, Javier Hombrados, Iker Romero, Mateo Garralda, Urios Fonseca – és külföldiek – Nagy László, Petar Metlicic, Mirza Dzomba, Sterbik Árpád – egyaránt. Persze ez pénzkérdés is.

– Tehát minden a pénz körül forog?
– Azért nem teljesen. Négy éve például, amikor már harminchárom éves voltam, Katarból kaptam hatszázezer dolláros ajánlatot. Egyetlen idényben kerestem volna ennyit. Ám visszautasítottam, s jöttem Ciudad Realba. A sivatagban ugyanis eltemettem volna magam.

– Vállalkozna jóslásra a szegedi összecsapás előtt a továbbjutást illetően?
– Nem. Százhúsz perc kőkemény küzdelem vár mindkét csapatra, s különösen kellemetlen, hogy idegenben kezdünk.

– Érdekes. Mindenki fordítva gondolja…
– Meglehet, csakhogy én már játékoskoromban is azt szerettem, ha a kieséses rendszerű párviadalokat otthon kezdjük. Edzőként sem változott a véleményem.

TALANT DUSEBAJEV
Született: 1968. június 2., Frunze (ma: Biskek)
Nemzetisége: kirgiz
Állampolgársága: spanyol (1995. március 7. óta)
Magassága/testsúlya: 183 cm/85 kg
Klubjai: CSZKA Moszkva (1987–1993), Teka Santander (1993–1997), TuS Nettelstedt (1997–1998), GW Minden (1998–2001), BM Ciudad Real (2001–2005)
Válogatottsága: 100x szovjet (illetve Független Államok Közössége), 143x spanyol
Legjobb eredményei, játékosként: olimpiai 1. (1992, FÁK), 2x olimpiai 3. (1996, 2000, Spanyolország), vb-1. (1993, Oroszország), 2x Eb-2. (1996, 1998, Spanyolország), Eb-3. (2000, Spanyolország), junior-vb-1. (1989, Szovjetunió), 2x BEK-1. (1988, CSZKA Moszkva, 1994, Teka Santander), 2x KEK-1. (2002, 2003, Ciudad Real), EHF-kupa-1. (1993, Teka Santander), szovjet bajnok (1990, CSZKA), 2x spanyol bajnok (1993, 1994, Teka Santander), 2x a világ legjobb kézilabdázója az IHF szavazásán (1994, 1996)
Legjobb eredménye, edzőként: Szuperkupa-győztes (2005, Ciudad Real) ---- K ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik