Csak szenvedtek a nagyok

SZÛCS ANDRÁSSZÛCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.09.11. 00:06
Címkék
A nagy hármas egyike sem játszott valami fényesen, de a Chelsea legalább nyert. Gera Zoltán viszont még a kispadra sem fért fel, a West Brom ki is kapott odahaza.
Barton (hátul) Rooney után a három meccs után még hibátlan Manchester Unitedet is elgáncsolta, így már csak két százszázalékos csapat van a mezônyben (Fotó: Getty Images)
Barton (hátul) Rooney után a három meccs után még hibátlan Manchester Unitedet is elgáncsolta, így már csak két százszázalékos csapat van a mezônyben (Fotó: Getty Images)
Barton (hátul) Rooney után a három meccs után még hibátlan Manchester Unitedet is elgáncsolta, így már csak két százszázalékos csapat van a mezônyben (Fotó: Getty Images)
Barton (hátul) Rooney után a három meccs után még hibátlan Manchester Unitedet is elgáncsolta, így már csak két százszázalékos csapat van a mezônyben (Fotó: Getty Images)
Barton (hátul) Rooney után a három meccs után még hibátlan Manchester Unitedet is elgáncsolta, így már csak két százszázalékos csapat van a mezônyben (Fotó: Getty Images)
Barton (hátul) Rooney után a három meccs után még hibátlan Manchester Unitedet is elgáncsolta, így már csak két százszázalékos csapat van a mezônyben (Fotó: Getty Images)

PREMIER LEAGUE

5. forduló
Birmingham–Charlton 0–1
(D. Bent 15.)
Chelsea–Sunderland 2–0
(Geremi 54., Drogba 82.)
Everton–Portsmouth 0–1
(D. Ferguson 60. – öngól)
Manchester United–Manchester City 1–1
(Van Nistelrooy 45., ill. Barton 75.)
Middlesbrough–Arsenal 2–1
(Aiyegbeni 40., Maccarone 59., ill. Reyes 93.)
Newcastle–Fulham 1–1
(N’Zogbia 78., ill. McBride 13.)
Tottenham–Liverpool 0–0
West Brom–Wigan 1–2
(Greening 26., ill. Conolly 41., Bullard 90.)
A Bolton–Blackburn mérkôzést ma, a West Ham–Aston Villa találkozót hétfôn játsszák.

Következik (szeptember 17–19-én) a 6. forduló: Aston Villa–Tottenham, Charlton–Chelsea, Fulham–West Ham, Portsmouth–Birmingham, Sunderland–West Brom; Blackburn–Newcastle, Liverpool–Manchester United, Manchester City–Bolton, Wigan–Middlesbrough; Arsenal–Everton
Rém unalmas első félidőt produkáltak a manchesteri derbi résztvevői, a nagyon akkurátusak is csupán két-három helyzetet tudtak feljegyezni. Még az elején Pak Dzsi Szung lépett be a tizenhatosra Rooney labdájával, hogy a jobb felső előtt elrakétázzon a lövése - majd következett a nagy semmi. Lepergett már a 45. perc is, mire újra történt valami, akkor viszont gólt is láthattunk. Scholes rúgott jó nagyot egy távoli szabadrúgásból, Van Nistelrooy belepiszkált jobbal, James viszont gyorsan reagált, s mentett. A kipattanó labdára ellenben már csak a holland mozdult, így a szünetre mégis összejött a hazai vezetés. Amúgy minden a leshatáron zajlott, de még lesállás is volt, akkor is a City bekksora a fő bűnös.

Először kapott gólt a Manchester United

A fordulás után sem fordult fel a világ: lassan csordogáltak az események. A végére azonban felpörögtek, és a Van der Sar kapuja előtti tömegjelenettel indult a finis. Egy beívelést a volt MU-s Andy Cole küldött kapura, a holland kapus azonban bravúrral kiütötte a labdát. Jött Vassell duplázása, ami hihetetlen módon minden láb alatt és mellett elment, mígnem Joey Barton néhány lépésről belepöckölt. Ez volt a nyerő húzás: a labda Silvestre lába között haladt át a gólvonalon. Az MU védelme majd’ tizenkét órája nem kapott gólt, ehhez képest most látványosan pánikolt minden tagja.

Ezután Alex Ferguson bedobta a padon ücsörgő ászait, Roy Keane pillanatok alatt kézbe vette az irányítást, Giggs fejese meg igencsak gólba tartott, de végül a kapufa rossz oldalán hagyta el a játékteret. Rooneyról annyit, hogy hétközi ámokfutása után most sem volt csúcsformában, amivel a középpontba került, hogy többször is orra bukott, de csak néha volt a közelben ember. Labda még kevésbé…

Slusszpoénra is volt sansz, miután Trevor Sinclair elviharzott a jobb szélen, Cole bombáját csak pompás ugrással tudta fölé tolni Van der Sar. Legalább megmentette az egyik pontot.

A bajnokcsapat mellé szegődött a szerencse

Ezalatt Londonban újabb három ponthoz jutott a Chelsea, persze hasonlóan gyenge produkcióval. Az első félidő a felejthető kategóriájába tartozott, és csak egy szerencsétlen - nézőpont kérdése… - jelenet hozta meg az áttörést: Davis bedobását Welsh képtelen volt megszelidíteni, így Gereminek nem volt különösebben nehéz dolga. A jól romboló Sunderland nem sok vizet zavart elöl, Petr Cech mindössze egyszer vetődött, akkor is inkább a saját kedvéért. A vendégek nyilvánvalóan nem tudták tartani a tempót, erre Mourinho még Drogbát és Joe Cole-t is beküldte frissítés gyanánt. Mindketten hamar munkához laáttak, mégis Duff műve volt a második találat: az ír megvert mindenkit, aki elé került, beadott, ott jött Drogba, és bólintott. A kékek számára az egyetlen negatívum, hogy a világbajnoki selejtezőkről néhányan amúgy is sérülten jöttek vissza, most pedig Asier del Horno is kidőlt.

A White Hart Lane-en a végeredménnyel szöges ellentétben csak úgy sorjáztak a helyzetek, gólból is akadt kettő, ám érvénytelen. A vicces az egészben, hogy a Spurs és a Pool játékosai is már vadul ünnepeltek, mire visszafújták a mindkét esetben döntőnek tűnő találatot. Az elsőnél a Tottenhamben most debütálő lengyel Rasiak ugrotta túl Carraghert és fejelt a hálóba, a másodiknál Crouch volt erősebb Gardnernél, de hiába, mert a bíró szerint a "gólpassz" kikanyarodott a pályáról… Mellesleg Edgar Davids negyedik mérkőzésén negyedik sárgáját gyűjtötte be, úgyhogy egy kártyára van az eltiltástól.

A Middlesbrough útját állta az Arsenalnak

Az Arsenal is közel járt a vezetéshez a Riverside-stadionban, de a végletekig kijátszott akció Reyes ballal indított lövése nyomán a kapufán végezte. Az "ágyúsok" középhátvéd-párosa már "hatékonyabb" volt: Yakubu Aiyegbeni túlfutott a labdán, de volt ideje visszafordulni Touré mélázása közepette, és Cygan is későn érkezett. A nigériai rúghatott volna még egyet a második félidőben, de ami nem sikerült neki, azt Maccarone véghez vitte. A jobb oldalról húzott befelé, kapott egy tökéletes passzt - Cygan megint lemaradt - és kilőtte a bal alsót Lehmann mellett. Gyakorlatilag vége volt a meccsnek.

A Hawthornsban az alsó régiókban fontos találkozóra került sor, amiből Gera Zoltán teljesen kimaradt. A magyar játékos még a kispadra sem került, ezáltal megúszhatta a szörnyű véget. Az első félóra letelte előtt még szépnek tűnt minden: Jonathan Greening jó húszról ágyúzta a kapuba a Pollitt által kibokszolt labdát-, majd nyugalmasan passzolgatott a West Brom. Aztán ugyanilyen váratlanul egyenlített a Wigan: David Conolly kényszerítőzött ügyesen Damien Francisszel, majd a kapuig gyalogolt. A hazaiak támadtak folyvást, aminek egyenes következménye volt, hogy hátul akadt bőven üres terület. Erre rátettek még egy lapáttal a West Brom védői: bambán végignézték, ahogyan Bullard beteszi a hálóba Collins beadását.
Az állás
1. Chelsea5510– 015
2. Charlton44 8– 112
3. Manchester City532 7– 411
4. Manchester United431 6– 110
5. Tottenham5221 4– 2 8
6. Bolton4211 6– 4 7
7. Middlesbrough5212 5– 6 7
8. Arsenal422 7– 4 6
9. Wigan422 3– 3 6
10. Liverpool312 1– 0 5
11. Aston Villa4121 4– 4 5
12. Fulham5122 4– 7 5
13. West Ham3111 4– 3 4
14. Blackburn4112 3– 5 4
15. Portsmouth5113 4– 7 4
16. Birmingham5113 4– 8 4
17. West Brom5113 5–10 4
18. Everton413 1– 4 3
19. Newcastle523 1– 7 2
20. Sunderland55 2– 9 0
---- Ötvenszázalékosra jött ki a magyar érdekeltségű csapatok mérlege a másodosztályban: egy győzelem, egy döntetlen, egy vereség. Sikerélményben Király Gábornak volt része, aki szokás szerint végigvédte a 90 percet, makulátlan munkáját a Hull neve melletti nulla is jelzi. "Nem volt különösebben nehéz dolgom, a beadásokat kellett lehúznom, nagyjából ennyi. Kellemetlen, ívelgetős csapat a Hull, a huszadik perc tájékán lőtt egy kapufát is. Aztán az egyik csatárunk vagy öt embert cselezett ki, egyikük se mert hozzányúlni, így megszereztük a vezetést. A megnyugtató második gól csak a legvégén esett, de így is fontos győzelem volt ez. Kedden újabb feladat vár ránk, mostantól csak arra szabad gondolni" - mesélte Király Gábor.

Ikszelt a Wolverhampton, amelynek hátsó sorában immár helyet kapott Gyepes Gáboris. Mi az hogy: végig a pályán volt, és egy sárgát is begyűjtött az 59. percben. Az angol bajnokságban az első meccset teljesítő hátvéd a következőket mondta: "Az itteninél is hajtósabb volt ez a meccs, a lefújást követően vagy tíz ember rogyott le a fűre. Én is iszonyatosan fáradt voltam, de azért állva maradtam. Állandóan jöttek a labdák felénk, folyton ívelgettek, iszonyatosan kemény volt. A klubom amúgy rettentően büszke arra, hogy válogatott játékosa van, a fiúk is kérdezgettek a svédek elleni meccsről."

Buzsáky Ákos csupán hét percet töltött a pályán csereként, de ebben sem volt sok köszönet. A Plymouth ugyanis újfent kikapott, egyhuzamban ötödször és ugyanennyi a lőtt gól néküli meccsek száma is a közelmúltat tekintve. Nem csoda, hogy hétközben az edzőjétől is megvált a Plymouth, de vezér nélkül talán még nehezebb…

LEAGUE CHAMPIONSHIP

7. forduló: Burnley-Cardiff 3-3, Coventry-Reading 1-1, Crystal Palace-Hull 2-0, Leeds-Brighton 3-3, Leicester-Sheffield Wednesday 2-0, Luton-Wolverhampton 1-1, Millwall-Preston 1-2, Norwich-Plymouth 2-0, Sheffield United-Ipswich 2-0, Southampton-Queen’s Park Rangers 1-1, Stoke-Watford 0-3. A Crewe-Derby mérkőzésre ma kerül sor.
Az élcsoport: 1. Sheffield Unted 18 pont, 2. Reading 14 (14-10), 3. Watford 14 (15-8), 4. Luton 14 (11-7), … 6. Wolverhampton 12, … 9. Crystal Palace 10, … 22. Plymouth 4 ---- A nemzetközi meccsdömping alatt is csak azzal foglalkozott Newcastle népe, hogy majd ha mindenki visszatér, a Fulham ellen összeáll az egykor jól szuperáló Shearer-Owen duó. Főleg az aranylabdásra volt kíváncsiak a drukkerek, na meg arra, hogy csatárelődeihez hasonlóan ő is góllal kezdi-e majd fekete-fehér karrierjét.

Owen nemhogy nem tündökölt, Brian McBride szombaton elsőként íratta fel a nevét az eredményjelzőre… A "szarkák" ismételten katasztrofálisan játszottak, a védelem maga volt a káosz, a kapott gól is inkább volt Steven Hughes érdeme, mint a csatáré. N’Zogbia szabadrúgásból legalább megszerezte a Newcastle idei első találatát, a zárás előtt viszont kiállították Scott Parkert. Owenről pedig a fentieknél többet nem tudunk mondani…

Szavazás

Melyik csapat nyeri a Premier League-t?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik