Prés alatt a magyar fiatalok

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2005.09.09. 23:36
Címkék
A kairói világbajnokság második napján három magyar lépett tatamira, közülük Szabó Brigitta szerepelt a legjobban, az Európa-bajnok Sara Alvarez skalpját begyűjtve a kilencedik helyen végzett. Az Eb-bronzérmes Mészáros Anett nem volt szerencsés, már az első mérkőzésén súlyos sérülést szenvedett.
A nap legjobbja cím Szabó Brigittáé (felül) a mieink közül (Fotó: Farkas József)
A nap legjobbja cím Szabó Brigittáé (felül) a mieink közül (Fotó: Farkas József)
A nap legjobbja cím Szabó Brigittáé (felül) a mieink közül (Fotó: Farkas József)
A nap legjobbja cím Szabó Brigittáé (felül) a mieink közül (Fotó: Farkas József)
A nap legjobbja cím Szabó Brigittáé (felül) a mieink közül (Fotó: Farkas József)
A nap legjobbja cím Szabó Brigittáé (felül) a mieink közül (Fotó: Farkas József)
Borzasztóan kezdődött a kairói vb második napja. A junior-világbajnok Mészáros Anettnek a belga Jacques ellen nem is ment igazán a dzsúdó, de fél perccel a vége előtt már a jobb karját sem tudta behajlítani. Földharc közben történt a baleset, a 18 esztendősen már felnőtt Eb-bronzéremmel büszkélkedő paksi versenyző súlyos sérülést szenvedett. "Teljesen bevérzett az ízület, porcsérülésre gyanakszom, pontosabban csak a röntgenvizsgálattal lehet majd a sérülés fokát megállapítani" - állította fel az első diagnózist Hidas Péter keretorvos. Sajnos Mészáros nem küzdhetett tovább - igaz, erre nem is lett volna lehetősége, lévén, hogy legyőzője nem jutott be a legjobb négy közé.

Ugyanígy járt ifjabb Nagysolymosi Sándor is, pedig a kecskemétiek 81 kilósa igen bravúrosan kezdett: első ellenfelét, a rotterdami Eb ezüstérmesét, a szlovák Novotnyt két látványos dobással küldte haza, majd a veszedelmes hírű észt Budolinnal is partiban volt - négy és fél percig. Akkor a korábbi Európa-bajnok nagy rohamokat indított, s előbb jukót ért el, majd ipponnal zárta a küzdelmet. A következő fordulóban az észt is padlót fogott, ez pedig a pályafutásának első felnőttvilágversenyén részt vevő Nagysolymosi búcsúját jelentette.

A másik magyar junior-világbajnok, Szabó Brigitta szívós, ám legyőzhető ellenfelet kapott az első kanyarban, a másodikban azonban már egy Európa-bajnok, Sara Alvarez következett. Szabó a legjobb pillanatban váltott oldalt a dobásaihoz, ezzel ugyanis alaposan meglepte a rutinos spanyolt - ippon lett a vége. A francia Decosse ellen már az elődöntő volt a tét, és az Eb-bronzérmes nem is tudott igazi akciót indítani - igaz, volt annyira rutinos, hogy az intésből megszerzett minimális előnyét megtartsa a végéig. A fiatal tatai dzsúdós a vigaszágon javíthatott volna, ha nem az athéni bronzérmes tornyosul előtte. A szlovén Zolnir ügyesen védte Szabó támadásait, majd annak első hibáját kihasználva a hajrában eldöntötte a továbbjutás kérdését. "Decosse ellen dühös voltam, mert mindent megtettem, és úgy éreztem, nem rajtam múlt a vereség, Zolnir ellen viszont butaságot csináltam, felkínáltam neki a lehetőséget, és ő élt is vele" - bosszankodott Szabó Brigitta, aki a két győzelemmel és a két vereséggel a kilencedik helyen végzett.

Két magyar a tatamin

Ma két Európa-bajnokunkért szoríthatunk Kairóban: Braun Ákos erőnyerő az első fordulóban, a másodikban az orosz Anajev vagy az örmény Galsztyan lesz az ellenfele. Ungvári is a második kanyarban kezd, akkor várhatóan egy nagy riválissal, a fehérorosz Slikkel csap majd össze.

A mai program. Férfiak: 66 kg (címvédő: Miresmaeili, iráni; magyar induló: Ungvári Miklós) és 73 kg (cv: Li Von Hi, dél-koreai, mi: Braun Ákos). Nők: 52 kg (cv: Savón, kubai; mi: -) és 57 kg (cv: Kje Szun Huj, KNDK-beli; mi: -).

24. FÉRFI- és 14. NÔI VB, KAIRÓ
A magyarok eredményei. Férfiak. 81 kg. 1. forduló: ifj. Nagysolymosi Sándor erőnyerő. 2. forduló: -Novotny (szlovák) 10-0. 3. forduló: -A. Budolin (észt) 0-10. Nők. 63 kg. 1. forduló: Szabó Brigitta erőnyerő. 2. forduló: -Vang Csin-fang (tajvani) 10-0. 3. forduló: -Alvarez (spanyol) 10-0. Negyeddöntő: -Decosse (francia) 0-3. A vigaszágon: -Zolnir (szlovén) 0-10. 70 kg. 1. forduló: Mészáros Anett erőnyerő. 2. forduló: -Jacques (belga) 0-5

Férfiak. 81 kg (55 induló). Döntő: Elmont-Benamadi 7-0. Világbajnok: Guillaume Elmont (Hollandia), 2. A. Benamadi (Algéria), 3. Ono T. (Japán) és R. Gontyuk (Ukrajna), 5. Rodriguez (Franciaország) és Kim Min Gu (Dél-Korea). ifj. Nagysolymosi Sándor (Magyarország) helyezetlen. 90 kg (41). D: Izumi-Iliadisz 10-0. Vb: Izumi Hirosi (Japán), 2. I. Iliadisz (Görögország), 3. A. Kazusonyak (Fehéroroszország) és M. Huizinga (Hollandia), 5. Matyjaszek (Lengyelország) és Meszbah (Egyiptom)
Nők. 63 kg (34). D: Decosse-Tanimoto 5-0. Vb: Lucie Decosse (Franciaország), 2. Tanimoto A. (Japán), 3. U. Zolnir (Szlovénia) és D. González (Kuba), 5. Chisholm (Kanada) és Von Harnier (Németország), ...9. Szabó Brigitta (Magyarország). 70 kg (33). D: Bosch-Emane 10-0. Vb: Edith Bosch (Hollandia), 2. G. Emane (Franciaország), 3. R. Sraka (Szlovénia) és C. Jacques (Belgium), 5. Böhm (Németország) és Priscsepa (Ukrajna). Mészáros Anett (Magyarország) helyezetlen ---- ZÁRT KAPUK. A 15 ezres kairói sportcsarnok lelátóján a muszlim pihenőnapon is csak lézengtek a nézők, de ők sem közlekedhettek csak úgy találomra, az átjárók kapuit a rendezők olykor-olykor ötletszerűen lezárták (így többek között az egyetlen működő büfé is megközelíthetetlenné vált). Senki se ki, se be - igaz, az őrök előzékenyen megmutatták, hol lehet a kordonokon átmászni...

KLÍMA. Kairóban még tombol a nyár (nálunk augusztusban sem tombolt), s a szervezők nem spórolnak a klímán: a szállodákban, a buszokon és a sportcsarnokban is hideg szél fúj. Így nem kell izzadni, a megfázás ellenben garantált.

BÜFÉ. Az egyetlen hely - a hatalmas csarnokban, ahol enni- és innivaló kapható - jól megy, reggeltől estig hosszú sor áll előtte. A tulaj ezen felbuzdulva a második napra felemelte az árakat… ---- Szakértő: Hangyási László korábbi szövetségi kapitány:

"Szabó Brigi szépen dolgozott, a tajvani ellen hozta a kötelezőt, Alvarez legyőzése pedig nagy fegyvertény. A negyeddöntőben a francia dzsúdós nem hagyta kibontakozni, ugyanakkor akciókat sem tudott indítani, míg a vigaszágon Zolnir ellen az utolsó percig szép akciókat mutatott be, kár, hogy a végén éppen egy kontra miatt veszített. Nagysolymosi Sanyi esélyt sem adott az Eb-ezüstérmesnek, Budolin ellen is négy percig partiban volt, aztán érthetetlenül leblokkolt. Mészáros Anett mérkőzésén jobb erőben volt a belga ellenfél, a sérülés előtt pedig Anett hibázott, a karfeszítésből úgy állt fel, hogy nem emelte meg Jacques-t, a bíró ezért nem is állította meg a küzdelmet. Sajnálom, hogy számára így ért véget a vébé."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik