Wöller a vb mellett döntött

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2005.08.27. 22:50
Címkék
Néhány súlycsoportban nem "csupán" a bajnoki aranyérem volt a tét a szombati szabadfogású országos bajnokságon, hanem az is, hogy ki képviselheti színeinket a szeptemberi budapesti világbajnokságon. A 60 kilogrammban Wöller Gergő a maga javára billentette a mérleg nyelvét.
Wöller Gergô (balra) gyôzelmével nagy lépést tett a budapesti világbajnoki szereplés felé
Wöller Gergô (balra) gyôzelmével nagy lépést tett a budapesti világbajnoki szereplés felé
Wöller Gergô (balra) gyôzelmével nagy lépést tett a budapesti világbajnoki szereplés felé
Wöller Gergô (balra) gyôzelmével nagy lépést tett a budapesti világbajnoki szereplés felé
Wöller Gergô (balra) gyôzelmével nagy lépést tett a budapesti világbajnoki szereplés felé
Wöller Gergô (balra) gyôzelmével nagy lépést tett a budapesti világbajnoki szereplés felé
"Ez eldőlt. Gergő a győzelmével megkönnyítette a dolgom, őt fogom jelölni a világbajnoki csapatba" - jegyezte meg a 66 kilós Wöller-Szabó elődöntő után Gulyás István szakágvezető, aki ezúttal "kényelmesen", a lelátóról figyelhette a legjobb hazai szabadfogásúak vetélkedését. A finálénak beillő csatát, a Gergők összecsapását a Vasi Volán birkózója nyerte meg - egyébként a két tehetséges sportoló éveken át egymás mellett, és nem egymás ellen küzdött, az athéni olimpiára is mindketten megszerezték az indulás jogát, igaz, ott Szabó sérülése miatt nem léphetett szőnyegre, most a budapesti vb-ről is le kell mondania.

Nyitott volt a 96 kilogrammos csapattagság is, ezért a döntőben a korábbi vb-4. Farkas Zoltán és kihívója, Kiss Gergő nézett szembe egymással. Kiss ezúttal sokkal bátrabb és erőszakosabb volt, Farkas hátrányból volt kénytelen felállni. "Ha ma nyert volna Faros (Farkas Zoltán beceneve - a szerk.), lezárhattuk volna a válogatást, így viszont azt javaslom majd, hogy ez a két fiú folytassa a csatát a világbajnokságért" - jegyezte meg Gulyás István.

A szakágvezető maga is meglepődött a 2001-es budapesti Eb aranyérmesének váratlan kudarcán: a 60 kilósok között induló Bánkuti Zsolt váratlanul korán kiesett, igaz, számára "felkészülési jellegű" volt az ob. A Fáy utcában amúgy csak a 74 kilogrammos - ezúttal is remeklő - Hatos Gábor tudta megvédeni címét, míg Dobozi Zoltán (60 kg) egy súlycsoporttal feljebb nyert, mint tavaly - az összes többi kategóriában új bajnokot avattak. A legkisebbeknél a kecskeméti Majer Roland előbb elvette a veterán Bíró László kedvét a birkózástól, aztán meg sem állt az aranyéremig, a 84 kilogrammban a két éve Svájcban birkóz(gat)ó Kapuvári Gábor jó hasznát vette rutinjának, az első meccsén a korábbi ifjúsági Európa-bajnok Kiss Tamás ellen, majd a fináléban Szabacsics József ellen egyaránt veszített helyzetből tudott fordítani, megérdemelten állhatott a dobogó felső fokára. A nehézsúlyban meglepetésről szó sem lehetett: az áprilisi szófiai Európa-bajnokság egyetlen magyar érmese, Aubéli Ottó esélyt sem adott riválisainak - arról aligha ő tehet, hogy a honi mezőnyben nincs igazi ellenfele.

SZABADFOGÁSÚ ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, FÁY UTCA
55 kg (7 induló). Döntő: Majer-Mohácsi 2:0 (2:0, 3:0). Bajnok: Majer Roland (Univer-KTE, edző: Tihanics Tibor), 2. Mohácsi László (Csepel BC), 3. Kiss Károly (Túrkeve) és Jakab Tibor (Túrkeve), 5. Kántor (Haladás) és Bíró (FTC)
60 kg (10). D: Dobozi-Zelei 2:0 (3:0, 5:2). B: Dobozi Zoltán (Csepel BC, e: Gulyás Zoltán), 2. Zelei Gábor (Univer-KTE), 3. Szatmári Zsolt (Nagykanizsa) és Beischlag Péter (Csepel BC), 5. Vincze Z. (Abonyi BC) és Horváth G. (Haladás)
66 kg (11). D: Wöller G.-Lengvári 2:0 (1:0, 6:0). B: Wöller Gergő (Vasi Volán, e: Ôri Gerzson), 2. Lengvári Teofil (Abony-Vasas), 3. Vicsépi Miklós (Pestszentimre) és Szabó Gergő (Váci Forma), 5. Purczeld (Csepel BC) és Varga J. (Csepel BC)
74 kg (13). D: Hatos-Veréb 2:0 (4:0, 3:0). B: Hatos Gábor (Haladás, e: id. Veréb István), 2. Veréb István (Haladás), 3. Szabó Norbert (Csepel BC) és Wöller Ákos (Vasi Volán), 5. Bóna Cs. (Csepel BC) és Elekes (Kalocsa)
84 kg (8). D: Kapuvári-Szabacsics 2:1 (1:3, 3:0, 2:0). B: Kapuvári Gábor (Sziget SE, e: Rusz Gergő), 2. Szabacsics József (Vasas), 3. Kiss Tamás (Orosháza) és Lakatos Győző (Túrkeve), 5. Szentiványi (Orosháza) és Jakab (Túrkeve)
96 kg (9). D: Kiss G.-Farkas 2:0 (4:2, 1:0). B: Kiss Gergő (Csepel-Orosháza, e: Gulyás Zoltán és Kiss István), 2. Farkas Zoltán (Váci Forma), 3. Martin Gábor (Vasas) és Vancsó Viktor (Diósgyőri BC), 5. Endrész (Diósgyőri BC) és Szabó A. (Sziget SE)
120 kg (10). D: Aubéli-Tóth A. - tussal győzött Aubéli. B: Aubéli Ottó (Váci Forma, e: Nagy Lajos), 2. Tóth András (Csepel BC), 3. Balogh Zsolt (Sziget SE) és Balla András (Vasas), 5. Tőzsér (Diósgyőri BC) és Major (Esztergom) ---- K ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik