Edzőmeccsnek túl értékes

SZÛCS ANDRÁSSZÛCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.08.06. 22:39
Címkék
Ma délután hivatalosan is felmegy a függöny Angliában, a helyben Community Shieldnek nevezett Szuperkupa-mérkőzéssel elkezdődik az új évad. Jelen esetben a bajnok Chelsea, illetve a kupagyőztes Arsenal a főszereplő. A derbi felvezetése régről datálható, hiszen amióta a tavasszal a Chelsea illegálisan munkálkodott Ashley Cole megszerzésén, az amúgy sem felhőtlen viszony tovább romlott. Azután meg pláne, hogy a kékek Shaun Wright-Phillipset is elvitték az "ágyúsok" orra elől - ezzel kezdődött a csörte a két mester között.

Ashley Cole-t hívta a Chelsea, de ô az Arsenalnál maradt
Ashley Cole-t hívta a Chelsea, de ô az Arsenalnál maradt
Ashley Cole-t hívta a Chelsea, de ô az Arsenalnál maradt
Arséne Wenger, az Arsenal menedzsere azzal kezdte, hogy felettébb frusztráló a mai piaci helyzet, elvégre hiába szemel ki valakit, meg kell várnia, mit lép a Chelsea, hiszen senkinek sincs olyan mély pénztárcája, mint a londoniaknak. A szakmáját tekintve közgazdász Wenger kifejtette azt is, hogy az Abramovics-effektnek "hála" megduplázódott az angliai játékosok ára - hiába nem változott az értékük. "Mindenki tudja, hogy ha ők is akarnak valakit, letesznek húszmillió fontot egy tízmilliót érő játékosért. Most komolyan, mit gondolnak, Wright-Phillips ér huszonegymilliót?" - nyitott a francia. Erre Mourinho úgy reagált, hogy ők angolokat szeretnének szerződtetni, mert nem akarnak csupa külföldivel kiállni, márpedig az angol játékosok drágák.

Lampard volt a bajnok Chelsea egyik vezére
Lampard volt a bajnok Chelsea egyik vezére
Lampard volt a bajnok Chelsea egyik vezére
A szakmát tekintve is jobban áll a bajnok, az amúgy is bivalyerős keret tovább izmosodott. Tavaly Bridge igencsak súlyos sérülése és Babayaro - az iménti tényt alapul véve legalábbis furcsa - eladása után nem volt igazi balbekk a csapatban, így a Bilbaóból importált Asier del Horno állt a kívánságlista élén. Előrébb Mickael Essien lenne az új szerzemény, de a lyoni klubelnök nehezen támadható politikája - "Ha vinni akarják, fizessenek!" - következtében ez az üzlet egyelőre tolódik, Jean-Michel Aulas a vasárnapot jelölte meg határidőként. Mourinho egyébként sztoikus nyugalommal szemléli a fejleményeket: "Ha meg tudjuk szerezni, boldog leszek, de ha nem sikerül, akkor sem lesz baj - a keret teljes." A csatársorban két, kölcsönből visszatérő futballista, Carlton Cole és Crespo az új ember.

oAmi meglepetést kelthet: hiába "tapsolt el" 29 millió fontot Abramovics az idei igazolásokra, megszabadulva a feleslegektől keresett is az egyesület. A kékek eladták Forssellt a Birminghamnek, Kezsmant az Atlético Madridnak, Parkert a Newcastle-nak, összesen majd 15 millióért, továbbá kikölcsönözték Verónt és Szmertyint is. Mindezt összegezve és megtámogatva a fogadóirodák egyértelműen a Chelsea-t favorizáló oddsaival, az igazgató Peter Kenyon ki is jelentette: egyetlen esélyese van a Premiershipnek. Mourinho persze megvédte a nyilatkozatot: "Azt a részt kiragadták a szövegkörnyezetből. De ha mégsem, én akkor is egyetértek vele. Engem három éve arrogánsnak hívnak, most ugyanez jut neki is. Azt mondja, amit gondol, szerintem ez normális."

Ljungberg is részese volt az Arsenal tizedik kupagyôzelmének
Ljungberg is részese volt az Arsenal tizedik kupagyôzelmének
Ljungberg is részese volt az Arsenal tizedik kupagyôzelmének
A másik oldalon korántsem ilyen rózsás a helyzet, a csapat nemhogy erősödött volna, sokak szerint gyengült, miután eligazolt a kapitány, Patrick Vieira. Ezzel nemcsak remek labdarúgót, hanem vezért is vesztett az Arsenal, ráadásul az egyetlen nagy fogás, Alekszandr Hleb inkább irányító, mintsem labdaszerző. Persze ott van a rutinos Gilberto és a tehetséges ifjak, Fabregas és Flamini is, de a pótlás így sem tűnik megoldottnak. Arról nem is szólva, hogy a centerhalf, Sol Campbell sérülése miatt lemarad a szezon elejéről.
Mindamellett a sikeres nyitány fontosságával szembenáll a tény, hogy hiába a szép trófea, az elmúlt húsz évben mindössze három alkalommal lett bajnok a Szuperkupa győzteséből. Ezért is vált a mérkőzés egyesek szerint a legértékesebb edzőmeccsé.

Mourinho Portugália után Angliában is a csúcsra ért
Mourinho Portugália után Angliában is a csúcsra ért
Mourinho Portugália után Angliában is a csúcsra ért
Community Shield

CHELSEA-ARSENAL
Cardiff, 16
V: Webb
A várható kezdőcsapatok:

CHELSEA: Cech - Ferreira, Carvalho, Terry, Del Horno - J. Cole, Makelele, Lampard - Duff, Robben - Crespo

ARSENAL: Lehmann - Lauren, Senderos, Touré, Ash. Cole - Ljungberg, Gilberto, Hleb, Pires - Henry, Reyes

Tv: A Sport1 16 órától élőben közvetíti a mérkőzést.

Internet: Többek között a www.bbc.co.uk és a www.skysports.co.uk honlapon élőben lehet követni a találkozót ---- R ---- R
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik