Bátorfi kivonult a teremből…

SZÛCS MIKLÓS jelenti SanghajbólSZÛCS MIKLÓS jelenti Sanghajból
Vágólapra másolva!
2005.05.03. 22:41
Címkék
Bátorfi Csilla köszönte szépen, de ebből nem kért. Otthagyta az egészet. Pályafutása során először fordult elő vele, hogy levonult, és nem fejezte be a mecscset, így gondolhatják, jó oka volt minderre.
Íme, a vitatott szerva, Bátorfi Csilla legnagyobb fegyvere – a kínai bíró csúnyán elbánt a búcsúzó klasszissal (Fotó: Meggyesi Bálint)
Íme, a vitatott szerva, Bátorfi Csilla legnagyobb fegyvere – a kínai bíró csúnyán elbánt a búcsúzó klasszissal (Fotó: Meggyesi Bálint)
Íme, a vitatott szerva, Bátorfi Csilla legnagyobb fegyvere – a kínai bíró csúnyán elbánt a búcsúzó klasszissal (Fotó: Meggyesi Bálint)
Íme, a vitatott szerva, Bátorfi Csilla legnagyobb fegyvere – a kínai bíró csúnyán elbánt a búcsúzó klasszissal (Fotó: Meggyesi Bálint)
Íme, a vitatott szerva, Bátorfi Csilla legnagyobb fegyvere – a kínai bíró csúnyán elbánt a búcsúzó klasszissal (Fotó: Meggyesi Bálint)
Íme, a vitatott szerva, Bátorfi Csilla legnagyobb fegyvere – a kínai bíró csúnyán elbánt a búcsúzó klasszissal (Fotó: Meggyesi Bálint)

Hogy mi is történt pontosan?
A 16 közé jutásért Tie Ja-na volt az ellenfele. A hongkongi jobb nála, ehhez semmi kétség sem fér, Csillától talán még a százszázalékos produkció is kevés lett volna a sikerhez. Ennek ellenére jól kezdődött a meccs, 5:5-ig nem is volt semmi gond, ám akkor olyasmi történt, ami nem szokás: Tie Ja-na odament a vezetőbíróhoz és mondott neki valamit.
Kínaiul. Úgy, hogy az ellenfél, esetünkben Bátorfi nem értette, mit… A dolognak akkor lett igazán jelentősége, amikor a kínai bíró a következő két szervát elvette Bátorfitól, mondván, azok szabálytalanok voltak.

Furcsa egybeesés, ugye?
Bátorfi persze azonmód reklamált, ám a játékvezető hajthatatlan volt. Az első játszma így el is ment (11:9), majd a második szettben újabb Bátorfi-szervákat minősített szabálytalannak a kínai hölgy, mire az eset a főbíróhoz került. Legalább tíz percig állt a játék, nagy volt a vita, a felfordulás. Bátorfi azt kérte a főbírótól, saját szemével ellenőrizze az adogatásokat. Megtette, s elismerte, hogy nincs velük semmi gond, ám a kínai játékvezetőt ez sem zavarta, folytatta áldásos ténykedését. Újabb vita következett, ami azzal zárult, hogy Csillának megígérték: a második szett végén lecserélik a bírót. A 11:3-ra végződött játszma után az európai főbíró tartotta volna a szavát, ám a kínai "főnök" időközben meggondolta magát, s közölte: folytatódjék csak tovább így a meccs. Na, erre lett elege Bátorfinak: kezet nyújtott Tie Ja-nának, majd kivonult a teremből - számára ezzel befejeződött a világbajnokság.

Igen, befejeződött, mert ezt megelőzően már a Tóth Krisztinával alkotott párosa is búcsúra kényszerült, ám ott azért a nyolcaddöntőben, a Stefanova, Tan-Wenling Monfardini duó ellen legalább némi sikerélménye is akadt. A partin a döntés a hetedik szettre maradt, amelyben 10:9-nél az olaszoknak volt meccslabdájuk. Nem tudtak élni vele, s ettől kezdve mindig Bátorfiék voltak lépéselőnyben, akik végül a harmadik lehetőséget ki is használták. Így történt, hogy egy simának indult meccs egy kicsit szoros lett, majd miután újra egyértelművé vált a dolog, drámai végkifejlettel ért véget.

Mivel a 36 esztendős Bátorfi Csilla már korábban kijelentette, hogy világversenyen valószínűleg nem indul többet, gyaníthatóan ez volt a Bátorfi, Tóth kettős, s persze Bátorfi utolsó győztes meccse vb-n: az egyesbeli búcsújáról korábban már szóltam, ami pedig a páros negyeddöntőt illeti, arra őszintén szólva nem érdemes sok szót vesztegetni, ugyanis a Paj Jang, Kuo Jen kínai duó ellen gyakorlatilag egy pillanatig sem volt esély…

Niu Csian-feng egyesben a harmadik legjobb kínainak számít, s hogy ez mit is jelent valójaban, azt Póta Georgina a saját bőrén is érezhette: megszorítani is képtelen volt az ázsiait, aki ezzel begyalogolt a legjobb 16 közé, ahol újabb magyar vár rá, Tóth Krisztina. Igen, mert a nap szenzációjáról még nem szóltam, nevezetesen arról, hogy a Németországban profiskodó ötszörös Európa-bajnoknő ezen a szinten simának mondható meccsen intézte el az idei Európa Top 12-t és egyéni Európa-bajnokságot nyert osztrák-kínai Liu Jiát. Nem kis bravúr, amit egy "nagyon boldog vagyok, nem is gondoltam, hogy ilyen jól sikerül majd ez a világbajnokság" megjegyzéssel nyomatékosított Tóth, majd hozzátette, hogy "Niu Csian-feng nagyon jó, kellemetlen a stílusa, még sohasem tudtam megverni, most is ő az esélyes, de remélem, legalább olyan meccset tudok játszani vele, amelyen a tízezres közönség is jól szórakozik majd." ---- - Jobb a hongkongi lány, nem én voltam a meccs esélyese, ettől függetlenül szerettem volna korrekt körülmények között játszani vele - mondta Bátorfi, a Sanghajban nagy vihart kavart levonulását követően. - Így viszont nem vállalhattam a folytatást, s úgy érzem, jól döntöttem. Itt, Ázsiában egyébként is elnyomják az európaiakat, legalább én megpróbáltam kiállni az érdekeinkért.
- Mi volt a problémája a játékvezetőnek a szervákkal?
- Azt szerintem ő sem tudja. A főbíró is elismerte, hogy szabályosak, de ő semmit sem tud tenni, mert az asztalnál a játékvezető dönt. Azzal, hogy a szerváimat kivették a játékból, az egyetlen olyan fegyveremtől fosztottak meg, amivel szorosabbá tudtam volna tenni a meccset. Ezek után nem volt értelme a folytatásnak.
- Érzése szerint Tie Ja-na ezzel kapcsolatban mondott valamit a bírónak?
- Nem tudom, miről volt szó közöttük, de azt semmiképpen sem tartom sportszerűnek, hogy kínaiul beszélnek, amikor európai játékos az ellenfél.
- Nem sajnálja, hogy így búcsúzott ettől a világbajnokságtól?
- Természetesen jobb lett volna játszani, de csakis reális körülmények között. Így viszont talán sikerült valamire felhívnom a figyelmet, s ha a folytatásban ennek hatására a többi európai játékost nem éri hasonló inzultus, akkor már volt értelme az ügynek.
- Mindent egybevéve elégedetten búcsúzik Sanghajtól?
- Nincs okom az elégedetlenségre. Egyesben előrébb végeztem, mint a világranglistás helyem alapján elvárható, párosban pedig éremért játszottunk, s végül egy jobb kínai kettőstől kaptunk ki. Az elmúlt tíz évben produkált sorozatunkat egyetlen európai páros sem tudta megközelíteni, amire különösen büszkék lehetünk. ---- Férfiak. Páros. Negyeddöntő: Csen Csi, Ma Lin (kínai)-Csiang Peng-lung Csüan Csi-jüan (tajvani) 4:2 (-8, -8, 2, 5, 2, 6), Boll, Süss (német)-Blaszcyzk, Wang Zengyi (lengyel) 4:1 (4, -9, 5, 7, 10), Kung Ling-huj, Vang Hao-Cseung Juk, Leung Csü-jen (hongkongi) 4:1 (3, 7, 5, -9, 8), Vang Li-csin, Jen Szen (kínai)-Li Jung Vu, Rju Szeung Min (dél-koreai) 4:1 (-11, 4, 12, 3, 5)

Nők. Egyes. A 16 köze jutásért: Tie Ja-na (hongkongi)-Bátorfi 4:0 j.n., Tóth-Liu Jia (osztrák) 4:2 (6, 11, -9, -4, 5, 6), Niu Csian-feng (kinai)-Póta 4:0 (5, 3, 1, 8). Páros. Nyolcaddöntő: Bátorfi, Tóth- Stefanova, Tan-Wenling Monfardini (olasz) 4:3 (9, 5, -8, 8, -6, -5, 12). Negyeddöntő: Paj Jang, Kuo Jen (kínai)-Bátorfi, Tóth 4:0 (7, 7, 8, 6), Kuo Jüe, Niu Csian-feng (kínai)-Boros, Vaida (horvát) 4:1 (6, 2, -10, 7, 2), Vang Nan, Csang Ji-ning (kínai)-Fudzsinuma, Fukuhara (japán) 4:0 (3, 9, 9, 3), Tie Ja-na, Csang Ruj (hongkongi)-Lau Suj-fej, Szong A-szim (hongkongi) 4:1 (8, 5, 9, -11, 3)

Vegyes Páros. Negyeddöntő: Csiu Csi-ko, Cao Csen (kínai)-Vang Hao, Vang Nan (kínai) 4:3 (5, -2, 9, -8, 8, -7, 6), Liu Kuo-cseng, Paj Jang (kínai)-Hao Su-aj, Niu Csian-feng (kínai) 4:0 (8, 8, 8, 9), Jen Szen, Kuo Jen (kínai)-Kisikava, Fudzsinuma (japán) 4:1 (4, 5, -11, 14, 7), Vang Li-csin, Kuo Jüe (kínai)-Schlager, Liu Jia (osztrák) 4:0 (7, 4, 3, 6)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik