Tizedik, bővített kiadás

SZÛCS ANDRÁSSZÛCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.04.01. 21:20
Címkék
A Major League Soccer (MLS) születésekor széles körben osztották, hogy egy évtizedet sem bír ki a találmány - ehhez képest magyar idő szerint ma este elindul a tizedik szezon. Igaz, voltak mélypontok, mi több, a pénzügyi mutatók most is jelentős mínuszról árulkodnak, ám a színvonal emelkedőben, így az optimizmus jogos.
Donovan a Galaxyban folytatja
Donovan a Galaxyban folytatja
Donovan a Galaxyban folytatja
Donovan a Galaxyban folytatja
Donovan a Galaxyban folytatja
Donovan a Galaxyban folytatja
Az olyan vonzónak hitt, de életidegen szabályok, mint a döntetlen utáni szétlövés, vagy a másodpercre kötött játékidő már eltűntek a süllyesztőben. Az idén más eszközzel kísérleteznek a népszerűsítésre: a spanyol ajkú lakosság megnyerésének jegyében két új klub is született. Az előzetesen gyengébbnek minősített Real Salt Lake fő erénye a neve, ugyanis az első tag a Spanyolországban megszokott "királyi" minősítést kívánja jelezni, más kérdés, hogy az angol anyanyelvűek ezt szimplán "igazi"-ként értelmezik… (Egy régi résztvevő, a Dallas is váltott: "Burn"-ből puritán "FC"-vé, ezzel is sugallva az eredetiséget.)

A nagyobb durranásnak ígérkező Club Deportivo Chivas USA (később csak Chivas) a mexikói Guadalajara kistestvére - azonos a tulaj, a vezérkar és a remények szerint a szurkolótáborban is lesz átfedés. Arról nem is beszélve, hogy az aktuális igényeknek megfelelően a játékosok is vándorolhatnak a két csapat között. "Minden szerénytelenség nélkül mondom, hogy ez a csapat áll majd legközelebb a labdarúgás filozófiájához. A szurkolóink nem feltétlenül műveltebbek, de sokkal szenvedélyesebbek" - mondta a mester, Thomas Rongen. A Chivas a válogatott főhadiszállásaként is működő carsoni arénába költözik be, a Los Angeles Galaxy mellé.

Ezzel el is érkeztünk az előidény legamerikaibb sztorijához. A Galaxynál megneszelték, hogy az elmúlt három év legjobb amerikai játékosa, Landon Donovan esetleg nem fejezi be az európai évadot a Leverkusennél, ennek nyomán rögtön elkezdtek szervezkedni. A csereüzlet részeként nem sajnálták feláldozni Carlos Ruízt, a gólkirályi cím védőjét sem (72 MLS-meccs, 50 gól), csak hogy Donovan az övék legyen. Ruiz, a guatemalai gólgyár immár Dallasban készül, ahol hatékony párt alkothat Eddie Johnsonnal. A dallasi csapat új otthont is kap a nyáron, sőt a nagydöntőt (november 13.) is a vadonatúj Frisco-stadionban vívják majd.

Jellemző, hogy a tavalyi bajnokról egy szó sem esett a tengerentúli felvezetés során. A DC Unitednél ugyanis nem történik semmi érdekes: dolgoznak. Persze, azért a tinisztár Freddy Adu nem maradhatott ki, de ő is csak szakmázott. "Kikiáltottak a csapat szupersztárjának, a liga szupersztárjának, csak éppen nem játszottam… Ez eléggé megviselt, aztán rájöttem, hogy tizenöt éves vagyok. Már megszoktam a környezetet, a srácok bíznak bennem, tehát az idei cél, hogy beépüljek a csapatba" - mondta szerényen a csatár. Június 2-án a tizenhatot is betölti, megszerezheti a jogosítványt, így nem kell majd fuvarozni őt minden edzésre a társak széles mosolya mellett. Ô a legfiatalabb menő, az egyik legidősebb viszont New Yorkban lesz: Youri Djorkaeff a MetroStarban rúgja majd a labdát.


AZ MLS 2005-ÖS IDÉNYÉNEK CSAPATAI
Keleti csoport: Chicago Fire, Columbus Crew, Kansas City Wizards, New York/New Jersey MetroStars, New England Revolution, Washington DC United
Nyugati csoport: Club Deportivo Chivas USA, Colorado Rapids, FC Dallas, Los Angeles Galaxy, Real Salt Lake, San Jose Earthquakes

AZ EDDIGI GYÔZTESEK
1996: Washington; 1997: Washington; 1998: Chicago Fire; 1999: Washington; 2000: Kansas City; 2001: San Jose; 2002: Los Angeles; 2003: San Jose; 2004: Washington
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik