Az elnökség egységesen kiáll Aján Tamás mellett

SZABÓ GÁBOR, MTISZABÓ GÁBOR, MTI
Vágólapra másolva!
2005.02.05. 00:07
Címkék
A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) elnöksége teljes támogatásáról biztosította a szervezet magyar elnökét.
A testület egyhangú határozatban úgy döntött: a magyar szövetség elnökségének novemberi határozatát figyelmen kívül hagyva a testület ismét elnöknek jelöli Aján Tamást az IWF márciusi 3-án és 4-én esedékes centenáriumi, tisztújító kongresszusán Isztambulban. A magyar sportdiplomata jelölésével kapcsolatosan valamennyi tag felszólalt a testület csütörtök este befejeződött kétnapos budapesti ülésén.
"Mérhetetlen sajnálatuknak adtak kifejezést - áll a görög főtitkár, Jannisz Szgurosz és az ausztrál alelnök, Sam Coffa által jegyzett sajtóközleményben -, hogy a magyar szövetség elnöksége, amely eddig nagy nemzetközi elismerésnek örvendett, sem a magyar súlyemelés, sem a magyar sportdiplomácia, sem a nemzetközi sport érdekeit nem képviselő döntést hozott, amikor Aján Tamás újraválasztási jelölését nem javasolta, ami számukra elfogadhatatlan. Az IWF elnöksége teljes támogatásáról biztosította Aján Tamást, és egyhangú határozatban döntött: nem kívánják figyelembe venni az MSSZ ezzel kapcsolatos sajnálatos állásfoglalását, és jelölni fogják Aján Tamást a választó kongresszuson."

Keményebben a dopping ellen

Az IWF elnöksége a tavaly augusztusban életbe lépett új doppingellenes szabályzat kiegészítéseként további szigorításokat fogadott el. Saját doppingellenôrzô teamet hoznak létre a WADA segítségével; a testület álláspontja szerint a versenyzô környezetében dolgozó edzôt is szankcionálni kell, akkor is, ha a nemzeti szövetség nem nevezi meg; a szövetség elnökét tiltják el a nemzetközi megjelenéstôl, ha a nemzeti szövetség nem nevezi meg a felelôsöket; a sorozatosan „pozitív” versenyzôket nevelô edzôk más ország általi szerzôdtetését megtiltják; azon nemzeti szövetségeket és versenyzôket, amelyek és akik nem tesznek eleget a versenyen kívüli doppingvizsgálatokhoz szükséges részletes adatszolgáltatási kötelezettségüknek, feltüntetik az IWF honlapján, és nem engedik elindulni ôket a versenyeken; a „pozitív” versenyzôk listáját 2001-ig visszamenôleg publikálják az interneten, és a jövôben minden pozitív tesztet mindjárt az A-minta eredménye után nyilvánosságra hoznak.
Az IWF 21 tagú elnöksége három ország - India, Irán és Magyarország - egyéves felfüggesztéséről is határozott, miután tavaly három vagy több versenyzőjük produkált pozitív doppingtesztet. Magyarország esetében a felfüggesztés egyelőre ideiglenes, mivel két versenyző - Gyurkovics Ferenc és Kovács Zoltán - a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fellebbezett, és annak döntését megvárják a végleges határozathozatalhoz. Az elnökség a NOB orvos-igazgatója, dr. Patrick Schamasch, a WADA európai igazgatója, Tom Dielen, valamint nyolc európai, ázsiai és pánamerikai ország sport- és orvos szakértőinek bevonásával tartott rendkívüli tanácskozásán elsődleges cél volt a doppingellenes program további szigorítása, a súlyemelés tisztaságának érdekében új stratégiák kidolgozása. "Az IWF elnöksége ismét a leghatározottabban foglalt állást, és agresszív kampánnyal száll síkra a sportág presztízsét romboló dopping megszüntetéséért. A szövetség ezennel ezt a kérlelhetetlen üzenetet küldi a versenyzőknek és nemzeti szövetségeknek: »Aki nem tartja magát a szabályokhoz, az ne versenyezzen!« Mind a NOB, mind a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) teljes támogatásáról biztosította az IWF-et. Patrick Schamasch igazgató Jacques Rogge NOB-elnök személyes üzenetét átadva, Tom Dielen pedig a WADA elnöksége nevében a két szervezet elismerését fejezte ki az IWF sokéves doppingellenes küzdelme iránt, és garanciákat tolmácsolt a súlyemelés olimpiai programban való szereplését tekintve" - olvasható az IWF dokumentumában.
A budapesti fórumon döntés született arról, hogy amint a kongresszus elfogadja a forradalminak számító új, úgynevezett 1 kilós szabályt (a gyakorlatok közötti eddigi 2.5 kilós ugrás és a félkilónkénti világcsúcsok helyett), akkor a dél-koreai Puszanban rendezendő májusi junior-világbajnokságot is már ezzel az új rendszerrel bonyolítják le. ---- M ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik