Baloghnak nem sikerült

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2004.08.26. 14:17
Címkék
Mindig bizakodóak vagyunk, ha olimpiáról és öttusáról van szó. Minden okunk meg is volt erre: Balogh Gábor Sydneyben ezüstérmes lett, és nagyon szeretett volna Athénban javítani. Az elmúlt években nem volt akkora formában, de készült, készült a játékokra fáradhatatlanul. Így tett Kállai Ákos is, aki ugyan nem tartozik a közvetlen élmezőnybe, de tőle is minél jobb szereplést vártunk.
Balogh Gábornak csak a lovaglás ment igazán jól, így nem tudta valóra váltani álmát, nem az övé lett az arany
Balogh Gábornak csak a lovaglás ment igazán jól, így nem tudta valóra váltani álmát, nem az övé lett az arany
Balogh Gábornak csak a lovaglás ment igazán jól, így nem tudta valóra váltani álmát, nem az övé lett az arany
Balogh Gábornak csak a lovaglás ment igazán jól, így nem tudta valóra váltani álmát, nem az övé lett az arany
Balogh Gábornak csak a lovaglás ment igazán jól, így nem tudta valóra váltani álmát, nem az övé lett az arany
Balogh Gábornak csak a lovaglás ment igazán jól, így nem tudta valóra váltani álmát, nem az övé lett az arany
Az úszásban Kállai az első futamban ugrott a medencébe, és bár nem különösebben erős úszó, ötödik lett, 2:14:64-es idővel. Balogh viszont utolsó lett az igen erős harmadik futamban, 2:10:02-es idővel. Mojszejev nyerte meg a számot, olimpiai csúcsot jelentő 1:58:88-cal, ami 1376 pontot ért. Kállainak 1188 pont jutott, amivel visszacsúszott az összesítésben a 11. helyre,de csak 64 pontra van a pontszerző hatodik helytől. Balogh hiába szerzett 1240 pontot, csak a 23., 3080-as összteljesítménnyel, messze lemaradva a vezető, 3412 pontos Mojszejevtől. Az ő számára valószínűleg már elúszott a verseny, Kállainak pedig a fizkai számok nem tartoznak az erősségei közé, így már egy pontszerzés is bravúr lenne a fiúktól... Nem sok reménnyel várjuk a lovaglást.

A lovaglás Kállainak rosszul sikerült: hét verőhibával, 196 hibaponttal huszonegyedikként zárt, ezzel összesítésben is kikerült az első tízből. Balogh Gábor viszont összeszedte magát, egyetlen verőhibát vétett, 1172 pontot szerezve második lett ebben a számban. Összesítésben fel is jött a kilencedik helyre. A két magyar Dino-háton teljesítette a pályát, hiszen a sorsolás során mindketten ugyanazt az olasz lovat, Dinot kapták.

Az addig hatalmas fölénnyel vezető Mojszejev viszont elszúrta a lovaglást, ahogyan a legtöbb versenyző is: hat verőhibával csak a huszadik lett, és hatalmas előnye az összetettben 44 pontra olvadt a cseh Michalik és Melijah előtt. A számot a veterán, jelenleg amerikai Jagorasvili nyerte meg. A futás során Mojszejev 11 másodperc előnyt fog kapni Michalik, 27-et Melijah, és 48-at Balogh Gábor előtt, aki azonban kiváló futással még az érmes helyet is megcsíphette.

Mojszejev a futásban sem vívott semmit a véletlenre, és biztosan őrizte előnyét. Üldözői egymás nyakán futottak, Michalikot kivéve, aki mellett hamar elszáguldott a mezőny. A Baloghtól várt, a pontszerzésért folytatott óriási rohamok sajnos elmaradtak. Mojszejev közben egy kicsit visszafordult, felszedett egy elejtett orosz zászlót, és azzal a kezében folytatta útját, mert megtehette, és utcahosszal nyert. Zadnieprovskis a második, a cseh Libor Capalini a harmadik, és a másik litván, Krungolcas végzett a negyedik helyen, Balogh Gábor pedig nyolcadiknak futott be. Balogh kissé motiválatlannak tűnt az elrontott lövészet után, és ez a futásban sem változott semmit. Úgy tűnt, miután megérezte, hogy a végső győzelemre nincs esélye, el is ment a kedve az egész versenytől. És még így is kilencedik tudott lenni a futásban, amelyet egyébként a hatodik helyről a másodikra hajrázó litván nyert meg... Ami Kállait illeti, róla tudtuk, hogy nem egy kimondottan jó futó, és most is csak a 24. helyre volt jó, ami összesítésben a 18. helyet érte neki. Ő a végelszámolásnál 5132, Balogh 5296 ponttal zárt.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány arra a kérdésre, hogy Baloghnak a rosszul sikerült lövészet vette-e el a kedvét, a következőket válaszolta: "Ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni. A sportolónak nagy lökést adhat, ha jól sikerül a lövészete, megadhatja neki a kezdő lendületet, ami Baloghnál most elmaradt." A kapitány elmondása szerint a szintén rosszul sikerült vívásban sem volt olyan asszó, amely konkrétan vízválasztó lett volna. Az, hogy olimpiai ezüstérmesünk mindkét koreaitól kikapott, nem akaszthatta meg különösebben, mert az öttusában benne van, hogy mindenki megverhet mindenkit, mióta egyperces csörtékben dőlnek el a meccsek. A háromperces vívásnál a technikásabb vívóknak több lehetőségük volt támadásokat kialakítani, de a mostani rendszer a gyengébb versenyzőknek kedvez.

Kállai Ákostól a kapitány nagyjából ezt az eredményt várta. "A 179 körös lövészet egy olimpiai döntőben jó eredmény, az úszásban Ákos megúszta, amire képes volt, talán még egy kicsit többet is, a lovaglás azonban nem sikerült neki. Nem tudott összhangba kerülni a lóval, nem "érezte" az állatot, emiatt ejtett hét verőhibát is." Ez pedig megpecsételte Kállai pontszerző reményeit. "Balogh jobban ment ugyanazzal a lóval, de neki különleges képessége van arra, hogy fél perc alatt összebarátkozzon velük. Jobban érzete, hogyan kell finoman irányítani a lovat." ---- A lövészet szinte senkinek sem sikerült a legnagyobb esélyesek közül. Nekünk persze Balogh teljesítménye fáj a legjobban, ő 175 körrel, 1036 ponttal a 17. helyre került. Felváltva ért el nyolcasokat és kilenceseket, pedig ennél tud ő többet is... Amellett, hogy az utóbbi időben nem nagyon találja a helyét a lőállásban, most különösen zavaró volt, hogy az egyes boxban kellett lőnie, azaz csak a jobb oldalán volt versenytárs, balra csak a fal. Ebben a tekintetben persze Kállai Ákos sem volt sokkal szerencsésebb, ő, ha balra nézett, a litván világbajnokot, Andrejus Zadneprovskist láthatta. Nem sokat foglalkozott azonban szomszédjával olimpiai újoncunk, aki elsősorban a technikai számokban erős: túlnyomórészt kilenceseket és tízeseket lőtt, de a becsúszott két hetes miatt csak a 14. lett 179 körrel, 1084 ponttal.

Nézzük a többi nagy nevet, érdemes! Az említett Zadneprovskis, aki talán a szám legnagyobb esélyese, 172 körrel, 1000 ponttal csak a 23. lett. A junior-világbajnok orosz Mojszejev Baloghhoz hasonlóan csak 175 körig jutott. A másik litván, az Európa-bajnok Krungolcas csak 171 körre volt jó. Őt is alulmúlta a szintén vb-győztes német Eric Walther (168 kör/952 pont), és a svéd vb-második Erik Johansson (163/892). A legjobb teljesítményt a fehérorosz Dmitrij Melijah nyújtotta (186/1186), neki azonban nincsenek kiemelkedő eredményei, ahogyan a második kínai Csien Csen-huának sem, és harmadik helyezett orosz Szabirhuzin is inkább csapatban erős. Így egy szám után - bár nem lehettünk különösebben elégedettek -, nem maradtak le a mieink a riválisoktól, és jó vívással akár az élre is ugorhattak volna.

Nem tették. Mindkét magyar felemásan kezdett, Zadneprovskis legyőzte őket, Krungolcast viszont mindketten megverték. Az öttusanagyhatalomnak igazán nem nevezhető koreaiak ellen aztán Balogh mindkét csörtét elvesztette, és Kállai is csak egyet nyert. A továbbiakban is szenvedtek a mieink, bár Kállai egy vállfájás miatti gyúratás után összeszedte magát, és sokáig negatív mérlegét megfordítva 18 győzelemmel és 13 vereséggel hatodik lett, 888 ponttal. Balogh azonban végig szenvedett, a tökutolsó görög Florosztól is kikapott például, így csak a 15. helyen zárta a vívást 15 győzelemmel, 16 vereséggel, 804 ponttal. Ennél nagyobb baj, hogy Andrej Mojszejev 1000 pontot szerzett, miután a 31 csörtéből csak kilencet veszített el, és Zadneprovskis is 19-12-es mérleggel zárt, 916 pontot kasszírozva, és elszakadva a harmadik éremesélyesnek tartott versenyzőtől, Baloghtól. Ráadásul Szabirhuzin is jól vívott, így összetettben az élre ugrott, Mojszejev és a lett Cerkovskis elé. Az összetettben két szám után Kállai a hetedik volt, alig 40 pontra a harmadik helyezettől, Balogh a 19., 162 pontra a dobogótól. ---- Ennél jobbat vártam
Mojszejev az idén robbant be a nemzetközi élmezőnybe, és az olimpiának ugyanolyan fiatalos hévvel, idegesség és felelősség nélkül vágott neki, mint én Szöulban. Érzésem szerint a mieink öt-öt körrel gyengébbet lőttek, de mivel mások sem lőttek kiugróan jól, ez a szám nem befolyásolta a végeredményt. Ahogy vártuk, a vívás lett a kulcsszám, amit Mojszejev fölényesen nyert meg. Ákos gyenge kezdés után jól vívott, Gabin viszont azt éreztem, amit az olimpia előtt többször mondott, hogy mentálisan nem az igazi. Ez az arcán is látszott, a halvány kezdés után nem tudott felpörögni. Úszásban is elmaradtak a várttól. A futás előtt igazából nem volt esélyük az éremszerzésre. Gabit az első hat hely valamelyikére vártam, de mivel nagy tehetség, azt hittem, meglesz az érem. Ákos a harmadiktól a tizedik hely valamelyikére lett volna jó, ha összeáll neki az öt szám. Szóval, ennél jobbat vártam tőlük.

Martinek János (A szöuli olimpia kétszeres aranyérmese)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik