Kiesett a női egyes címvédője

MOLNÁR VIKTORMOLNÁR VIKTOR
Vágólapra másolva!
2004.08.19. 23:18
Címkék
Hatalmas meglepetéssel végződött a női egyes utolsó negyeddöntője, ugyanis a legnagyobb esélyes, olimpiai címvédő és aktuális világbajnok Vang Nan nem lesz ott a holnapi elődöntőben&
A csütörtöki napon egyedül férfi egyesben nem ragadtak ütőt Athénban, a többi versenyszámban tovább tisztult a kép, hogy kik fognak érmekért játszani pénteken és a hét végén. Sajnos a magyar női különítmény némiképp csalódást okozva már korábban búcsúzott, így minden elfogultság nélkül, esetleg kicsit irigykedve tekinthetünk végig a női és férfi küzdelmek eredményein.

Női párosban ma már az elődöntőket rendezték, és jelentem semmi meglepő nem történt. Az már tegnap eldőlt, hogy Ázsia kibérelte magának a legjobb négy helyet, hiszen kínai és észak-koreai ág alakult ki. Az előzetes esélylatolgatás során erre számítani lehetett, hiszen az azonos országból érkező indulókat idén először egy ágra sorsolták. A cél egyértelmű volt, a kínai egyeduralomnak köszönhető egyoldalúságot szerették volna felszámolni az ITTF (International Table Tennis Federation, Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség) vezetői. Sajnos még nem lehet olyan hangokat hallani, hogy az érdeklődés fenntartása érdekében 4 év múlva már a hongkongi, észak-koreai és kínai versenyzőket is egy ágra sorsolnák. A házi elődöntők közül a kínai meccs ígérkezett az izgalmasabbnak és nem is kellett csalatkoznunk. Az előzetesen csak 2. helyre rangsorolt, ám jobbnak tartott Vang Nan, Csang Ji-ning kettős nagyon nagy csatában - és némi szerencsével - jutott a holnap esti döntőbe a Kuo Jüe, Niu Csian-feng kettős testén keresztül. A 4-2-es végeredmény már önmagában is szoros mérkőzésre utal, de ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy az "álomduó" három játszmát is 13-11-re - azaz a rövidítésben - hozott, és hogy összesen 3 ponttal nyert többet ellenfelénél (65-62), akkor kaphatunk teljes képet a végül 36 percig tartó találkozóról. Vélhetően már előzetes döntőt láthattak a Galaci olimpiai csarnokba kilátogató szurkolók.
Az észak-koreai ágon egészen pontosan fél órát püfölték a labdát a felek, és ezalatt a Li Eun Szil, Szuk Eun Mi kettős simán, 4-0-ra verte a honfitárs Li Eun Szil, Szuk Eun Mi duót. Holnap tehát kétszer is kínai-észak-koreai csata lesz, először délben a bronzcsata, míg rá egy órára az olimpiai döntő.

Az NSO ajánlja:

Az adatlapja
Asztalitenisz az olimpián

A magyar indulók:




A magyar olimpiai csapat
A férfi páros mezőnye már sokkal kiegyensúlyozottabb, hiszen a még állva maradt négy kettős közül kettő is az öreg kontinens hírnevét próbálja még tovább öregbíteni. Az esélyek nem túl biztatóak, de a dán és orosz páros esetében már a 4 közé jutás is óriási teljesítmény, így az elődöntőkben az esélytelenebb csapat nyugalmával akár meg is lephetik a kínai és a hongkongi duókat. A negyeddöntők egyetlen kiemelendő eseménye az előző forduló hőseinek - a svéd Persson, Waldner kettősnek - a búcsúja volt. Ráadásul a Maze, Tugwell kettős előzetesen verhetőnek tűnt. Holnap délelőtt kínai-dán és orosz-hongkongi elődöntők következnek, és komoly meglepetés lenne, ha nem ázsiai döntő lenne a végeredmény.

A női egyes száma gondoskodott róla, hogy a mai nap se múljon el szenzáció nélkül. Történt ugyanis, hogy a már-már verhetetlennek hitt, olimpiai címvédő, párosban Csang Ji-ning oldalán már olimpiai döntős (itt is címvédő egyébként) Vang Nan simán kikapott a szingapúri Li Jia-vejtől. A mérkőzés sima volt, de az előzetes várakozásokkal éppen ellentétes eredmény született. A szingapúri esélyt sem adott a 2. kiemeltnek, aki vereségével átadta a lehetőséget honfitársának Csang Ji-ningnek, hogy üljön fel a szám trónjára. Csang eddig szinte minden nagyobb versenyen Vang árnyékában kellett versenyeznie, de most eljöhet az ő ideje. Mindenesetre ma magabiztosan, 1. kiemelthez méltóan verte a Statisztika kitűnőségét Boros Tamarát, 4 játszmában, bár az első 3 szett nagyon szorosan alakult, a kínai keze nem remegett meg. A holnapi elődöntőkbe már csak ázsiai versenyző jutott be, így elmondhatjuk, hogy a legjobb négy a női versenyeken teljes mértékben Ázsia felségterülete. Csak valami nagyon bátor magyar kettős próbálkozott meg 4 éve a lehetetlennel, hogy érmet szerezzen női párosban, de idén már ők is elvéreztek a korábbi fordulók során. Tegyük hozzá, hogy legnagyobb sajnálatunkra.

Asztalitenisz eredmények:

Női egyes, negyeddöntők:
Li Csia Vej (hongkongi)-Vang Nan (kínai) 4-1 (7, 7, -11, 9, 8)
Zsang Ji-ning (kínai)-Boros Tamara (horvát) 4-0 (10, 13, 11, 3)
Kim Kjung Ah (dél-koreai)-Tie Jana (hongkongi) 4-1 (6, -10, 9, 7, 7)
Kim Hjang Mi (észak-koreai)-Zsang Hszüe-ling (szingapúri) 4-2 (7, 4, -9, 8, -8, 10)

Női páros, elődöntők:
Vang Nan, Csang Ji-ning (kínai, 2.)-Kuo Jüe, Niu Csian-feng (kínai, 1.) 4-2 (7, 11, -9, 11, -6, 11)
Li Eun Szil, Szuk Eun Mi (KNDK-beli, 3.)-Kim Bok Re, Kim Kjung Ah (KNDK-beli) 4-0 (6, 10, 7, 2)

Férfi páros, negyeddöntők:
Csi-csen, Lin Ma (Kína)-Lucjan Blaszczyk, Tomasz Krzeszewski (Lengyelország) 4-1 (-8, 6, 6, 10, 7)
Michael Maze, Finn Tugwell (Dánia)-Jörgen Persson, Jan-Ove Waldner (Svédország) 4-1 (5, -8, 8, 10, 10)
Dimitrij Mazunov, Alekszej Szmirnov (Oroszország)-Chul Seung Lee, Seung Min Ryu (Koreai Köztársaság) 4-1 (-10, 7, 9, 4, 8)
Lai Chak Ko, Ching Li (Hongkong)-Szlobodan Grujics, Alekszandar Karakasevics (Szerbia és Montenegró) 4-1 (6, -10, 6, 11, 9)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik