A megnyitó - és ami mögötte van

MOLNÁR VIKTORMOLNÁR VIKTOR
Vágólapra másolva!
2004.08.13. 10:30
Címkék
Ma este a megnyitóünnepséggel hivatalosan is kezdetét veszi a XXVIII. Nyári Olimpiai Játékok, bár a labdarúgás küzdelmei már szerda óta zajlanak. Az elmúlt hetekben, hónapokban számos hír, információ látott napvilágot a különböző sportágak esélyeseiről, hírességekről, doppingügyekről, visszalépésekről, illetve a megnyitóról, azonban sokkal kevesebbet olvashattunk a kulisszák mögötti történésekről, apróbb érdekességekről. Megpróbálunk néhány különleges adattal szolgálni a nemzetközi sportélet legnagyobb eseményéről.
Kattintson a képre és tekintse meg fotógalériánkat!
Kattintson a képre és tekintse meg fotógalériánkat!
Kattintson a képre és tekintse meg fotógalériánkat!
Kattintson a képre és tekintse meg fotógalériánkat!
Kattintson a képre és tekintse meg fotógalériánkat!
Kattintson a képre és tekintse meg fotógalériánkat!
Emberek százmilliói, milliárdjai várják a péntek estét, hogy kezdetét vegye a sport ünnepe, de közel sem biztos, hogy a sportolók is ilyen egyöntetű pozitív életérzéssel várják a megnyitót. A ceremónia ugyanis komoly terhet jelent a közel 10 ezer versenyző és vezető számára. A helyi idő szerint 21 órakor kezdődő ünnepség előtt már 4 órával megkezdődik a gyülekező, mivel a rendelkezésre álló 279 autóbusz csak két fordulással tudja a résztvevőket az Olimpiai stadionba szállítani. Az ünnepség után várhatóan majd hajnali 2-3 órakor érkeznek vissza a sportolók az olimpiai faluba, azaz a pechesebbek akár 8-9 órás programra is számíthatnak. Ettől függetlenül vagyunk vagy 4-5 milliárdnyian, akik szívesen cserélnének a stadion gyepére kivonuló szerencsésekkel.

A küzdőtéren felsorakozó sportolók mellett a lelátón is illusztris vendégek növelik az est fényét. A 2004-es olimpiai játékokat megkülönböztetett figyelem övezi szerte a világban, hiszen a terrorizmustól való félelem sajnos a mindennapok részévé vált, és egy sikeresen lebonyolított, botránymentes sportesemény sokat javíthat ezen az állapoton. Ennek megfelelően a lelátón szinte minden nagyhatalom képviselteti magát, mégpedig a legmagasabb szinten. Várhatóan jelen lesz Tony Blair brit kormányfő, Vlagyimir Putyin orosz, Jacques Chirac francia államfő, II. Margit dán királynő, XVI. Károly Gusztáv svéd, II. Albert belga, illetve Abdallah jordán király, Hitacsi japán herceg, valamint id. George Bush is. Összesen 66 elnök és uralkodó jelezte részvételi szándékát. "Az olimpia kitűnő lehetőséget biztosít, hogy a világ egységét és a világbékét hirdessük" Ezek a szavak Tayyip Erdogan török kormányfőtől származnak, aki szintén részt vesz az ünnepélyes megnyitón. Ismerve a két szomszéd ország elég sok feszültséggel terhelt viszonyát, igazán példaértékű az olimpia eszméjének ilyen irányú továbbvitele. Csak remélni lehet, hogy az olimpia kapcsán tapasztalható összefogás, egység a játékok után is megmarad.

Azt nem lehet tudni, hogy vajon Blair és Putyin szabadidejében hallgat-e könnyűzenét, de az olimpiai megnyitóján garantáltan fog, hiszen különlegességként a holland lemezlovas Tiësto is szerepet kap a műsorban. A könnyűzenében rendkívül jól csengő nevű DJ 90 percen keresztül játszhatja saját szerzeményeit, válogatásait, ami mindenképpen érdekesnek tűnik. Tiësto műsorára valószínűleg majd az esti program második felében kerül sor, ugyanis az első rész az ötkarikás játékok és Görögország történelmével foglalkozik, és csak a második szakaszban kerül terítékre a modern kor, amikor a sportolók is bevonulnak majd.

Bár a sporteseményekre nem, a megnyitóra szóló összes jegy elkelt már elővételben, de természetesen a feketepiac aktivitására Görögországban is lehet számítani. A helyzet azonban még nem drasztikus, ugyanis az eredetileg 950 eurós jegyért még "csak" közel 1300 eurót kérnek a mindenképpen bejutni vágyóktól a nepperek. ---- Az athéni olimpia várhatóan minden korábbi rekordot megdönt majd a nézettséget illetően, ugyanis közel 300 televíziós csatorna összesen 35 ezer órát fog közvetíteni. Ugyanez az adat Sydneyben 29 600 óra volt, míg például Barcelonából még csak 20 ezer órát közvetítettek a televíziótársaságok. A teljes nézettség így elérheti a 4 milliárdot, ami természetesen szintén történelmi rekordnak számít. Örömmel tudatjuk a Fülöp-szigetekre utazni vágyókat, hogy a szigetországban sem maradnak olimpiai közvetítés nélkül, ugyanis az utolsó pillanatokban Fülöp-szigetek kormánya is egyezségre jutott a NOB-bal a fizetendő 1,2 millió dolláros díj fizetésének feltételeiről.

Férfi csapatbajnokság,
Szuperliga, II. forduló

A-csoport: LRI-Malév SC-Bókay kert–MEAFC 6–3 (Böröczky–Szépvölgyi 4:6, 4:6; Papp Z.–Lesminszkij 6:2, 6:1; Gagán–Rajó 7:6, 7:5; Köves–Pörzse 7:5, 0:6, 7:5; Berta–Kosztoványi 2:6, 2:6; Váci–Nyéki 6:1, 6:2; Gagán, Sauska–Lesminszkij, Pörzse 7:6, 6:7, 6:7; Böröczky, Papp Z.–Rajó, Szépvölgyi 6:2, 6:3; Köves, Váci–Boross, Kosztoványi 6:0, 6:2). Hód TC–Építôk TC 9–0 (Bardóczky–Paár 6:3, 6:2; Veress–Szûcs 6:4, 6:2; Szathmáry–Hornok 6:1, 6:3; Kiss Gy.–Petô 6:2, 6:3; György T.–Böhm 6:1, 6:1; Kóczán–ellenfél nélkül; Bardóczky, Veress–Paár, Szûcs 6:1, 6:0; Kóczán, Szathmáry–Böhm, Petô 6:1, 6:4; Kiss Gy., Nagy V.–ellenfél nélkül). A csoport végeredménye: 1. Hód TC 10 pont, 2. LRI-Malév SC-Bókay kert 6, 3. MEAFC 6, 4. Építôk TC 0
B-csoport: PVTC-Vasas SC–Alpesi Trans Racket Sopron TK 9–0 (Kisgyörgy–Greiner 6:1, 6:0; Fonó–Tajta 6:1, 6:4; Kiss S.–Kovács G. 6:1, 6:4; Petrovits–Hámori 6:3, 6:3; Hultai–Szováti 6:0, 6:0; Czink–Varga 6:4, 6:1; Fonó, Kisgyörgy–Greiner, Varga 2:1, fa.; Kiss S., Tatár–Hámori, Kovács G. 4:3, fa.; Hultai, Petrovits–Szováti, Tajta 6:2, 1:0, fa.). IDOM-Team 2000 SE–Tordas SE 3–6 (Ott–Jaross 6:2, 3:6, 2:6; Both–Nagy Z. 5:7, 0:6; Krafcsik–Jancsó 0:6, 1:6; Madarassy–Kiss Z. 2:6, 6:4, 5:7; Balogh–Kaszó 6:2, 2:6, 6:3; Bori–Zorkóczy 7:5, 6:3; Csomák, Gödry–Jaross, Kiss Z. 3:6, 4:6; Balogh, Both–Gulyás, Nagy Z. 4:6, 0:6; Bori, Madarassy–Kaszó, Zorkóczy 6:0, 6:1). A csoport végeredménye: 1. PVTC-Vasas SC 10, 2. Tordas SE 10, 3. IDOM-Team 2000 SE 4, 4. Alpesi Trans Racket Sopron TK 0
Természetesen nemcsak azoknak kell szórakozási lehetőséget biztosítani, akik otthon, saját televízióik előtt követik az eseményeket, hanem azok részére is, akik a helyszínen próbálják figyelemmel kísérni a történéseket. Ennek érdekében a hétfői naptól 5 olimpiai városban - köztük Athénban is - meghosszabbítják a nyitvatartást a fontosabb múzeumok, történelmi jelentőséggel bíró műemlékek, valamint a bankok, és az üzletek is, ezzel is szolgálva a minél kényelmesebb görögországi tartózkodást. Az olimpiai falun kívül rekedt szurkolók, turisták kiszolgálásával tehát nincs probléma. A falu határain belül is teljes lesz a kiszolgálás, ugyanis a mintegy kéthetes esemény ideje alatt az 500 séf és az 1800 fős személyzet több, mint 110 tonna húst fog mintegy 2500 fajta étel formájában felszolgálni. Emellett az egészségesebb életmód híveinek sem kell csalódniuk, hiszen 150 ezer liter tej, 300 ezer darab tojás és 300 ezer darab zöldség és gyümölcs, valamint 85 tonna hal, 36 tonna péksütemény és 35 tonna burgonya kerül az étkezések során a tányérokra.

Nagyon úgy fest, hogy a felsorolt ételtömegből még egy aprócska halacskát sem fog fogyasztani az "Angolna", azaz Eric Moussambani, Egyenlítői-guineai úszó, aki a négy évvel ezelőtti olimpián vált híressé/hírhedtté, amikor 1:52:72 perc alatt sikerült a 100 méteres távot teljesítenie gyorsúszásban. A távolmaradás oka sem mindennapi, hiszen hazájának hatóságai nem rendelkeznek fotóval az ország hőséről, aminek köszönhetően nem utazhat Görögországba. Ott lesz viszont Bryan Nickson Lomas maláj sportoló az athéni játékokon, aki elképzelhető, hogy nem került volna be az olimpiai hírességek csarnokába műugró tudományával, ha nem lenne 14 éves, 138 cm magas, és összesen 30 kg. Ezeknek az adatoknak köszönhetően 3 kategóriát is meghódított és lett velük "olimpiai bajnok": ő a legfiatalabb, legalacsonyabb férfi a teljes mezőnyben, valamint az egész olimpiai faluban is ő nyomja a legkevesebbet, ami ismerve a tornászhölgyek testfelépítését, nem biztos, hogy nagy dicsőség. A legeknél maradva, a legmagasabb hölgy Marija Sztyepanova (202 cm), míg a legnagyobbra nőtt férfi Jao Ming (226 cm), az NBA-ben játszó kínai sztárkosaras, aki egyébként hazája zászlaját is viszi majd. A legkönnyebb női versenyző alig marad el Lomastól, ugyanis Patricia Moreno 31 kg-ja sem fogja próbára tenni a tornaszerek szakítószilárdságát. A legsúlyosabb hölgy a súlyemelők közül kerül ki, az amerikai Cheryl Haworth 131 kilója alighanem határozottan stabillá teszi a versenyző gyakorlatait, legfeljebb a lehajolást teszi kicsit nehézkesebbé. A legnehezebb férfi megtisztelő, vagy inkább tiszteletet parancsoló szerepét Aytami Ruano spanyol cselgáncsos tölti be a maga csekély 198 kg-os tömegével. A teljes olimpiai mezőny legfiatalabbja tisztét Zeinab Mohamed Haireh, dzsibuti atléta tölti be a maga 13 évével és 17 napjával.

Sajnálatos módon egy szomorú hír is hozzátartozik a rekordok sorolásához, mivel 102 éves korában, kicsivel az olimpia kezdete előtt hunyt el James Stillman Rockefeller, a legidősebb olimpiai bajnok, aki még 1924-ben lépett a halhatatlanok közé, amikor az evezős nyolcas tagjaként a nyakába akasztották az aranyérmet. Az ő elhunytával rövid időn belül távozott az élők sorából az egyéni és a csapatsportokban is a legidősebbnek számító olimpiai bajnok. Július végén ugyanis Bob Tisdall halt meg 97 éves korában, aki az 1932-es nyári játékokon a 400 méteres gátfutás olimpiai aranyát vehette át. ---- Az egyes országok hagyományosan a rendező ország nyelvén érvényes ABC-rendben vonulnak fel, de elsőként mindig a görögök, utolsóként pedig a házigazdák. Mivel a két eset most egybeesik, ezért az elején csak a hellén zászlót viszik körbe, a küldöttség pedig a végén jön be. Mivel a görög ábécé jelentősen különbözik a latinbetűs sorrendtől, ezért sok ország furcsa helyen lesz látható, az F-betűsök például a legvégén, de a magyarok is hátrébb kaptak helyet, 142.-ként , mivel hazánk nevét görögül "Ouggaria"-nak betűzik (de uggariának ejtik). Előttünk az O-betűsok között Hollandia, a Holland-Antillák (a szókezdő h-t a görögök nem ejtik), Omán, majd a szintán ou-s Honduras, utánunk pedig Uganda, Üzbegisztán, Ukrajna és Uruguay látható majd.

A teljes sorrend:
1. Görögország (csak a zászló)
2. St. Lucia
3. St. Vincent és Grenadines
4. San Marino
5. Angola
6. Azerbajdzsán
7. Egyiptom
8. Etiópia
9. Haiti
10. Zöld-foki szigetek
11. Elefántcsontpart
12. Holland-Antillák
13. Algéria
14. Amerikai Szamoa
15. Andorra
16. Antigua és Barbuda
17. Argentína
18. Örményország
19. Aruba
20. Ausztrália
21. Ausztria
22. Afganisztán
23. Vanuatu
24. Belgium
25. Venezuela
26. Bermuda
27. Vietnam
28. Bolívia
29. Bosznia-Hercegovina
30. Bulgária
31. Brazília
32. Brit Virgin-szigetek
33. Franciaország
34. Németország
35. Grúzia
36. Gambia
37. Gabon
38. Ghána
39. Guam
40. Guatemala
41. Guyana
42. Guinea
43. Bissau-Guinea
44. Grenada
45. Dánia
46. Kongói DK
47. Dominika
48. Dominikai Köztársaság
49. Salvador
50. Svájc
51. Eritrea
52. Észtország
53. Zambia
54. Zimbabwe
55. Egyesült Arab Emirátusok
56. Egyesült Államok
57. Japán
58. India
59. Indonézia
60. Jordánia
61. Irak
62. Irán
63. Írország
64. Egyenlítői Guinea
65. Ecuador
66. Izland
67. Spanyolország
68. Izrael
69. Olaszország
70. Kazahsztán
71. Kamerun
72. Kambodzsa
73. Kanada
74. Katar
75. Kajmán-szigetek
76. Közép-afrikai Köztársaság
77. Kenya
78. Kína
79. Kirgizisztán
80. Kiribati
81. Kolumbia
82. Comoros-szigetek
83. Kongó
84. Közös koreai csapat
85. Costa Rica
86. Kuba
87. Kuvait
88. Cook-szigetek
89. Horvátország
90. Ciprus
91. Laosz
92. Lesotho
93. Lettország
94. Fehéroroszország
95. Libanon
96. Libéria
97. Líbia
98. Litvánia
99. Liechtenstein
100. Luxemburg
101. Madagaszkár
102. Malajzia
103. Malawi
104. Maldív-szigetek
105. Mali
106. Málta
107. Marokkó
108. Mauritius
109. Mauritánia
110. Gambia
111. Mexikó
112. Mikronézia
113. Mongólia
114. Mozambik
115. Moldova
116. Monaco
117. Banglades
118. Barbados
119. Bahama-szigetek
120. Bahrein
121. Belize
122. Benin
123. Botswana
124. Burkina Faso
125. Burundi
126. Bhután
127. Brunei
128. Mianmar
129. Namíbia
130. Nauru
131. Új-Zéland
132. Nepál
133. Niger
134. Nigéria
135. Nicaragua
136. Norvégia
137. Dél-afrikai Köztársaság
138. Hollandia
139. Holland-Antillák
140. Omán
141. Honduras
142. MAGYARORSZÁG
143. Uganda
144. Üzbegisztán
145. Ukrajna
146. Uruguay
147. Pakisztán
148. Palesztína
149. Palau
150. Panama
151. Pápua Új-Guinea
152. Paraguay
153. Virgin-szigetek
154. Peru
155. Lengyelország
156. Portugália
157. Puerto Rico
158. Macedónia
159. Ruanda
160. Románia
161. Oroszország
162. St. Kitts és Nevis
163. Szamoa
164. Sao Tome és Principe
165. Szaúd-Arábia
166. Szenegál
167. Szerbia és Montenegró
168. Seychelles-szigetek
169. Szingapúr
170. Sierra Leone
171. Szlovákia
172. Szlovénia
173. Salamon-szigetek
174. Szomália
175. Szváziföld
176. Szudán
177. Svédország
178. Surinam
179. Sri Lanka
180. Szíria
181. Tajvan
182. Tanzánia
183. Tadzsikisztán
184. Thaiföld
185. Jamaica
186. Dzsibuti
187. Kelet-Timor
188. Tonga
189. Togó
190. Törökország
191. Türkmenisztán
192. Trinidad és Tobago
193. Csád
194. Csehország
195. Tunézia
196. Jemen
197. Fülöp-szigetek
198. Finnország
199. Fidzsi-szigetek
200. Chile
201. Hongkong
202. Görögország (sportolók)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik