Szabadulni a bundától

KOZMA GYULAKOZMA GYULA
Vágólapra másolva!
2004.08.06. 20:17
Címkék
Bár a nyári "uborkaszezonban" a végül inkább a válogatott számára bronzéremmel záruló Európa-bajnokság állt a cseh szurkolók fókuszában, azért az előző szezon utórezgései is szolgáltattak bőven beszédtémát.
A hatóságok boldog-boldogtalanra próbálták rábizonyítani, hogy az előző szezonban nem rettent vissza a bundázástól, több mint tucatnyian már hetek óta eljárás alatt állnak, és a Mladá Fronta Dnes című lap legfrissebb információi szerint újabb 17 személyt helyeztek vád alá ezen a héten. Mégis, legalábbis egyelőre, a Synot, illetve új nevén a Slovacko az egyetlen bűnbak: a korábban kizárással is fenyegetett gárda mínusz 12 ponttal kezdi a bajnokságot.De hogy az "igazi" futballról is szót ejtsünk: a hét végén kezdődő bajnokság két esélyese a Sparta és a címvédő Baník Ostrava. A Spartánál tulajdonosváltásra került sor, a klub részvényeit az eddigi német érdekeltségű lapkiadó konszerntől egy, a cseh piacon agresszíven terjeszkedő szlovák pénzcsoport vette meg. A csapatból az Eb után csak a középhátvéd Tomás Hübschman igazolt külföldre, de mivel sérülés miatt hosszabb időre kivált Petr Johana is, Frantisek Straka edzőnek gondjai adódtak a védelemmel. Külön öröm, hogy Karel Poborsky ellenállt a nagyon csábító közel-keleti kísértésnek, és szerződést hosszabbított a klubbal. Jelentős erősítést jelent a brünni Milan Pacanda, illetve a német Bundesligában szeszélyességével kitűnő, de nagyszerű képességű Jan Simák.Jó előjelekkel várja az új idényt a Baník Ostrava: a válogatottak közül csak René Bolf távozott, a középhátvéd az Auxerre-hez igazolt, otthon maradt viszont mindkét csatár, Marek Heinz és Miroslav Matusovic. A harmadik helyre a legutóbbi bronzérmes Olomouc mellett a Liberec is jogosan pályázik, pláne annak fényében, hogy a Roda és a Nantes kiejtésével bejutott az UEFA-Intertotó-kupa döntőjébe.Nincs az esélyesek között a másik prágai nagycsapat, a Slavia. A klub az új stadion építésének költségeit nyögi, ezért volt képtelen megtartani a zalaegerszegi Józsi Györgyöt, valamint kénytelen volt eladni a bécsi Rapidnak válogatott csatárát, Tomás Doseket.A Gambrinus Liga 2004-2005-ös kiírásának részvevői
Baník Ostrava (1.), Sparta (2.), Olomouc (3.), Slavia (4.), Slovacko (5.), Liberec (6.), Zlín (7.), Ceské Budejovice (8.), Teplice (9.), Jablonec (10.), Príbram (11.), Opava (12.), Blsany (13.), Brno (14.), Mladá Boleslav (újonc), Drnovice (ú)
Zárójelben az előző idényben elért helyezést tüntettük fel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik