Elmarad az olimpiai premier

GOMBKÖTŐ ROLAND jelenti BukarestbőlGOMBKÖTŐ ROLAND jelenti Bukarestből
Vágólapra másolva!
2004.05.15. 21:24
Címkék
Csupán néhány percig örülhetett a magyar tábor a bukaresti Európa-bajnokság második napján, amikor a 63 kilogrammos Bejczi Zsuzsa ellenfelének esélyt sem hagyva megnyerte első meccsét a török Muhcu ellenében. Ami emellett, s ezután történt, azt nem szívesen fogja felidézni egyetlen jelenlévő honfitársunk sem&
Braun Ákos számára az olimpiai kvóta volt a tét a román fővárosban, a Paksi Atomerőmű SE 73 kilósának ehhez legalább a hetedik helyig kellett volna eljutnia. A sorsolás alapján ez a cél elérhetőnek látszott, hiszen egy könnyű falatnak ígérkező görög dzsúdóssal kezdett, ezt követően pedig a litván-ciprusi meccs győztese várt volna rá, mindehhez még egy győzelmet kellett volna behúzni Athénért. De már az első akadály magasnak bizonyult, Alekszanidisz jukóval szerzett vezetést, majd ezt megfejelte egy kokával, s Braun nem tudott válaszolni.

Braun Ákosnak nem sikerült kiharcolnia az athéni indulás jogát (Fotó: áÁrvai Károly)
Braun Ákosnak nem sikerült kiharcolnia az athéni indulás jogát (Fotó: áÁrvai Károly)
Braun Ákosnak nem sikerült kiharcolnia az athéni indulás jogát (Fotó: áÁrvai Károly)
Elúszott a kvóta, pedig Braun ebben az évben mindent megtett a megszerzéséért, egyedüliként a nemzetközi mezőnyből a szezon összes Világkupa-viadalán elindult. ,,Ügyes volt az ellenfelem" – préselte ki magából a szavakat a paksi versenyző, akinek most már Pekingig kell várnia az olimpiai premierre.
Bejczi Zsuzsa sem volt jókedvű, pedig a török Muhcu után a lengyelek rutinos dzsúdósa, Szczepanska ellen is remekül kezdett. Az ellenfél nem akárki a szakmában, már az 1996-os atlantai olimpián is döntős volt, s ezúttal láthatóan tartott a mieink junior Európa-bajnokától. Előbb intették Szczepanskát, majd egy akcióból is kokát szerzett Bejczi. A lengyel fájdalmas arccal rázta a karját, majd a következő akció után már edzője is felállva reklamált. A vezetőbíró magához hívta segítőit, majd kihirdette az ítéletet: szabálytalan fogásért leléptette Bejczit. Ez a döntés nem csupán a Szczepanska elleni meccset érintette, a koroncói dzsúdós a vigaszágon sem folytathatta az Európa-bajnokságot, így be kellett érnie a kilencedik hellyel. ,,Zsuzsi szépen vezetett, de dobáskényszere volt, nem kellett volna elindítani azt az akciót. Nagyon sajnálom, mert éreztem, hogy begyűri a lengyelt"– fűzte hozzá Németh Ferenc, a nők szövetségi kapitánya.
Ennyi jutott nekünk a bukaresti kontinensviadal második napjára.
A záró napra is maradt egy kvótareményünk, bár Szabó Brigittánál és Braun Ákosnál is nehezebb dolga van a nehézsúlyú Csizmadia Zoltánnak, a Honvéd-Kipszer versenyzőjének ehhez az első hat közé kellene bejutnia, méghozzá igen nehéz ágról: már a nyitányon kemény ellenfél vár rá a kvótarangsort vezető fehérorosz Ribak személyében. A 90 kilósok között a junior vb-ezüstérmes Rajcsányi Gergő a lehető legnehezebb ágra került, ugyanoda, ahová az olimpiai bajnok holland Huizinga, a világbajnok francia Demontfaucon, az észt Budolin vagy a grúz Bodaveli. Utóbbi lesz az első ellenfél.
A 100 kilósok között magyar-magyar szuperrangadót hoz a nyitány, az európai rangsor második és harmadik helyezettje, a paksiak olimpiai bajnoka, Kovács Antal és a szlovák színekben induló Pálkovács Zoltán csap majd össze. Kettejük párharcai eddig Kovács győzelmével értek véget, reméljük, hogy ez a sorozat Romániában sem szakad meg… ---- 5 ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik