Imrő kontra jóllakottság

LANTOS GÁBORLANTOS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2004.04.26. 22:59
Címkék
Nagy örömöket, és apró csalódásokat hozott a magyar súlyemelő-válogatott számára a Kijevben megrendezett Európa-bajnokság.
A magyar csapatból csak Tancsics László szerzett érmet a kijevi Eb-n (fotó: Meggyesi Bálint)
A magyar csapatból csak Tancsics László szerzett érmet a kijevi Eb-n (fotó: Meggyesi Bálint)
A magyar csapatból csak Tancsics László szerzett érmet a kijevi Eb-n (fotó: Meggyesi Bálint)
A magyar csapatból csak Tancsics László szerzett érmet a kijevi Eb-n (fotó: Meggyesi Bálint)
A magyar csapatból csak Tancsics László szerzett érmet a kijevi Eb-n (fotó: Meggyesi Bálint)
A magyar csapatból csak Tancsics László szerzett érmet a kijevi Eb-n (fotó: Meggyesi Bálint)
Imrő Dezső szövetségi kapitány, akinek ez volt az első felnőtt világversenye ebben a tisztségben, úgy utazott el csapatával Ukrajnába, hogy választ kapjon azokra a kérdésekre, amelyek az athéni olimpiával kapcsolatban a leginkább foglalkoztatták. A kijevi viadalt kihagyó Krutzler Eszter, Varga Viktória, Kecskés Zoltán, Diószegi Sándor és Gyurkovics Ferenc fél lábbal már a szűkített olimpiai keret tagja volt, s az Eb-n indulók közül most jó néhányan csatlakoztak a kiemelt ötös fogathoz. Köztük van az a Tancsics László, aki az egész magyar csapat legjobb eredményét érte el, hiszen az 56 kilós súlycsoportban rég nem látott jó gyakorlatokat bemutatva három bronzérmet szerzett.
A 105 kilós Kovács Zoltán számára sem volt kisebb a tét, hiszen kétéves kihagyás után kellett bizonyítania, hogy ott lehet a helye Athénban. Számszerűleg ugyan csak a tizenkettedik helyen végzett összetettben, a szakemberek mégis nagy lehetőséget látnak benne.

"Nem izgultam túlságosan az Európa-bajnokság előtt, bár valóban nagyon hosszú szünet után léptem ismét dobogóra világversenyen – emlékezett vissza a történtekre Kovács. – Úgy voltam vele, hogy összetettben mindenképpen értékelhető eredményt kell elérnem, hiszen ellenkező esetben teljesen jogosan kérdőjelezhették volna meg olimpiai kerettagságomat. A négyszáz kiló, annak fényében, hogy februárban gyakorlatilag a nulláról kezdtem el emelni, jó eredménynek mondható, ebből lehet tovább építkezni."
Imrő Dezső szövetségi kapitány megállapíthatta, hogy a 94 kilós súlycsoportban a fiatal Vaspöri Gábor nagyobb jövő előtt áll, mint az 1997-es junior Európa-bajnok Ehrlich György. Éppen ezért nincs abban semmi meglepő, hogy a magyar szakvezető a továbbiakban Vaspörit helyezi előtérbe, míg Ehrlich viszszafogott teljesítménye miatt gyakorlatilag eltávolodott az olimpiára készülő magyar válogatottól. Szólnunk kell még a 63 kilós Nagy Nikoletta összetettbeli ötödik helyéről, amely kitűnő eredmény, s amely után Imrő joggal szavazott bizalmat az ózdiak tehetségének. Miután a magyar válogatott nyolc súlyemelőt delegálhat Athénba, a kapitány úgy gondolta, hogy az elkövetkezendő nyolc hétben tizenketten készüljenek az olimpiára, a következő keretszűkítés pedig nyolc hét múlva lesz esedékes. A névsort böngészve sok meglepetéssel nem találkozunk, egyedül Feri Attila (77 kg) neve lehet a kakukktojás. Az atlantai olimpia bronzérmese május 7-én, Pécsett kap lehetőséget, hogy összetettben elérje a számára kitűzött 345 kilót. Amennyiben ez sikerül, tovább készülhet az olimpiára, ellenkező esetben a kapitány megköszöni Ferinek a munkáját.
"Szándékosan nem akarom még közölni, hogy kik lesznek a biztos athéni utazók – mondta Imrő Dezső. – Nem szeretném azt, hogy bármely emelőm idő előtt elégedetté, jóllakottá váljon. Az olimpián két érem megszerzését tűztem ki célul a női csapat elé, míg a férfiaktól legalább egy pontszerző hely megszerzését remélem."
Az Európa-bajnokságon egyébként szinte minden nemzet a legjobbakkal indult, hiszen számtalan ország főpróbának tekintette a kijevi versenyt az athéni olimpia előtt. Nem lehet nem észrevenni Törökország előretörését, az eurázsiai ország immár nemcsak a női, hanem a férfivonalon is rendkívül erős csapattal büszkélkedik. A bolgárok szintén a kontinens legjobbjai között vannak, a magyar válogatott pedig öt alapembere nélkül összességében tisztességesen szerepelt Ukrajnában.

A Eb-pontverseny végeredménye. Férfiak: 1. Törökország 591 pont, 2. Bulgária 502, 3. Oroszország 487, 4. Görögország 426, 5. Lengyelország 402, 6. Fehéroroszország 386, …15. Magyarország 256. Nők: 1. Törökország 478 pont, 2. Lengyelország 438, 3. Bulgária 436, 4. Oroszország 409, 5. Görögország 403, 6. Spanyolország 364, …10. Magyarország 279

Az olimpiára készülő magyar súlyemelő-válogatott kerete.
Nők: Ráki Henrietta (58), Nagy Nikoletta (63), Krutzler Eszter (69), Likerecz Gyöngyi (75), Varga Viktória (+75). Férfiak: Tancsics László (56), Kecskés Zoltán (69), Feri Attila (77), Diószegi Sándor (94), Vaspöri Gábor (94), Kovács Zoltán (105), Gyurkovics Ferenc (105)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik