Laczi két gyakorlattal hatodik

LANTOS GÁBORLANTOS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2004.04.22. 23:24
Címkék
Bár Laczi Katalin 220 kilós összeredményével a hatodik, azaz pontszerzőhelyen végzett a kijevi súlyemelő Európa-bajnokság női 75 kilogrammos súlycsoportjában, mégsem lehet azt mondani, hogy ezt a helyezést csak saját magának köszönheti.
A hihetetlenül alacsony színvonalú versengésben ugyanis vetélytársai közül a lökésben hárman is kiestek, köztük a szakításban ezüstérmes török Özgür is. Persze megközelíthetjük a történteket pozitívan: a kecskeméti versenyző legalább bemutatott két jó gyakorlatot (szakításban és lökésben is a kezdő fogását teljesítette), ami a mezőny produkcióját látva akár nagy fegyverténynek is minősíthető.
Az igazság viszont az, hogy sem a 95 kilós szakítás, sem a 125 kilós lökés nem az a súly, amelyet a szövetség vezetősége elvárt volna a magyartól. Így legfeljebb bízhatunk abban, hogy a következő világversenyen Laczi megmutatja: többre is képes, mint az ukrajnai kontinensviadalon. Az Európa-bajnoki címet egyébként a legkevesebbet hibázó, 250 kilót teljesítő Szvetlana Podobjedova kaparintotta meg, aki az elmúlt év végi világranglistán (13. európaiként) mindössze a 25. helyen tanyázott ötödmagával. Érdekesség, hogy egy kategóriával lejjebb, vagyis a 69 kg-os hölgyeknél, a győztes török Sibel Simsek ennél két és fél kilóval csinált kevesebbet, ami jelzi a 75 kilós hölgyek versengésének igencsak alacsony színvonalát. Hol van már Likerecz Gyöngyi (világ- és Európa-bajnokunk a hírek szerint május 7-én Pécsett tér vissza közel kétéves kihagyást követően), s hol van már Antalya vagy Trencsén!? Az oroszlányi hölgy 2001-ben ebben a két városban oktatta a világot és Európát a 75 kg-os súlycsoportban.
S akkor említsük meg a férfi 62 kilósok versenyét, amely szerdai lapzártánk után ért véget. Érdemes, mert az olimpiai ezüstérmes, a szakítást megnyerő görög Szabanisz a lökésben nem bírt a 162.5 kilóval, így a bolgár Angelov nyakába került az aranyérem összetettben. Az erősebbik nem csütörtök esti viadalán, a 69 kilósok között a junior-világbajnok, 2001-ben Eb-aranyat szerző török Celil diadalmaskodott az egy súlycsoporttal lejjebb olimpiai bajnoki címet birtokló horvát Pesalov felett. A magyar nők már befejezték a versenyzést, ellenben még öt férfi emelőnk lép pódiumra, pénteken például Sümegi Zoltán (77 kg) és Cser Norbert (85 kg) következik. ---- 8 ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik