A spanyolok taktikáztak jól

GOMBKÖTŐ ROLAND jelenti HamiltonbólGOMBKÖTŐ ROLAND jelenti Hamiltonból
Vágólapra másolva!
2003.10.12. 22:48
Címkék
Jeannie Longónak majdnem sikerült!A 45 esztendős francia asszony a női mezőnyverseny utolsó két körében egyedül vezetett, de 500 méterre a céltól befogta őt az addigra 15 tagúra csappant élboly.
Igor Astarloa az utolsó emelkedôn lépett meg társaitól, és lett elôször világbajnok
Igor Astarloa az utolsó emelkedôn lépett meg társaitól, és lett elôször világbajnok
Igor Astarloa az utolsó emelkedôn lépett meg társaitól, és lett elôször világbajnok
Igor Astarloa az utolsó emelkedôn lépett meg társaitól, és lett elôször világbajnok
Igor Astarloa az utolsó emelkedôn lépett meg társaitól, és lett elôször világbajnok
Igor Astarloa az utolsó emelkedôn lépett meg társaitól, és lett elôször világbajnok
A sprintbefutót a címvédő svéd Susanne Ljungskog nyerte, megelőzve a Világkupa-győztes holland Mirjam Melcherst és a kétszeres junior-világbajnok brit Nicole Cooke-t. Longo a hatodik helyen zárta a versenyt, ami önmagában is remek eredmény, de ha hozzátesszük, hogy a francia hölgy már 22 esztendővel ezelőtt, 1981-ben is ezüstérmes volt – egyszerűen fantasztikus…
A nők versenyében egy magyar kerekes indult, Vajda Márta (Postás-Matáv SE) öt körön keresztül tartotta magát, ám végül körhátrányt kapott, s nem fejezhette be a viadalt.
A futamot csak civilben nézhette végig a hazaiak nagy reménysége, Genevieve Jeanson, aki a versenyt megelőző vérvizsgálat után kapott tilos jelzést. A kanadai kitűnőség hematokritszintje magasabb volt a megengedettnél. Mindez nem bizonyítja, hogy a kerekes doppingolt volna, ilyen esetben kéthetes "orvosi kényszerszabadságra” küldik egészségének megóvása érdekében. Jeanson csapata nyomban sajtótájékoztatót tartott, amely egy határozott bejelentéssel kezdődött: "Nem! Sohasem használtam tiltott szereket!” – mondta könnyeivel küszködve Jeanson, aki azért beavatta az újságírókat.
Elárulta, hogy 1998 óta egy úgynevezett hypoxisátort használ, amely a magaslatok ritka levegőjét szimulálja, a magaslati edzőtáborozás pedig segíti a hematokritszint emelkedését.
"Nagyon csalódottak vagyunk, hogy az éremesélyes kerékpárosunk nem vehetett részt a versenyben. A legfontosabb most, hogy mindenkinek a tudomására hozzuk, ez nem egy pozitív doppingeredmény, csupán egy olyan helyzet, amikor a kerekest versenyzésre alkalmatlannak nyilvánítják” – szögezte le Bill Kinash, a Kanadai Kerékpáros-szövetség elnöke.
A férfiak mezőnyéből nem küldtek senkit sem kényszerpihenőre, sőt, Igor González de Galdeano is vállalta az indulást. A spanyol kerekes a csütörtöki időfutamversenyt kedvező pozícióból adta fel, izomgörcs miatt. A spanyolok taktikája is kiszivárgott: Antequera kapitány nem csak a kétszeres világbajnok Freire gyorsaságára épített, három kitűnő hegyimenője, Astarloa, Valverde és Sevilla szabadon akciózhatott. Más kérdés, hogy Sevilla egy bukás miatt már az első körben kénytelen volt feladni a versenyt…
A németek taktikáját Erik Zabel foglalta össze: "csak reagálni, nem diktálni”. A kitűnő sprinter a nehéz pályán sem tartotta elképzelhetetlennek a győzelmet: "Ezek a hegyek nem túl hosszúak, megmásztam őket néhányszor az edzések során, azt hiszem, nem lesz velük gond.” Igaz, Zabel azt is hozzátette, szerint az olasz Bettini, a lett Vainsteins és Freire a legesélyesebb a győzelemre. Franco Ballerini, az olaszok kapitánya is Bettinire voksolt, hozzátéve, szükség esetén változtathatnak a taktikán, Di Luca és Francesco Casagrande előre léphet. "Pénteken a fiatalok futama során megtanultuk a leckét, a saját kezünkben kell tartanunk a versenyt” – jelentette ki Ballerini.
Az első körökben ez tökéletesen sikerült. Az olaszok irányítottak, csupán néhány, veszélytelennek ítélt kerekest engedtek elszökni – így állhatott az élre a holland Moerenhout, akit később követett a kolumbiai Pena és a norvég Vestöl is. A két magyar, Bodrogi László (Quick Step-Davitamon) és Rohtmer Balázs (GS Miche) remekül tartotta magát, mindketten igyekeztek a mezőny legelején tekerni, így kikerülve az esetleges bukásokat.
A mezőnynek 21-szer kellett végigtekernie a 12 kilométeres körpályán – a tizedik körben a svájci Cancellara is csatlakozott a szökevényekhez, de az olasz sor nem engedte őket jelentősebb előnyhöz jutni. A 13. körben összezárt a mezőny, amelyből addig csupán tíz kerekes morzsolódott le. Kétszáz kilométernyi tekerés után ritmust váltott a karaván, s egyre többen adták meg magukat – köztük Rohtmer Balázs is, aki egészen a 17. körig remekül küzdött. Ekkor a belga Van Goolen és a svájci Beat Zberg próbálkozott, de újra összekapta magát az olasz csapat, s rendezte a sorokat.
Az utolsó körre alig száz kerekes maradt állva, a dán Hoj és a svájci Elmiger néhány másodperces előnnyel vezetett. Van Petegem nyitotta meg a támadások sorát, nyomban szétszakítva az élbolyt, a belgával tartott Bettini, a holland Boogerd, a svájci Camenzind, a dán Hamburger és a spanyol Astarloa is. Az üldözést ezúttal a németek irányították, ám mielőtt befoghatták volna Bettiniéket, az utolsó emelkedőn Astarloa kapcsolt rá – s olyan előnyt szerzett, hogy már nem tudták utolérni. Nemcsak az arany, az ezüst is a spanyoloknak jutott, Valverde nyakába akasztották, ezúttal tehát Antequera mester taktikája volt a legjobb.
A csaknem 260 kilométeres távot Bodrogi László is sikerrel teljesítette, a 39. helyen ért célba.

70. férfi és 43. női országúti világbajnokság, Hamilton
Mezőnyverseny. Férfiak (180 induló, 258.3 km). Világbajnok: Igor Astarloa (Spanyolország) 6:30:19
, 2. Alejandro Valverde (Spanyolország) 5 mp h., 3. Peter Van Petegem (Belgium) azonos idővel, 4. P. Bettini (Olaszország) a. i., 5. M. Boogerd (Hollandia) 6 mp h., 6. B. Hamburger (Dánia) a. i., 7. Barry (Kanada) a. i., 8. Paolini (Olaszország) 12 mp h., 9. Freire (Spanyolország) a. i., 10. Tombak (Észtország) a. i., …39. Bodrogi László (Magyarország) a. i. Rohtmer Balázs (Magyarország) nem ért célba.

Nők (116 induló, 123 km). Vb: Susanne Ljungskog (Svédország) 3:16:06, 2. Mirjam Melchers (Hollandia) a. i., 3. Nicole Cooke (Nagy-Britannia) a. i., 4. E. Pucinskaite (Litvánia) a. i., 5. O. Zabelinszkaja (Oroszország) a. i., 6. J. Longo-Ciprelli (Franciaország) 4 mp h. Vajda Márta (Magyarország) nem ért célba.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik